אחרי יום ראשון מתסכל של הגבלות שגרמו לבלגן - הוחלט על שינויים: היום הראשון שבו הונהגו ברחבי הארץ הגבלות התו הירוק הנרחבות יצר בעיקר בלבול, זעם ותסכול בקרב לא מעט אזרחים והוביל לירידה חדה בתנועת לקוחות במגוון בתי עסק ואטרקציות שונות - זאת בעיקר עקב הצורך לערוך לילדים בני 12-3 בדיקות קורונה מהירות. הכאוס אתמול (רביעי) ברחבי הארץ, צפוי להוביל למספר שינויים מהותיים שרבים מקווים שניתן יהיה לראות בשטח החל מהיום ובימים הבאים.
השינויים הצפויים:
• לאור הביקורת שהתעוררה לפיה מוקדים לבדיקות קורונה מהירות שנפתחו ברחבי הארץ החלו לקבל קהל רק ב-12:00 בצוהריים, מועד פתיחת המוקדים יוקדם ל-08:00 בבוקר.
• לאחר שהורים הגיעו עם ילדיהם לעמדות בדיקות מהירות של מד"א והופתעו לגלות שהבדיקות הללו עולות כסף - הבדיקות יהיו ללא תשלום, ובמד"א הבהירו שמי שכבר שילם על הבדיקות יזכה לקבל את כספו בחזרה.
• עקב העומסים האדירים על תחנות הבדיקות המהירות שנצפו אתמול, יתוגברו הצוותים הבודקים בתחנות הקיימות כדי לנסות ולהפחית את התורים הארוכים ולזרז את התהליך. בנוסף, ייפתחו תחנות חדשות.
מיקומי תחנות הבדיקות המהירות של מד"א
מיקומי תחנות הבדיקות המהירות של איכילוב well
"מרגישים חנוקים, כבר מעדיפים לוותר על בילוי"
ההגבלות החדשות גרמו להורים ולילדים הרבה בלגן. "כשנכנסנו לאינטרנט ואמרו שבדיקות לילדים מגיל 3 עד 12 זה בחינם לקחנו חופש מהעבודה היום כדי ללכת איתם לסרט ואז אנחנו מגיעים לבדיקה וגילינו שזה בתשלום", אמר אתמול אבי שאול, אב לילדים ששילם על הבדיקה המהירה.
הנחיות התו הירוק נכנסו לתוקף: כל מה שצריך לדעת
הורים נוספים העידו שהם מרגישים חנוקים ושההנחיות החדשות מגבילות אותם מאוד עקב כך שהילדים לא מחוסנים והם נאלצים לערוך להם בדיקות קורונה. התלות בבדיקה בכל 24 שעות הובילה הורים רבים לוותר על הבילויים. מה שאמור היה להיות בילוי הפך לפרוצדורה – ועל בסיס יומי.
ולא רק ההורים והילדים נפגעו – אלא גם בעלי העסקים. ד"ר אופיר מילר, יו"ר התאחדות האטרקציות בישראל, סיפר שביום הראשון של החלת הגבלות התו הירוק הנרחבות, חלה ירידה של 50% בביקוש לאטרקציות: "אם אנחנו צריכים אם להביא לחם הביתה או לשתף פעולה עם הממשלה – זו שאלה קשה".
ובמשרד הבריאות? שם מבקשים להחמיר עוד יותר את ההגבלות. "אני סבור שאנחנו נמצאים במלחמה", אמר אתמול פרויקטור הקורונה, פרופ' סלמן זרקא, במהלך דיון בהגבלות החדשות בוועדת החוקה של הכנסת – שם תוקפן הוארך עד ליום חמישי הבא. "השבועיים-שלושה הקרובים, עד ערב ראש השנה, הם הזמן הקריטי וצריך להחמיר עוד יותר", אמר.
היום יוחלט אם לחסן גם בני 40 ומעלה בחיסון השלישי; בנט: "מעריך שזה יאושר - וארוץ להתחסן"
ובתוך כך, במשרד הבריאות מתמקדים במבצע החיסונים במנה השלישית - בתקווה שיוביל לירידה משמעותית במספר החולים הקשים בשבועות הקרובים. לאחר שהמבצע הורחב לבני 50 ומעלה בשבוע שעבר - היום צפוי להתקיים הדיון בוועדת המומחים של משרד הבריאות ובו יוחלט אם לחסן גם בני 40 ומעלה במנה הנוספת - וייתכן שאף יוחלט לחסן בגילים נמוכים יותר.
אמש דיווחנו ב"המהדורה המרכזית" כי בכירים במשרד הבריאות ימליצו להרחיב עוד יותר את מבצע החיסונים - גם לגילי 30 ומעלה - אם מדובר בצוותי חינוך והוראה או כיבוי והצלה ואף ייתכן שבני כל הגילים יוכלו לקבל את המנה השלישית מהחודש הבא. אלא שלקראת הדיון היום, ולמרות הלחצים שמופעלים מאחורי הקלעים לקבל את ההחלטה על חיסון בני 40 ומעלה, בתוך חדר הוועדה צפויה גם התנגדות למהלך. לא מעט מחברי הצוות לטיפול במגפות סבורים שיש להמתין ולא לאשר זאת עדיין עקב כך שהתחלואה הקשה בקרב בני 40 ומעלה היא מועטה.
ראש הממשלה, נפתלי בנט, העריך אמש שההחלטה תאושר: "זו הפכה להיות מגפת הלא מחוסנים", אמר בנט במסיבת עיתונאים שכינס, "מה שמעיף את התחלואה למעלה זה הלא מחוסנים או הלא מחוסנים עד הסוף. ברגע שנאשר, לדעתי כבר מחר, לבני 40 ומעלה - אני רץ להתחסן. אני רואה מה זה עושה לאנשים. חשוב להגיד שיש גם פוסט קורונה - יכול להיות שנדבקת ועברת את זה בשלום ואז 4 חודשים אחרי יש לך ערפול במוח. לכו להתחסן ותשמרו על עצמכם".
כבר כמה ימים שמקדם ההדבקה יורד בהדרגה ואתמול הוא ירד לרמה של 1.25 - הרמה הנמוכה ביותר שהייתה בגל התחלואה הזה. המשמעות של הנתון הזה היא שעברנו לקצב הכפלה של כל שבועיים במקום הכפלה בכל 10 ימים. בהתחשב במגמה הזו, ביום ראשון תוצג לקבינט הקורונה הערכה שבתוך שבועיים נגיע למקדם הדבקה של 1 - ואז המספרים יתחילו לרדת וייתכן שלא נעבור את רף 1,000 החולים הקשים.