לצד הארוחות המשפחתיות והטיולים ברחבי הארץ, אלפי ישראלים מצאו עצמם מבלים את ימי החג בתור ארוך לבדיקות קורונה. העומס הכבד על מתחמי הבדיקות גרם לפקקי ענק ובחלק מן המקרים הציבור התבקש שלא להגיע לאזורי עומס.
מאז הרחבת התו הירוק הכניסה לאטרקציות, מסעדות ואירועים עבור ילדים בני שלוש עד 12 ולא מחוסנים כפופה בהצגת בדיקת קורונה שלילית. ברחבי הארץ נפתחו מתחמים של מד"א וחברת איכילוב well לבדיקות קורונה מהירות. עבור הילדים בקבוצת גיל זו הבדיקות הן בחינם אך עבור כל גיל אחר הן בתשלום של עשרות שקלים.
הבדיקה המהירה תקפה ל-24 שעות בלבד ואילו בדיקת PCR תקפה ל-72 שעות. בעקבות זאת ישראלים רבים מעדיפים לבצע בדיקת PCR במתחמי פיקוד העורף, על אף שאלו רלוונטיות בעיקר למי שנחשף לחולה מאומת או חווה תסמינים, ולמרות שעל פניו מפעילי האטרקציות לא אמורים לקבל בדיקת PCR לצורך כניסה למקום - הנחיה שלא נאכפת בשטח. כך נוצרו פקקי הענק דווקא במתחמים האלו, בעוד שבמתחמי הבדיקות המהירות בתשלום לא נרשם עומס חריג.
נוכח המצב, ראש עיריית חיפה שוחחה עם מפקד נפת חיפה בפיקוד העורף ודרשה ממנו למצוא פתרון לעומס בחניון סמי עופר, ולא - המתחם ייסגר.
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס קיימו ישיבה עם גורמי המקצוע בפיקוד העורף וברשויות המקומיות במטרה למנוע את חזרתם של תורי הענק. יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס שהשתתף בפגישה אמר: "נמשיך לפעול אל מול הגורמים הממונים כדי לוודא שאותן תמונות ותחושות לא חוזרות על עצמן במהלך כל חגי תשרי".
ל-N12 נודע כי בעקבות הפגישה בוחנים כעת כמה שינויים כדי להתמודד עם צווארי הבקבוק שנוצרו:
- הפסקת הדיגום החופשי ב-PCR ותשאול סיבת הבדיקה. באמצעות מערך דיווח בין פיקוד העורף למשרד הבריאות, אזרחים שיגיעו למתחמי הבידוק יעברו תשאול על סיבת הבדיקה וכל נבדק מתחת לגיל 12 ידווח למשרד הבריאות על כניסה לבידוד.
- הפעלת מערך בדיקות של קופות החולים גם במהלך שבתות וחגים על מנת להוריד עומסים ממתחמי פיקוד העורף.
- בדיקות אנטיגן במרשם. ההצעה שעומדת על הפרק היא לחלק להורים לילדים בגילי שלוש עד 12 בדיקות אנטיגן ביתיות, כך שלא יצטרכו להעמיס על מתחמי הבדיקות של פיקוד העורף. את הבדיקות יהיה ניתן להנפיק באמצעות מרשמי זכאות מקופות החולים וההורים יוכלו לאסוף אותן מכל בתי המרקחת.
- ההורים יבדקו את הילדים. חלופה נוספת שתיבחן אך עדיין לא התקבלה היא לאפשר להורים לילדים בגילי שלוש עד 12 לבצע בעצמם בדיקות מהירות עבור כניסה למקומות הכפופים לתו הירוק. כיום תוצאות בדיקות ביתיות שנרכשות בבתי המרקחת אינן תקפות כאישור כניסה במסגרת התו הירוק.