לאחרונה עלו לכותרות שוב ושוב אותם 1,100,000 איש שעדיין לא התחסנו נגד קורונה והם למעשה מהווים את היעד של ממשלת ישראל. הערב (ראשון) במהדורה המרכזית פרסמנו נתונים חדשים ממשרד הבריאות, שמגלים כי מספר הלא מתחסנים נמוך הרבה יותר ממה שחשבנו.
בשבוע האחרון משרד הבריאות הפסיק לפרסם את הנתונים של כמות האנשים שטרם התחסנו, בטענה שיש בעיה בטיוב הנתונים. כעת, עם הגעת הנתונים המעודכנים, מתברר שנותר לחסן בכל שכבות הגיל בישראל בסך הכול 1,000,306 איש – מתוכם 131,414 בני יותר מ-50.
מטבע הדברים, עוד עולה מהנתונים כי האוכלוסייה הכי גדולה שנותר לחסן הם כמובן בני 15-12 – ובסך הכול מספר הלא מחוסנים בקבוצה זו עומד על 312,888 איש.
אם נסתכל על הנתונים של האוכלוסייה הכי רלוונטית, מגיל 50 ומעלה, רואים שנותר לחסן 131,414 איש – ומדובר כאן בפער משמעותי לעומת מה שמופיע בדיווח הרשמי של משרד הבריאות שדיבר עד עכשיו על כ-178 אלף איש.
הפער בין הדיווחים נובע מכך שיש אנשים שנבדקו בבדיקות סרולוגיות, בהן הם נמצאו כמי שכבר חלו אך לא נרשמו כמאומתים על פי הרישומים של משרד הבריאות. כעת, כשמחסירים אותם מהסך הכללי, מתברר שיש פחות אנשים שצריך לחסן במנה הראשונה.
בימים האחרונים חוסנו 27 אלף איש נוספים במנה הראשונה - רובם המוחלט באוכלוסייה הכללית בגילים הצעירים. במקביל, עדיין יש מאמץ אדיר להביא אנשים נוספים מהאוכלוסייה הערבית והחרדית להתחסן במנה הראשונה.
השפעת המנה השלישית על התחלואה
כשבועיים לאחר תחילת מבצע החיסון במנה שלישית, נתוני התחלואה והחיסונים של משרד הבריאות מציגים תמונה מעודדת. מהנתונים הראשוניים ניתן ללמוד שהחיסון מקטין את הסיכוי לחלות קשה בקורונה פי 6 - ועם המנה השלישית, כנראה שאפילו יותר.
לפני כחודש, בני 60 ומעלה מחוסנים היו בערך 15% ממספר המאומתים היומי. היום - הם רק 6% מהמאומתים. מדובר בירידה עקבית שנמשכת כבר כמה זמן. ייתכן כי היא נובעת מכך שמבוגרים נזהרים יותר, אבל גם סביר להניח שמדובר בהשפעה ראשונה של המנה השלישית. מדובר בנתון חשוב כי בסוף זאת האוכלוסייה שעשויה לחלות קשה ולהעמיס על בתי החולים.
המצב כעת במחלקות הקורונה: 264 חולים קשה בני יותר מ-60 שהם מחוסנים, לעומת 120 לא מחוסנים. עם זאת, מכיוון שיש הרבה יותר מחוסנים בגיל הזה - 1,300,000 לעומת בערך 90 אלף – כדי לראות באמת את האפקט של החיסון אנחנו צריכים לנרמל את המספרים ולראות כמה חולים קשה יש לכל 100 אלף איש.
לפי נתוני משרד הבריאות, יש רק 20 חולים קשה מחוסנים מעל גיל שישים לכל 100 אלף, לעומת יותר מ-130 חולים קשה לכל 100 אלף לא מחוסנים. זה אומר שאם מספר המחוסנים והלא מחוסנים במדינה היה זהה - מאה אלף ומאה אלף – אז לא מחוסנים מעל גיל 60 היו תורמים 87% מהתחלואה הקשה, זאת לעומת רק 13% מהמחוסנים.