פרסום ראשון | "אין היגיון בסגירת השמים למחוסנים, הנזק עלול להיות גדול מהתועלת": היום (שני) הוגשה עתירה לבג"ץ, שעליה חתומה התאחדות עובדי משרדי הנסיעות בישראל ועמותת מורי הדרך מורשת דרך, נגד הצעדים לסגירת השמיים שפוגעים קשות בפרנסתם. לעתירה צורפה חוות דעת רפואית של פרופ' איתמר גרוטו, ששימש בתפקיד המשנה למנכ"ל משרד הבריאות עד לפני כתשעה חודשים - והיה אחד מגורמי המקצוע הבכירים ביותר שהובילו את המלחמה של ישראל נגד התפשטות הנגיף.
כבר בפתח דבריו, כותב פרופ' גרוטו: "יש לציין כי אני נותן חוות דעת זאת ללא קבלת תמורה, ומתוך דאגה לבריאות הציבור ולרווחתו", ובהמשך חוות הדעת הוא קובע כי אין טעם במגבלות תנועה ונסיעה: "התועלת הבריאותית של הטלת מגבלות תנועה ונסיעה מוטלת בספק רב. גם ניסיון הכלה באמצעות הסגר של חוזרים מחו"ל ואיתור מגעים איננו יעיל. לראיה ניסיונות להשפיע על התחלואה באמצעות 'איתור מגעים' בגלים קודמים ובמדינות שונות נכשלו פעם אחר פעם, למעט מספר מדינות במזרח אסיה ואוקיאניה".
עוד מציין גרוטו: "במדינות המערב, כולל בישראל, גישה זו נכשלה גם כאשר הושקעו בה משאבים אדירים. לכן, גם התועלת בהסגר לחוזרים מחו"ל מוטלת בספק. גם כאשר מוטלים אמצעים קפדניים ביותר, הנגיף 'ידלוף'. למשל, מחקר מהונג קונג מדווח על זיהוי של העברה של הווריאנט אומיקרון מנוסע א-סימפטומטי במלון בהסגר למטייל אחר אשר שהה בחדר מעבר למסדרון מהחולה הראשון".
בהמשך דבריו, קובע פרופ' גרוטו שהתקווה "לקנות זמן" באמצעות המגבלות, כדי שעד אז האוכלוסייה תתחסן, איננה יעילה - ולא רק שמבצע החיסונים לא מתרומם כרגע. הוא טוען שהטקטיקה הזאת של קניית זמן עלולה אפילו להזיק, כי ככל שעובר הזמן ומתרחקים מהבוסטר אז היעילות שלו עלולה לרדת, דווקא כשהאומיקרון יתחיל להתפשט בישראל. הוא אף טוען שזה בדיוק מה שקרה כשהוטלו כאן מגבלות בגל הרביעי, גם אז - למטרת קניית זמן.
"מעבר לעובדה הברורה שווריאנט האומיקרון כבר חדר למדינת ישראל. הרי שלא ברור מה התועלת שבעיכוב נוסף ומניעה של כניסת מקרים נוספים מחו"ל", כתב. "יתר על כן, הדוגמה של ההתמודדות עם ניסיון הבלימה של ווריאנט הדלתא, אם היא הביאה לעיכוב בזמן, היא גרמה יותר נזק מתועלת, שכן באותו זמן שעבר ירדה רמת החסינות של האוכלוסייה עקב דעיכת החסינות.
לקראת סופה של חוות הדעת, קובע פרופ' גרוטו שאין שום טעם בבידוד של מחוסנים חיסון מלא בישראל, לא ישראלים - ולא תיירים: ""עוד ניתן לומר כי אין כל תועלת בחובת בידוד של מחוסנים. לכן, אינני רואה כל סיבה להטיל מגבלות נסיעה למדינות אדומה ו/או הגבלת כניסת תיירים מחוסניםו/או בידוד של ישראלים חוזרים המחוסנים בחיסון בתוקף (בעלי תו ירוק)".
פרופ׳ גרוטו קובע עוד כי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הנגיף ווריאנטים שלו היא באמצעות השלמת מנת הדחף (מחוסנים ב-3 מנות מוגנים יותר כמגד אומיקרון) וחיסון הילדים מגיל 5. פרופ' גרוטו למעשה מתנגד לסגירת השמיים הכמעט מלאה של ישראל (צעד שעד כה רק מדינות בודדות מלבד ישראל נקטו בו).
חוות הדעת הזאת מהווה חיזוק משמעותי לעתירה שהוגשה הבוקר לבג"ץ, כיוון שגרוטו נחשב לאחד המומחים המובילים בישראל לבלימת מגפות, שבשנת 2013 הוביל את המבצע הישראלי לבלימת ההתפרצות של מחלת הפוליו בישראל, ובשנים 2018–2021 היה חבר בוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי כנציג מדינת ישראל. העתירה הוגשה על ידי עורכי הדין אסף פריאל ויובל בשן ממשרד תדמור, לוי ושות', ועתירה דומה הוגשה על ידי עו"ד טל שחר ואחרים.