הזמן הממוצע בישראל מרגע אבחון של חשד לגידול סרטני בריאות ועד להשלמת כל הבדיקות ותחילת הטיפול, נע בין שלושה עד שישה חודשים. מדובר בסוג הסרטן שמוגדר כיום כקטלני ביותר בעולם וגם כאן בארץ, וזאת אחת הסיבות שרק 20% מהמאובחנים בישראל נשארים בחיים 5 שנים לאחר שאובחנו.

ביום ראשון האחרון דיווחנו במהדורה המרכזית על מיזם חדש בבית החולים רמב"ם בחיפה, שמנסה לגדוע את הסטטיסטיקה העגומה הזו ולאתגר את ההנחה שבשביל קיצור תורים צריך כסף. מדובר במרכז מומחים רב-תחומי ראשון מסוגו, שמבטיח השלמת אבחון ותחילת טיפול תוך שבועיים בלבד מרגע גילוי החשד הראשוני לסרטן ריאה.

הראשון להתנסות במיזם החדשני היה עופר סטולר, בן 68, שרק שבועות ספורים לפני תחילת הטיפול אובחן אצלו חשד לגידול סרטני בריאות – וכיום הן במצב מצוין: "לא שילמתי גרוש. אין לי פרוטקציה ולא שום דבר. באתי כמו שאני, ואני בפירוש מרגיש בר מזל".

עופר סטולר, עבר אבחון וטיפול מהיר בגידול סרטני (צילום: חדשות 12)
"בלי פרוטקציה ולא שילמתי גרוש, עופר סטולר|צילום: חדשות 12

ד"ר עמית כץ, מנהל מחלקת ניתוחי חזה במרכז הרפואי רמב"ם, מסביר שהתהליך שעופר עבר תוך שבועיים בלבד כלל בדיקה מסוג PET, המאפשרת לרופאים לראות מה קורה בשאר הגוף, ולא רק באזור של הגידול. בדיקה נוספת  היא ביופסיה המבוססת על CT עם מחט.

"הצלחנו בעצם לקצר את התורים בלי תקציבים נוספים. בלי קלישאה, זה היה שיתוף פעולה קרוב למושלם בין כל המערכות המעורבות, תוך מיקסום של המשאבים הקיימים", אומר ד"ר יניב דותן, אחראי תחום רפואת ריאה פולשנית וסגן מנהל מכון ריאות בבית החולים.

ברמב"ם מספרים שליבם נשבר למראה מטופלים שהאבחון שלהם נמשך חודשים ארוכים, ולכשכבר הושלם – הגידול בריאות היה גדול מידי ואי אפשר היה להציל אותם. על השאלה איך מקצרים תורים בלי תקציב נוסף, יש לד"ר דותן תשובה פשוטה: לעבוד ביחד בתקשורת ולשים את האגו בצד.

 

העומס בבתי החולים, והפעם: רמב
התורים יתקצרו משמעותית, ביה"ח רמב"ם|צילום: דוברות בית חולים רמבם

השאלה המתבקשת היא - אם אפשר לקצר תורים באופן כזה בלי תקציבים נוספים בתחום של סרטן הריאות, אז למה אי אפשר להרחיב את המיזם לעוד תחומים ובתי חולים? התשובה היא שבלי תקציב נוסף אי אפשר לעשות את זה באופן משמעותי, למרבה הצער. בבית החולים רמב"ם הוכיחו שכן אפשר להתאמץ ולנסות עוד לפני שיגיע תקציב כזה, עניין שכידוע יכול לקחת זמן.

אז מי שיש לו אבחון ראשוני עם חשד לגידול, מוזמן לחפש בגוגל את המילים: "אבחון מהיר לסרטן ריאה ברמב"ם" וליצור איתם קשר, ואולי אז נראה את המיזם מתרחב.