פרסום ראשון: בני משפחה מירושלים ששבו מדרום אפריקה, שמוגדרת כמדינה אדומה, הפרו בידוד למרות שאומתו כחיוביים לווריאנט האומיקרון וגרמו להדבקה המונית - כך נודע היום (חמישי) ל-N12. ההורים המשיכו לשלוח את הילדים שאומתו לבתי הספר. הסבתא שנדבקה המשיכה בעבודתה כמנהלת מוסד חינוכי והסב שנדבק פקד מדי יום את בית הכנסת. גם לאחר גילוי שרשרת ההדבקה, בני המשפחה שמרביתם אינם מחוסנים מסרבים לשתף פעולה עם הרשויות.

מבדיקה של מפקדת הקורונה "אלון" של פיקוד העורף עלה כי למרות שבני משפחה שבו מדרום אפריקה, הם הפרו את הבידוד הביתי לאחר קבלת תוצאות בדיקת PCR שלילית ושלחו את ילדיהם למוסדות החינוך למרות שהיו אמורים לשהות בבידוד במשך שבעה ימים. ביום החמישי לבידוד אומתו רוב בני המשפחה כנדבקים בווריאנט האומיקרון וגם אז המשיכו לשלוח את הילדים למוסדות החינוך. בבדיקה של פיקוד העורף התברר שאדם נוסף, ששיקר במהלך החקירה, קשור גם הוא לאירוע ההדבקה.

צה
מפקדת הקורונה "אלון" של פיקוד העורף|צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

לאורך ימי הבידוד היו בני המשפחה במגע עם הסב והסבתא המבוגרים, אך הסבתא שהייתה במגע עם המאומתים המשיכה בעבודתה כמנהלת מוסד חינוכי והסב המשיך לפקוד את בית הכנסת. כעבור מספר ימים, אומתו גם השניים כחיוביים לווריאנט.

בסך הכול התגלו בשרשרת ההדבקה שבעה מאומתים ודאיים לאומיקרון ועוד כ-16 חשודים בסבירות גבוהה כחיוביים לווריאנט. בשעות האחרונות דווח על התפרצות בבית ספר בירושלים שייתכן שקשורה גם היא לאירוע. חקירה נרחבת מבוצעת על כלל המגעים שנקשרו לאירוע בניסיון לבלום את ההתפרצות שמקורה בהפרת הנחיות. גם עתה, ששת ילדי המשפחה אינם משתפים פעולה עם פיקוד העורף ונדרשה התערבות של שוטרים ששוחחו עימם.

על פי העדכון האחרון של משרד הבריאות, עד כה זוהו בישראל 89 מאומתים לווריאנט האומיקרון. 57 מהם שבו מדרום אפריקה , אנגליה, צרפת, ארה"ב, איחוד האמירויות, הונגריה, איטליה, נמיביה, טנזניה, גרמניה, וטורקיה.

הבוקר אומתו לקורונה 64 תלמידות ומורות בבית הספר היסודי אוולינה דה רוטשילד בירושלים. בעקבות זאת, הוחלט להפסיק את לימודיהן של 470 התלמידות בכיתות א' עד ו' במוסד הלימודי. לפי שעה, לא ידוע על קשר בין ההדבקה ההמונית לבין וריאנט אומיקרון, אולם תיערך חקירה אפידמיולוגית כדי להתחקות אחר שרשרת ההדבקה. בעקבות הנתונים החליטה רופאת המחוז להעביר את בית הספר ללמידה מרחוק, כולל הכיתות שהיו אמורות לשוב מבידוד.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה|צילום: פלאש 90, חדשות

אחד הנתונים המעניינים בנוגע להידבקות בווריאנט החדש הוא כי רוב הנדבקים באומיקרון בישראל היו מחוסנים. 21 מבין המאומתים הם "לא מוגנים" על פי הגדרת משרד הבריאות - כלומר לא מחוסנים, מחלימים שעברה חצי ממועד החלמתם או מחוסנים במנה שנייה שעברה חצי שנה ממועד החיסון. 150 אנשים נוספים שנחשפו לאומיקרון ונדבקו בקורונה נמצאים בחשד גבוה שגם הם חיוביים לווריאנט. יחד עם זאת, רוב המאומתים והנחשפים לאומיקרון לא סבלו מתסמינים כלל.

ארגון הבריאות העולמי הגדיר את וריאנט אומיקרון כ"מעורר דאגה". יחד עם זאת, דיווחים שמתקבלים מרחבי העולם מצביעים על כך שמרבית המאושפזים והנדבקים סובלים ממחלה קלה בלבד. בישראל, נכון להיום, אין מאושפזים שמאומתים לווריאנט אומיקרון.

ד"ר יאן מיסקין, יועץ מחלות זיהומיות במחוז ירושלים של קופת החולים "כללית" וחבר הצוות לטיפול במגפות, הסביר: "בשלב הנוכחי לא רואים תחלואה קשה בעקבות אומיקרון, אבל הווריאנט החדש מדבק הרבה יותר. אם המצב יימשך כך, נגיע לעידן שבו נוכל להתחיל להתייחס לנגיף כמו שהתייחסנו עד היום לשפעת - אבל אנחנו עדיין לא שם. בבריטניה, למשל, יש התפשטות נרחבת של הנגיף אבל התחלואה הקשה נותרת נמוכה וזה בהחלט מעודד".