בדרך להצלחה? מתוצאות ראשוניות שהתקבלו בשלב השני של הניסוי בחיסון הישראלי לקורונה עולה כי יותר מ-80% מהמתנדבים שקיבלו את המינון המקסימלי – פיתחו נוגדנים נגד הנגיף, כך נודע היום (שישי) ל-N12. הצפי הוא כי יעילות החיסון צפויה להגיע ל-85-80 אחוזים, וזהו שיעור גבוה יותר מהחיסונים שמציעות החברות אסטרהזנקה וג'ונסון & ג'ונסון.
השלב השלישי והאחרון של הניסוי הישראלי אמור להתחיל בקרוב באוקראינה וגיאורגיה. אומנם שיעור היעילות הצפוי נמוך מהחיסונים של פייזר ומודרנה, אך הוא עדיין גבוה יותר מהחיסונים האחרים שיש בשוק שלא פועלים בשיטת ה-MRNA, ובראשם אסטרהזנקה וג'ונסון & ג'ונסון. העובדה הזו מספקת אופטימיות להצלחת החיסון בעתיד, וזו גם הסיבה שאותם מתנדבים לא נדרשים כרגע למנת ה"בוסטר" בניגוד למחוסנים של פייזר.
בשבוע שעבר עסקנו בהרחבה ב"אולפן שישי" בחיסון הניסיוני הישראלי נגד קורונה שמפתח המכון הביולוגי בנס ציונה ובמאבק המתמשך והעיקש של פרופ' שמואל שפירא, שעמד עד לא מזמן בראשות המכון, לקידום החיסון. הוא סיפר בריאיון לאילן לוקאץ' כי נתקל באתגרים לא פשוטים בהתנהלות הממשלה הקודמת סביב מדיניות החיסונים וכי נבלם פעם אחר פעם. פרט לכך, הוא ביקר בדבריו את ההסכם הסודי שהוביל ראש הממשלה לשעבר נתניהו מול פייזר בתמורה לבלעדיות בחיסונים.