סיבה נוספת לדאגה מהתפשטות זן הדלתא? בישיבת הממשלה שנערכה אתמול (שני), התייחס ראש הממשלה נפתלי בנט לווריאנט הדלתא של הקורונה, והסביר שהוא מדבק הרבה יותר בהשוואה לנגיף המקורי. הנתונים שעליהם הוא התבסס מגיעים ממחקר שנערך לאחרונה בסין, וכבר מעורר הדים ברחבי העולם. מהמחקר עולה שהעומס הנגיפי של הזן החדש גבוה פי 1,000 מנגיף הקורונה שאותה הכרנו בתחילת המגפה.
המחקר עצמו נערך במרכז לבקרת מחלות ומניעתן בסין, והתבצע בעקבות רצף של הדבקות בזן הדלתא החדש, שהוביל ל-167 נדבקים. מבדיקת ה-PCR שנערכה לחולה בזן הדלתא עלו הנתונים באשר לעומס הנגיפי הגבוה משמעותית, שלפי החוקרים מעיד על פוטנציאל התפשטות מהיר יותר.
ראש הממשלה בנט התייחס, כאמור, לנתונים החדשים ואמר: "העומס הנגיפי של הדלתא הוא פי אלף ולכן זה מדבק. אין ממצאים שהוא קטלני יותר אבל הוא אכן יותר מדבק. בכל העולם יש עלייה בנדבקים ובריטניה נותנת הצצה לעתיד עם לעלייה הצפויה במאושפזים".
ד"ר אורן קובילר מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ועמותת 'מדעת' הסביר את הנתונים: "החוקרים מדדו מקטעים מרצף ה-RNA של נגיף הדלתא אצל החולים וגילו שהנוכחות שלהם גבוהה פי אלף מאשר בנגיף המקורי בתחילת שנת 2020. זה יכול להסביר מדוע הנגיף מדבק יותר אבל זה לא מעיד בהכרח שמדובר במחלה קשה יותר ואין לכך שום עדות".
עוד עולה מהמחקר שהיכולת לאתר את החולים בזן הדלתא הפכה למהירה יותר ותוך שבעה ימים כל המטופלים נמצאו חיוביים בבדיקת PCR. "ניתן ללמוד מכך שההחלטה בישראל לקצר את הבידוד לשבעה ימים מתאימה למציאות הנוכחית שבה זן הדלתא נפוץ בישראל", העריך ד"ר קובילר.
פרופ' שי ארקין, מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטה העברית הציע להתייחס בספקנות מסוימת למספרים מתוך המחקר: "המאמר שפורסם בסין עדיין לא עבר ביקורת מדעית ולכן יש לשפוט את מסקנותיו בהתאם. המשמעות של המונח 'עומס נגיפי' נוגעת לכמה נגיפים מאתרים בתוך הדם של המטופל. לדברי החוקרים בווריאנט דלתא הם זיהו פי אלף יותר נגיפים בתוך גוף החולה והוא מדבק מהר יותר בהשוואה לנגיף שזוהה בגל הראשון. הנתונים האלה לאו דווקא מצביעים על מחלה קשה יותר, נזדקק למידע נוסף כדי להבין מה המשמעות של הממצאים שעלו מן המחקר".