משרד המשפטים ומשרד הרווחה פרסמו היום (רביעי) את התנאים לכינון יחסי הורות באמצעות צו ההורות הפסיקתי. צו הורות הוא הליך מסוים שמאפשר לאדם להירשם כהורה של ילד - למרות שאין ביניהם קשר ביולוגי - כך שגם הוא יוכר כהורה לכל דבר ועניין. הצו הוא צו שיפוטי שמכונן קשרי הורות בין בן או בת זוג של הורה ביולוגי לילדו של ההורה הביולוגי, במקרים שבהם הוריית הילד נעשתה בכוונה משותפת ותוך תכנון משותף של בני הזוג.
בהתאם למצב המשפטי הקיים ניתן לבקש צו הורות פסיקתי במקרים הבאים:
• בנסיבות של פונדקאות חו"ל- לבקשת בן או בת הזוג של האב הגנטי או לבקשת אחד מבני זוג כאשר שניהם בעלי הקשר הגנטי ליילוד - בשל הצורך בניתוק הקשר הגנטי עם האם הפונדקאית וקביעת בלעדיות האימהות. כלומר, במקרה של פונדקאות בחו"ל מספיק להגיש בקשה של בן הזוג של ההורה הביולוגי.
• בנסיבות של תרומת זרע אנונימית - לבקשת בן או בת הזוג של האם היולדת. כלומר, מספיקה בקשה של בן או בת הזוג של האם היולדת כדי שגם הוא יוכר כהורה ביולוגי.
שרי המשפטים והרווחה קוראים למשפחות הגאות שמבקשות לקבל צו הורות פסיקתי רטרואקטיבית ליום הלידה ועדיין לא עשו זאת, למהר ולהגיש בקשות לבית המשפט לפני שפג תוקפו של פרק הזמן שהתיר בית המשפט העליון לעשות כן.
שר המשפטים גדעון סער מסר: "אני רואה חשיבות רבה ביצירת וודאות והנגשת המידע להורים ולהורים שבדרך. פרסום התנאים מבטא את החשיבות שבהסדרת יחסי ההורות גם לבן הזוג של ההורה הביולוגי, בין אם מדובר בזוגות הטרוסקסואליים ובין אם מדובר בזוגות חד מיניים".
שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן הוסיף: "אנחנו עושים שורה של צעדים על מנת להקל על משפחות גאות ובראשם הסדרה של עניין ההורות. זה נכון כלפי הילדים וזה נכון כלפי ההורים וזה נכון גם לנו כמדינה וחברה ששני ההורים שמגדלים את הילד לאחר שתכננו יחדיו את הבאתו לעולם יוכרו באופן רשמי כהוריו מיום לידתו".