לנוכח העלייה בתחלואה והדאגה בישראל מפני וריאנט אומיקרון, המשלוח הראשון שכולל עשרות אלפי מנות של התרופה של פייזר עושה את דרכו לישראל וגם התרופה של מרק לחולי קורונה צפויה להגיע ארצה בתוך שבועיים. עד כמה הן יעילות ומהן התרופות הנוספות שקיימות בשוק? אלו פריצות הדרך שעשויות לשנות את כללי המשחק.

תרופה לקורונה - סיקור N12:

התרופה של מרק - ניתנת בכדורים ומפחיתה את הסיכוי לאשפוז ב-30%

שעות ספורות לאחר שה-FDA אישר לשימוש את התרופה החדשה "מולנופריביר" של חברת מרק, שניתנת בכדורים לבליעה לחולי קורונה ומפחיתה את הסיכוי לאשפוז במצב קשה ב-30%, פרסמנו אמש (חמישי) לראשונה ב"מהדורה המרכזית" כי אלפי מנות של התרופה צפויות להגיע לישראל בשבועיים הקרובים.

נתוני היעילות של התרופה אומנם מאכזבים מאלו של התרופה החדשה של פייזר, ששיעור ההצלחה שלה במניעת מחלה קשה עומד על 90% - אבל מדינות רבות צפויות לרכוש אותה למרות שהנתונים שלה לעומת פייזר פחות טובים. כך למשל, הבריטים כבר רכשו יותר מ-2 מיליון מנות וגם בארה"ב כבר רכשו 5 מיליון מנות.

התרופה של פייזר - הגלולה יעילה ב-90% במניעת מחלה קשה

מנהל התרופות והמזון האמריקני (ה-FDA) העניק שלשום אישור חירום לשימוש בתרופה לקורונה של חברת פייזר. על פי הנתונים, הגלולה של פייזר יעילה ב-90% במניעת מחלה קשה ומוות בחולי קורונה. אחרי ההחלטה, פרסמנו לראשונה, כי משלוח ראשון של עשרות אלפי מנות של התרופה של פייזר צפוי להגיע לישראל כבר בשבוע הקרוב.

הגלולות מיועדות להילקח כל 12 שעות במשך חמישה ימים, זמן קצר לאחר הופעת התסמינים. בפייזר הוסיפו כי הם מתכוונים להגיש ב-2022 בקשה לאישור רגולטורי מלא של התרופה.

אישה עם מסכה חולפת ליד הבניין המרכזי של חברת פייזר (צילום: David Dee Delgado, getty images)
הגלולות מיועדות לקחת כל 12 שעות במשך 5 ימים|צילום: David Dee Delgado, getty images

נתוני מעבדה עדכניים מראים שהתרופה שומרת על יעילותה נגד האומיקרון. ההערכה בחברת התרופות היא שהגלולה עמידה בפני ווריאנטים וזנים חדשים. האישור של ה-FDA מאפשר את השימוש בתרופה בחולים מבוגרים בסיכון גבוה ובחולים בני 12 לפחות שאומתו חיוביים לקורונה.

פייזר הודיעה שהיא כבר מוכנה להתחיל באספקה מיידית של הגלולה בארצות הברית, ואף מסרה את תחזיות הייצור שלה לשנת 2022. החוזה של החברה עם הממשל האמריקני עבור 10 מיליון טיפולים של תרופת פייזר מתומחר ב-530 דולר לטיפול.

התרופה ווקלורי - מפחיתה את הסיכוי לתמותה ב-54%

'וקלורי' שאושרה לשימוש ברשויות הבריאות בארצות הברית, אירופה וישראל כדי להקל על חולים במצב קשה מנגיף הקורונההפחיתה את הסיכוי לתמותה ב-54% - כך עולה מהמחקרים. עוד נמצאה סבירות גבוהה שהחולים במצב קשה שקיבלו את התרופה ישוחררו מבית החולים במצב טוב בתוך 28 ימים מתחילת האשפוז.

רמדסיביר, תרופה נגד קורונה (צילום: sky news)
צילום: sky news

התרופה שניתנת בעירוי פותחה במקור כדי להילחם בנגיף האבולה שהתפשט בעשור הקודם באפריקה אך בסופו של דבר הפיתוח שלה הופסק. התרופה הראתה בניסויי מעבדה פעילות נגד הווירוסים SARS ו-MERS, שהם קרובי משפחה של Covid-19. וירוסים אלה מצוידים, כמו הקורונה, במנגנון הגנה אוטומטי על הגנום של הווירוס, שעוקף תרופות אנטי-ויראליות אחרות.

רג'נרון - ניתנת בעירוי כדי למנוע הידרדרות בתחלואה של חולים בסיכון

משרד הבריאות רכש לפני כמה חודשים בכמויות גדולות את התרופה רג'נרון שפותחה לפני כשנה, ומיועדת לחולי קורונה בסיכון. מדובר בתרופה שמכילה למעשה את הנוגדנים שאנחנו מקבלים בחיסון, אך הם מהונדסים בצורה סינטטית וניתנים לחולים דרך עירוי. נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, היה בין הראשונים שקיבלו אותה בעולם - והסברה היא שהתרופה למעשה הצילה את חייו.

מי שהכי "נהנים" מהתרופה הזו הם דווקא סרבני החיסונים - פשוט כי הם אלה שצפויים להגיע למצבי סיכון מקורונה - ולפיכך, הם יהיו אלה שיידרשו לה. באופן תמוה, סרבני החיסונים לא מוכנים לקבל חיסון, אבל ככל הנראה חלקם מוכנים לקבל מנה של נוגדנים שפותחו אחרי החיסון - בתור תרופה.