בהלת הווריאנט אומיקרון: לאחר אישור תקנות הבידוד החדשות לשבים מחו"ל והחזרת איכוני השב"כ, שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירי משרדו ערכו היום (ראשון) מסיבת עיתונאים שבה הסבירו את הרקע לצעדים שננקטו. לאחר שבעבר תקף בחריפות את הפעלת איכוני השב"כ, הורוביץ ציין שהפעם תמך בכך מתוך האחריות שמוטלת עליו. "נבחן את הצורך באיכונים מחדש מדי יום", הדגיש.

"החלטנו על שורת צעדים כדי למנוע את התפשטות וריאנט האומיקרון", אמר שר הבריאות הורוביץ בפתח דבריו. "מטרת הצעדים להקטין כמה שניתן את הסיכון במסגרת המדיניות של 'חיים לצד הקורונה'. התכוננו לתרחיש כזה ואנחנו מוכנים לו. יצאנו מנקודת הנחה שיגיע וריאנט נוסף ונערכנו לזה היטב". 

נתב
נתב"ג ייסגר הלילה לכניסת זרים|צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

"אני מבקש להרגיע - העניין בשליטה", הוסיף הורוביץ. "אין סיבה לחרדה ואין צורך להכניס את הציבור לבהלה. משרד הבריאות הוכיח שוב ושוב שההחלטות הן מקצועיות וענייניות. בלי שיקולים אישיים". בהמשך חזר השר על קריאתו לציבור לצאת ולהתחסן: "זו טעות קשה לחכות. מכל בחינה שהיא עדיף לפגוש את הוריאנט הזה כשאתה מחוסן ומוגן. אני אומר זאת גם להורים לילדים שעדיין לא חוסנו. אנחנו ממשיכים במסע החיסונים משום שזה האמצעי הטוב ביותר".

הורוביץ התיייחס לאישור השימוש באיכוני שב"כ, לאחר שבעבר תקף בחריפות את האמצעי: "זה לא סוד - יש לי קושי גדול עם השימוש באיכונים. אני דוגל בשמירה על הפרטיות והייתי מעדיף שהשב"כ יעסוק בעניינים ביטחוניים. אבל לאור הצורך, החלטתי מתוך אחריות שמוטלת עליי להיעתר לבקשת המומחים ולקבל את ההחלטה הזו. נבחן את הצורך באיכונים מחדש מדי יום".

דר אלרעי-פרייס: "הנדבקים בדרום אפריקה במצב קל"

ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש אגף שירותי בריאות הציבור, הסבירה את הרקע לצעדים שננקטו: "בדרום אפריקה תוך עשרה ימים עלו מ-200 מקרים ל-2,000 מקרים. תוך ימים ספורים הוןריאנט הפך להיות דומיננטי ב-75% מהמאומתים במדינה. השילוב של הדברים הללו גורם לנו לנקוט בפעולות מהירות. פעלנו בצורה מהירה, זיהינו את הוריאנט מוקדם בעקבות המדיניות של ריצוף כל החוזרים מחו"ל".

איכוני השב
הורוביץ: "יש לי קושי עם איכוני השב"כ"

"המטרה - להרוויח זמן", הוסיפה. "בדרום אפריקה המקרים של מחוסנים שנדבקו היו קלים, לכן אפשר להסיק שיש יעילות לחיסון. מה שמדאיג אותנו שיש אוכלוסייה לא מבוטלת במדינת ישראל שעדיין לא מוגנת - כשלושה מיליון איש".

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש ציין כי ישנה התלבטות אם להגדיר מדינות נוספות כאדומות: "מצרים למשל, תיירת שהגיעה לשם התגלתה עם הריצוף. כרגע אין בסיס להגדיר את מצרים כמדינה אדומה. מדינות שבהן יש מעבר כמו איחוד האמירויות וטורקיה - כרגע אנחנו עוקבים אחר התחלואה משם ונכון לשלב זה אין בסיס שיש שם תחלואה מיוחדת להגדרת מדינה אדומה".

מחצות: נתב"ג ייסגר לכניסת זרים

על פי המתווה שאושר, ישראלים ששבו מ-50 מדינות שהוגדרו כאדומות יבצעו בדיקת PCR עם הנחיתה בישראל, שלאחריה יועברו לבידוד במלונית קורונה עד לקבלת תשובה. לאחר קבלת תשובה שלילית, יועברו להמשך בידוד ביתי וביום השביעי יבצעו בדיקת PCR נוספת. בכפוף לתשובה שלילית בבדיקה השנייה, ישוחררו מבידוד. מי שייצא חיובי בבדיקה יישאר במלונית עד לקבלת אישור החלמה.

על הנכנסים מדרום אפריקה, בוטסואנה, מלאווי ואתיופיה חלה חובת הבידוד במלוניות כבר מיום שישי והוועדה הקדימה את חובת הנכנסים מ-46 המדינות הנוספות ל-18:00 הערב במקום בחצות. על 50 מדינות אלו נאסרה היציאה מישראל.

חיסוני בני נוער במרפאת כללית בזכרון יעקב (צילום: קופת חולים כללית)
מתחסנים נגד קורונה|צילום: קופת חולים כללית

הקבינט התכנס אמש וקיבל שורת החלטות בניסיון לצמצם את התפשטות הזן, שנחשב כיותר מדבק מהזנים הקודמים שהתגלו. בין ההחלטות שקיבלו השרים: כניסת זרים לישראל מכל מדינות העולם תיאסר למשך שבועיים, למעט מקרים שיאושרו על ידי ועדת חריגים, וסגירת נתב"ג לכניסת זרים למשך שבועיים.

עוד הוחלט כי השב"כ יפעיל שוב את איכוני המקום על מאומתים לזן האומיקרון. ההנחיות צפויות להיכנס לתוקף הלילה בחצות, ויהיו בתוקף למשך שבועיים. ד"ר שרון אלרעי-פרייס אמרה בדיון בוועדת החוקה כי איכוני השב"כ הם כלי משלים כדי לזהות מגעים אקראיים של המאומת. כך למשל, לגבי המאומתת שנסעה באוטובוס, "יש 12 אנשים שאנחנו לא מצליחים להגיע אליהם", הסבירה. "דרוש כלי כירורגי ומהיר כדי לזהות את האנשים".