תוצאות מעודדות ממחקר ענק בבריטניה: החיסון נגד נגיף הפפילומה הצליח למנוע 90% ממקרי סרטן צוואר הרחם אצל נערות. המחקר פורסם היום (חמישי) בכתב העת הרפואי "The Lancet", אחד היוקרתיים בעולם ועורכיו הגדירו את התוצאות כ"היסטוריות". החיסון נגד וירוס ה-HPV (נגיף הפפילומה האנושי) ניתן גם בישראל כחלק משגרת החיסונים בבתי הספר לבנות ולבנים בכיתה ח' במימון ציבורי.
על פי ההערכות, 99% מהמקרים של סרטן צוואר הרחם - נגרמים בעקבות וירוס הפפילומה. על כן התקווה היא שבאמצעות חיסון - האנושות תוכל כמעט לחסל את המחלה.
המחקר הבריטי עקב אחר נתונים של נערות באנגליה במשך 12 שנים. הנערות קיבלו את החיסון בשנת 2008 כשהיו בנות 13-11, ואותן השוו לקבוצת ייחוס שלא התחסנה. המחקר מעריך שבזכות החיסון נגד וירוס הפפילומה נמנעו כ-450 מקרי סרטן בבריטניה ו-17,200 מקרים טרום-סרטניים נוספים. "תוכנית החיסון נגד וירוס הפפילומה כמעט חיסלה לחלוטין את סרטן צוואר הרחם בקבוצת הגיל של הנערות שקיבלו אותו", כתבו החוקרים.
ד"ר ונסה סאליבה, יועצת של המשרד לבריאות הציבור בבריטניה אמרה: "הממצאים מדהימים. החיסון הוכח כמציל חיים על ידי הפחתה דרמטית של שיעור סרטן צוואר הרחם בנשים".
שיעורי ההתחסנות בישראל נמוכים ביחס לעולם
החיסון נגד וירוס הפפילומה נכנס לשימוש בישראל לפני 8 שנים. ועדת סל התרופות אישרה לפני שנתיים להכניס למימון ציבור את החיסון המעודכן "גרדסיל 9" והוא ניתן לנערים ונערות בכיתה ח' כחלק משגרת החיסונים בבתי הספר. בנוסף, החיסון מומלץ לכל הנשים עד גיל 45 שלא התחסנו בגיל בית הספר.
שיעורי ההתחסנות בארץ נגד HPV נמוכים ביחס לעולם. על פי דוח שירותי בריאות התלמיד של משרד הבריאות, בשנה שעברה רק 50% מבני הנוער בישראל קיבלו את שתי מנות החיסון נגד HPV.
בישראל מאובחנות מדי שנה כ-1200 עד 2000 נשים עם שינויים טרום-סרטניים בצוואר הרחם. רובם המוחלט של המקרים נובעים מהידבקות בנגיף הפפילומה. גברים נמצאים בסיכון לחלות בסרטן פי הטבעת או איבר המין כתוצאה מהידבקות בפפילומה ועלולים להדביק את בנות זוגם באמצעות קיום יחסי מין.