ועדת החוקה של הכנסת התכנסה היום (שני) כדי לדון בתקנות התו הירוק המורחבות, שנכנסו לתוקף אתמול ויחולו על שורת אירועים ומקומות ציבוריים – בכל כמות משתתפים. ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, השתתפה בדיון והטילה ספק ביעילות התו הירוק בהורדת מקדם ההדבקה. חברי הוועדה עוסקים גם בהגבלת היציאה מישראל וברשימת המדינות המעודכנת שהתפרסמה אתמול. במהלך הדיון - אחד הדוברים בזום קילל את ד"ר אלרעי פרייס. יו"ר הוועדה, גלעד קריב, ביקש שתבוצע בדיקה האם ניתן לאתר את הדובר. מאוחר יותר, הודיע קצין הכנסת כי מהבדיקה עולה שלא ניתן לדעת מי האיש שקילל.

סיקור N12 על הגבלות הקורונה:

בתחילת הדיון הציגה ד"ר אלרעי פרייס את נתוני התחלואה העדכניים, שלפיהם בין 180 ל-200 מאומתים ביום הם ישראלים ששבו מחו"ל. נוסף על כך, מספר החולים קשה עלה ל-360 לעומת 20 בלבד לפני חודש. כ-100 ישראלים נפטרו מתחילת הגל הנוכחי, וזו עלייה ניכרת בתמותה. ראש שירותי בריאות הציבור הבהירה שהתחלואה הקשה והתמותה מתרחשות גם בקרב צעירים שלא התחסנו, וטענה שיש לעשות מאמץ לחסן יותר ממיליון ישראלים שטרם התחסנו. מבין המתחסנים, התחלואה הקשה היא בעיקר בקרב בני 60 ויותר.

"המספרים מוכפלים כל 10 ימים", הוסיפה ד"ר אלרעי פרייס. "1.5% מהמאומתים הופכים בסופו של דבר לחולים קשה, וכשמספר המאומתים גבוה זה מצטבר. לשם השוואה, לפני החיסונים זה היה 3%. אולם, מעולם לא היינו במצב שמקדם ההדבקה שלנו הוא 1.3 לאורך שבועות".

שרון אלרועי פרייס בכנסת (צילום: כנסת ישראל)
ד"ר שרון אלרעי פרייס בדיון|צילום: כנסת ישראל

במענה לשאלת חברי הוועדה על ההדבקה של מתחסנים, סיפרה ד"ר אלרעי פרייס שהסיכוי שלהם להדביק מגעים נוספים מלבד לבני ביתם נמוך יותר מזה של מי שלא התחסן.

בהמשך, הדיון עבר לנושא המרכזי שלו - התו הירוק. על פי התקנות החדשות, התו יחול באולמות ובגני אירועים, בכנסים, באירועי תרבות וספורט, בישיבה בבתי אוכל, במכוני כושר וסטודיו, במלונות ובבתי הקולנוע. כמו כן, יחולו התקנות בבתי תפילה שבהם יותר מ-50 מתפללים - בהחלטה שלה התנגדו 4 שרים בקבינט הקורונה. התקנות יהיו בתוקף עד 20 באוגוסט עבור בני 12 ומעלה, ולאחר מכן יחולו גם על צעירים יותר.

ד"ר אלרעי פרייס התייחסה להחזרת התקנות וליעילותן בצמצום התחלואה: "אף אחד לא חושב שאם נפעיל תו ירוק נוריד את מקדם ההדבקה ל-0.8, אבל זה טוב אם נאט את המגיפה עד שאנשים יתחסנו. התו הירוק לא נועד לגרום לאנשים להתחסן".

ח
יו"ר הוועדה גלעד קריב|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"סגר זה לא גזרת גורל", הבהירה אלרעי פרייס. "מה שמנצח מגפות זה חיסונים, ולא סגר. סגר זה אמצעי טקטי. אנחנו מנסים לא להגיע לשם. כדי לא להגיע לשם, צריך להאט את המגפה באמצעות הפעלה של כל הכלים שיש - תו ירוק, תו סגול ומגבלת התקהלות. הכול כדי להאט את המגיפה".

על המודל החדש שמיושם בנתב"ג בניסיון להגביל את התחלואה שנכנסת ארצה, אמרה: "הרעיון הוא לתת ניקוד לכל מדינה לפי היקף התחלואה והווריאנטים. המטרה היא לצמצם את המדינות שהן בסיכון מירבי, ולהכניס יותר מדינות לחובת בידוד. צמצמנו את המדינות האסורות מ-14 ל-6 בלבד. אנחנו מנסים לצמצם את איסור הנסיעה למינימום ההכרחי".

