בתי החולים הממשלתיים - הכלליים, הפסיכיאטריים והגריאטריים בישראל שובתים היום (שלישי) במחאה על המחסור בכוח אדם. השביתה כוללת 30 מרכזים רפואיים, שבהם לא פועלים שירותי אדמינסטרציה, אחזקה ניקיון ועוד. "המצב לא רק פוגע בעובדים, אלא פוגע במאות אלפי המטופלים שפוקדים את בתי החולים ומסכן את בריאותם", אמר אלי בדש, יו"ר הוועד הארצי של עובדי המנהל והמשק וכוחות העזר.

שביתה בבתי החולים הממשלתיים
30 מרכזים רפואיים בשביתה

מטעם מארגני השביתה נמסר כי במסגרתה לא ניתנים שירותי אדמיניסטרציה, אחזקה, ניקיון, מטבח, שרותי שינוע חולים, כוח עזר, מכבסה, מחסנים, אספקה סטרילית לחדרי הניתוח, שרותי מחשוב, שרותי הנדסה, שרותי טיהור זיהומים, שרותי חצר, שרותי גן, ועוד. זאת למעט מחלקות שקשורות לפעילות רפואית דחופה, כגון מחלקות אונקולוגיות, דיאליזה, פגים, חדרי לידה. במחלקות אלה ניתנים שירותים במתכונת שבת.

בתי החולים השובתים: מרכז רפואי רמב"ם, שיב"א תל השומר, מרכז רפואי שמיר, מרכז רפואי גליל-נהריה, מרכז רפואי הלל יפה, מרכז רפואי ברזילאי, מרכז רפואי וולפסון, מרכז רפואי פוריה, מרכז רפואי זיו, בית חולים פסיכיאטרי שער מנשה, אברבאנל, בית חולים לבריאות הנפש איתנים, מרחבים לצעירים לטיפול במוח ונפש ציונה ובאר יעקב, בית חולים פסיכיאטרי לבריאות הנפש באר שבע, בית חולים פסיכיאטרי מעלה הכרמל, בית חולים לבריאות הנפש כפר שאול, בית חולים מזור לבריאות הנפש, בית חולים גריאטרי דורות נתניה, בית חולים שיקומי פלימן, בית חולים בריאות הנפש לה השרון, בית חולים גריאטרי ראשון לציון, בית חולים גריארטי שוהם, בית חולים גריאטרי שמואל הרופא.

שביתה בבית החולים הלל יפה (צילום: יח
צילום: יח"צ

"על מנת לשרוד את היום יום שלנו, ועל מנת להצליח להעניק שרות מיטבי למטופלים בבתי החולים, אנחנו חייבים עוד כוח אדם", אמר בדש. "העובדים קורסים. היקפי העבודה בתי החולים גדלו במאות אחוזים בשנים האחרונות ואנחנו נשארנו עם מספר עובדים דומה לזה שהיה לפני 20 שנה. המצב לא רק פוגע בעובדים, אלא פוגע במאות אלפי המטופלים שפוקדים את בתי החולים ומסכן את בריאותם. חסרים כ-1,000 עובדים במחלקות השונות".

בהודעה שהוציא בית החולים רמב"ם נכתב כי השביתה צפויה להשפיע על חלק משמעותי מהשירותים הניתנים בימים רגילים. בתוך כך, בחדר המיון צפויים תורים וזמני המתנה ארוכים יותר, שינוע החולים בתוך בית החולים יתעכב וכך גם המענה הטלפוני במחלקות, במכונים ובמרכז המידע.

בית החולים שיבא, ארכיון (צילום: פלאש 90 - גדעון מרקוביץ')
בית החולים שיב"א תל השומר|צילום: פלאש 90 - גדעון מרקוביץ'

מבית החולים נמסר כי מדובר בשביתה באישור הסתדרות עובדי המדינה ובית המשפט. בין דרישות העובדים הוסיפו בבית החולים את הדרישה להשוואה בין השכר בבתי חולים ממשלתיים לעובדים בבתי חולים של קופות חולים", כתבו.

דודו אלוק, עובד מטבח בבית החולים תל השומר (צילום: ללא, n12)
דודו אלוק, עובד מטבח בבית החולים תל השומר|צילום: ללא, n12

דודו אלוק, עובד מטבח זה 8 שנים בבית החולים תל השומר סיפר ל-N12 לפני יומיים על העומס הבלתי נסבל: "זה פשוט טירוף. העובדים הולכים הביתה באפיסת כוחות. העבודה הכפילה את עצמה וזה לא קל. חייבים להוריד את הלחץ מהעובדים על ידי תוספת תקנים נוספים. כשהרופאים והאחיות שובתים – הכל מסתדר. אנחנו לעומת זאת נמצאים במאבק שלוש שנים ונראה שאף אחד לא שומע את הזעקה שלנו".

יריב אריה, תושב חדרה בן 49, עובד כאלונקאי בבית החולים הלל-יפה כבר 26 שנים. כחלק מתפקידו הוא משנע את החולים מחדר המיון למחלקות, לבדיקות ולחדרי הניתוח. 

יריב אריה, אלונקאי בבית החולים הלל יפה (צילום: ללא, n12)
יריב אריה, אלונקאי בבית החולים הלל יפה|צילום: ללא, n12

"שטח בתי החולים גדל משמעותית, יש יותר שטח ויותר חולים שצריך לטפל בהם", מספר יריב. "בעוד שאת מספר האחיות והרופאים הגדילו – אצלנו לא שינו את התקינה. למשל מחלקה שבעבר היו בה 25 חולים, עובדי העזר מקלחים ומאכילים אותם. היום יש 50 חולים, להחליף סדינים, לקלח ולהאכיל – ומספר העובדים לא השתנה. כולם חוזרים הביתה גמורים ושחוקים. גם המטופלים משלמים על זה את המחיר כשהם נאלצים להמתין זמן רב יותר עד שעובד ניגש אליהם. מרוב העומסים, מטופל יכול לפספס בדיקה – כי איש צוות לא הספיק להגיע אליו בזמן".