כניסה לקניון תותר רק עם "צמיד ירוק"? על רקע המשך התפשטות וריאנט האומיקרון בישראל, נמשכים הדיונים במשרדי הממשלה על הפעלת התו הירוק במרכזי הקניות הסגורים והערב (ראשון) - מסתמן כי המחוסנים יקבלו צמידים שעימם יוכלו לשוטט באופן חופשי, בעוד שמי שאינו מחוסן יהיה רשאי להיכנס רק לעסקים חיוניים ולמרפאות בקניון.

סיקור שוטף ב-N12:

ההערכה: רוב מדינות אירופה ייצבעו באדום

כפי שפרסמנו ב"מהדורה המרכזית", הקבינט יידרש להצביע על המתווה בהמשך השבוע - אך בשלב הזה עדיין לא ברור איך הממשלה וגורמי האכיפה מתכוונים לאכוף את זה. לצד זאת, ההערכה שמתגבשת כרגע היא שרוב מדינות אירופה ייצבעו בקרוב באדום ושהמדיניות הזאת תימשך כל עוד מספר המאומתים בישראל נמוך באופן ניכר ביחס לעולם.

נוסעים עם מזוודות בנתב
מדינות אירופה צפויות להיצבע באדום|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

הזיג-זג של משרד הבריאות: "בלגיה לא תוגדר אדומה"

בשל החשש מקצב ההתפשטות המהיר של האומיקרון בעולם, ד"ר שרון אלרעי-פרייס הודיעה במסיבת עיתונאים שהתקיימה הערב כי אנגליה, בלגיה ודנמרק הופכות למדינות אדומות - אלא שמאוחר יותר משרד הבריאות חזר בו. "בלגיה גבולית ולא תוגדר מדינה אדומה", הדגישו. בהתאם לכך, החל מיום רביעי בחצות יחול איסור נסיעה על בריטניה ודנמרק - אלא באישור מיוחד. הישראלים שישובו מהן יכנסו לבידוד במלונית עד לקבלת תוצאה שלילית בתום 24 שעות - ולאחר מכן הם יכנסו לבידוד בבית שיימשך שבוע.

ד
למרות הצהרת אלרעי-פרייס - משרד הבריאות חוזר בו|צילום: נועם מושקוביץ, ערוץ כנסת

במשרד הבריאות מתריעים הערב, כי כל מי שנוסע לחו"ל בימים הקרובים - צריך לקחת בחשבון שייתכן שיחזור לבידוד מלא במלונית עם חזרתו לארץ. הסיבה - רשימת המדינות האדומות צפויה להתעדכן מדי יום. 

גורם בכיר: "זו הדרך בפועל לסגור את השמיים"

גורם במערך קבלת ההחלטות אמר לחדשות 12 כי "זו הדרך בפועל לסגור את השמיים. ברור למשרד הבריאות ולמשרד ראש הממשלה שרוב הנוסעים לא ייקחו את הסיכון ויטוסו לחו"ל - אם הם חוששים שיחזרו בחזרה לבידוד במלונית". 

אלו השאלות שעל הפרק

 שתי שאלות מרכזיות עומדות בפני מערכת הבריאות וקובעי המדיניות. הראשונה - מהו אחוז החולים קשה מכלל המאומתים באומיקרון? הנתונים הראשוניים שנאספים מדברים על בערך אחוז אחד. מדובר בנתון שנמוך אומנם  מאחוז החולים קשה בדלתא, אך הוא עדיין מטריד.

הווריאנט הדרום אפריקאי, אומיקרון, בנט, הורוביץ (עיבוד: n12)
הקבינט יכריע לגבי המתווה, לא ברור כמה חולים קשה באומיקרון בישראל|עיבוד: n12

השאלה השנייה שעולה - מהו קצב דעיכת הבוסטר? בשלב הזה אין עדיין נתונים חד-משמעיים בנושא. במשרד הבריאות סבורים כי עם קבלת הנתונים הרלוונטיים, ניתן יהיה לנהל נכון יותר את המדיניות.

רשימת המדינות האדומות המלאה

אוגנדה, איי סיישל, אנגולה, אריתריאה, אתיופיה, אסוואטיני, בוטסואנה, בורונדי, בורקינה פאסו, בנין, גאנה, גבון, ג'יבוטי, גינאה, גינאה ביסאו, גינאה המשוואנית, גמביה, דרום אפריקה, דרום סודן, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הרפובליקה המרכז אפריקנית, הרפובליקה של קונגו (קונגו בראזוויל), זימבבואה, זמביה, חוף השנהב, טוגו, טנזניה, ליבריה, לסוטו, מאוריטניה, מאורציוס, מאלי, מדגסקר, מוזמביק, מלאווי, ניגריה, ניז'ר, נמיביה, סאו טומה ופרינסיפה, סומליה, סנגל, סיירה לאון, סנט הלנה (בריטניה), צ'אד, קומורוס, קייפ ורדה, קניה, קמרון, ראוניון (צרפת), רואנדה. החל מרביעי בחצות - בריטניה ודנמרק יתווספו לרשימה.

שרהבריאות ניצן הורוביץ ובכירי משרד הבריאות מסרו הערב הצהרה לתקשורת. הורוביץ אמר כי "אי אפשר למנוע הרמטית את התפשטות האומיקרון, אבל אפשר לעכב את ההתפשטות שלו ולקנות זמן יקר לצורך איסוף נתונים והתחסנות". עוד הוא הוסיף כי "כל הסימנים מראים שמי שמחוסן בבוסטר - מוגן בצורה טובה יותר ממחלה קשה".

ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס אמרה כי "בתוך שבועיים אנו רואים התפשטות נרחבת. במדינות שבהן התגלה הווריאנט יש עלייה בכמות המאומתים ובמאושפזים". עוד היא הוסיפה: "ברוב החיסונים יש ירידה ביעילות לאחר המנה הראשונה והשנייה. גם מחלימים - ההחלמה לבד לא מצליחה להגן עליהם. המשמעות היא שיש ירידה בהגנה עבור מחוסנים בשתי מנות ומחלימים".