הקללה שספגה ד"ר אלרעי-פרייס

רגע מביך נרשם בדיון הוועדה כאשר קללה נשמעה בזמן דבריה של ד"ר אלרעי-פרייס. יו"ר הוועדה קריב פנה לקצין הכנסת ולמנכ"ל הכנסת בבקשה לבצע בדיקה של הגורמים המוסמכים האם ניתן לאתר את הדובר שקילל בדיון. "לא נאפשר בוועדת החוקה כל פגיעה בכבודם של עובדות ועובדי הציבור", אמר ח"כ קריב. "משנשמע הגידוף במהלך הדיון, מבלי שהיה בידינו לאתר את הדובר, ומבלי שניתן היה לדעת כלפי מי כוונה האמירה - הוריתי לוודא שכל הדוברים המשתתפים בזום מושתקים מידית".

בעלה של ד"ר אלרעי פרייס, מאיר פרייס, תקף את המגדף האלמוני וביקר גם את התנהלות יו"ר הוועדה קריב. "אפס פחדן קילל את אשתי ואת חמתי המנוחה", כתב בחשבון הטוויטר שלו. "מקווה מאוד שמשטרת ישראל תשים את ידה עליו בהקדם. אני רוצה להתייחס לראש הוועדה, שלא מצא לנכון להפסיק את הדיון, למצוא את הדובר, לסלק אותו מהדיון ולהגן על עובד ציבור. תעודת עניות ובושה לכנסת, לוועדת החוקה ולמפלגת העבודה".

שר הבריאות, ניצן הורוביץ, מסר בתגובה על הקללה שנשמעה בוועדה בכנסת: "פניתי ליו"ר הכנסת ולקצין הכנסת כדי לבדוק מי קילל את ד"ר שרון אלרעי-פרייס בוועדת החוקה היום, ולנקוט נגדו בצעדים - ומיד. אם מישהו חושב שהוא ידבר ככה לעובדי הציבור המסורים במשרד הבריאות, ושנעבור על כך בשתיקה - הוא טועה".

מאוחר יותר, דובר הכנסת מסר כי בתום בדיקה של קצין הכנסת, ניצב יוסף גריף, עם אנשי המקצוע במשכן - עולה כי לא ניתן לדעת מי האיש שקילל מבין 77 משתתפי הדיון וכן האם הדברים נאמרו כחלק מהדיון בכלל. יו"ר הכנסת, מיקי לוי, שעודכן בממצאי הבדיקה הדגיש: "אין מקום לשיח של קללות וגידופים בדיוני הכנסת. בכל מקרה בו תמצא בעתיד הוכחה להתבטאות מסוג זו מצד מוזמני הדיונים בוועדות, האירוע יטופל בחומרה".

"הפקרתם את המתפללים"

בהמשך הדיון דנה ועדת החוקה בהחרגת בתי הכנסת‎ מהתו הירוק. על פי התקנות שאישר קבינט הקורונה, התו הירוק יחול רק על בתי תפילה שבהם יותר מ-50 מתפללים, וזאת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה הבהיר באמצעות המשנה שלו רז ניזרי כי אחרת זו תהיה פגיעה בזכות החוקתית של חופש התפילה. שר הבריאות הורוביץ הסכים להחרגה - אך יתר השרים לא עודכנו ועל כך זעמו.

"התקשיתי להבין למה התכוונתם ומשיחות עם גבאים ראיתי שגם הם מתקשים להבין", אמר קריב. "אין דרך שגבאי בית כנסת, רב או רבת קהילה יקראו את זה ויבינו מה אתם רוצים מהם. הכוונה לא ברורה. בתי הכנסת נותרים המקום היחיד ברשימה של המקומות שיכולים להיות בתו ירוק או לא להיות. החובה שלנו היא לא רק כלפי המתפלל שבחר להיות לא מחוסן ורוצה תפילה בציבור אלא גם כלפי המתפלל המחוסן".

"בראייה שלי ההחרגה מחייבת אתכם להטיל על בתי הכנסת שהחריגו עצמם מהתו הירוק רמה גבוהה יותר של פיקוח", המשיך קריב. "לא מספיק שפטרתם אותם מתו ירוק - גם פטרתם אותם מאכיפה? הוספתם חוסר אחריות על פטור מאחריות, הפקרתם את המתפללים. אתם מגנים על זכות התפילה שלהם אבל הפקרתם את הבריאות שלהם".

משרד הבריאות: עלייה נוספת בחולים קשה

החזרת תקנות התו הירוק נועדה לסייע לממשלה במאבקה בהתפשטות הקורונה, שהתחלואה שלה ממשיכה לעלות. הבוקר מספר החולים קשה עלה ל-360, שמתוכם 57 מונשמים. 3,372 ישראלים אובחנו ביממה האחרונה כמאומתים לנגיף מתוך 87,915 נבדקים - שיעור חיוביים של 3.87%.

גם מבצע החיסונים ממשיך, ונכון להיום 5,396,318 ישראלים התחסנו בשתי מנות. נוסף עליהם, 496,220 אנשים התחסנו במנה השלישית ובמשרד הבריאות פרסמו את תופעות הלוואי שעליהן דיווחו המתחסנים המבוגרים. בניסיון להגביר את קצב ההתחסנות, ראש הממשלה נפתלי בנט קיים היום דיון עם מנכ"לי קופות החולים ועם שר הבריאות ניצן הורוביץ.