כמו כל תינוקת בגילה, גם תמר בת השנה ממבשרת-ציון חוקרת את העולם ואוהבת להכניס חפצים לפה. הפעם התגלגל לידיה חפץ מסוכן: חרוז בצורת כוכב עם קצוות חדים. לאחר שבלעה אותו – איים החפץ לסכן את חייה ולפגוע בקנה הנשימה.

הוריה של הפעוטה, אורלי ומתן משחזרים בשיחה עם N12: "אנחנו מאוד נזהרים בבית שלא יהיו דברים מסוכנים על הרצפה ומשגיחים כל הזמן. באותו יום היינו במטבח ותמר הייתה לא רחוקה מאתנו, פתאום שמענו אותה נחנקת ומשתעלת, ניגשנו אליה במהירות והרמנו אותה".

תמר בת השנה בלעה חפץ חד (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה)
החרוז החד שבלעה תמר|צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה

"היא המשיכה להשתעל ולהקיא אך לאחר מכן היה ניראה שרווח לה ושהיא בסדר. לאורך אותו היום תמר אכלה וישנה, אבל לא הייתה רגועה והנחנו שזה מבהלה או לחץ", מתארים ההורים.

"למחרת בבוקר היא הפכה פחות חיובית, דבר שמאוד לא אופייני לה, היא לא אכלה כל כך טוב ולא ישנה כמעט בלילה. ניגשנו לרופאת המשפחה ולאחר בדיקה מקיפה היא לא זיהתה מחלה ויראלית והחליטה להפנות אותנו לבירור מעמיק במיון".

בני הזוג מיהרו עם ביתם לחדר המיון של בית החולים הדסה עין-כרם בירושלים. בבית החולים הוחלט לבצע בדיקת אנדוסקופיה - הסתכלות בעזרת סיב ומצלמה לתוך הוושט.

בי
בית החולים הדסה עין כרם בירושלים|צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות

ד"ר מרדכי סליי, גסטרואנטרולוג ילדים בכיר, שביצע את הפרוצדורה לתמר, מספר: "קיבלתי עדכון כי לבית החולים הגיעה ילדה בת 11 חודשים עם חשד לבליעה של גוף זר. החלק הצווארי של צילום החזה היה נראה לי חשוד ולכן ביקשתי לבדוק אותה בעזרת אנדוסקופיה. כהכנה לבדיקה ביצענו גם בליעת חומר ניגוד שהראתה חשד לקרע בוושט, אך באף בדיקה לא ראינו בבירור גוף זר", הוא מסביר.

"הכנסנו לתמר בזהירות מצלמה דרך הפה", מתאר ד"ר סליי, "ומהר מאוד ראינו בוושט העליונה גוף זר, נוצץ, עם שוליים שגרמו גם לחתכים אורכיים ולנקב ברור בוושט בסמיכות קרובה מאוד לעצבים חשובים, לכלי דם גדולים ולעורק התרדמת הראשי אשר מוביל את הדם למוח. במקום נוצרה דלקת קשה שעלולה הייתה להתפשט ולסכן את בית החזה והלב".

לדבריו של ד"ר סליי, מדובר בפרוצדורה מסובכת שדרשה כוננות של צוות מנתחים נרחב. "הזעקתי כירורגים נוספים על מנת שנהיה מוכנים במקרה של סיבוכים ועדכנתי על כך את המשפחה. בעדינות מרבית הוצאתי את כוכב המתכת ולאחר מכן חזרתי למקום עם מצלמה כדי לוודא שלא קיימים דימומים, שטפי דם, או פגיעה בדרכי האוויר. לשמחתנו, הפרוצדורה עברה בשלום".

תמר סבלה מבצקת, דלקת ונקב שסיכן את קנה הנשימה ולכן הייתה מאושפזת במשך מספר ימים במחלקה לטיפול נמרץ ילדים כשהיא מורדמת ומונשמת. לאחר מכן הועברה לאשפוז במחלקת הילדים כדי לוודא שהנקבים בגרונה מחלימים. ד"ר סליי: "לתמר היה מזל גדול שההורים שלה הרגישו את השינויים במצב הרוח שלה ולמרות שלא ידעו בדיוק על מה לשים את האצבע הבינו שדרוש בירור רפואי מעמיק".

אורלי, אמא של תמר מסכמת: "כהורה אתה תמיד משגיח ומודע לסכנות, אך לפעמים דברים קורים מאוד מהר. המסקנה שלי מהאירוע היא שעירנות מצילה חיים: אם הילד מתנהג שונה, סימן שמשהו לא טוב קורה. תמר השתחררה לביתה אחרי תקופת אשפוז ואנחנו כנראה נמנע מערכות יצירה בבית בתקופה הקרובה".