26 שעות של תורנות וכסף שלא מגיע: מספר לא מבוטל של 40 מתמחים מ-13 בתי חולים ברחבי הארץ הגישו בשבוע שעבר יחד עם ארגון הרופאים המתמחים "מרשם" תביעה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, בטענה שבתי החולים מנצלים את עבודתם בשכר נמוך משמעותית ממה שבאמת מגיע להם, בניגוד לחוק ההסכמים הקיבוציים החלים על בתי החולים והמתמחים עבור התורנויות שביצעו. "בתי החולים רוצים לקצר זמני המתנה במיון, אבל עושים זאת על חשבון המתמחים. מנצלים את המסירות והמחויבות שלנו למקצוע, וזה חייב להסתיים", מציינת ג', מתמחה ממרכז הארץ.

עבודתו של מתמחה בבית חולים מתחלקת לשתי תורנויות, האחת תורנות מחלקה והשנייה תורנות מיון - כאשר על כל אחת מהתורנויות המתמחים מתוגמלים באופן שונה. תורנות מיון היא זו מבין השתיים שמתוגמלת באופן גבוה יותר בשל אפיון העבודה המאומץ.

תורנות של 26 שעות (צילום: n12)
תורנות של 26 שעות. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה|צילום: n12

על שעות העבודה הארוכות, 26 שעות, שעל המתמחים לעבוד בבית החולים כבר דובר רבות. זו אחת מהמחאות הכי גדולות של עובדי רפואה בארץ בשנים האחרונות ולכל ממשלה חדשה הבטחות שלא מומשו. יחד עם השעות הארוכות, המתמחים ששובצו לתורנויות מחלקה נדרשים במהלך התורנות גם לעבוד במיון, מקבלים פונים למיון, מבצעים פעולות רפואיות לרבות ניתוחים, מקבלים החלטות רפואיות, קובעים מרשמים ועוד - כל זאת בניגוד לעבודת המתמחה במחלקה הכוללת בעיקר טיפול במאושפזים וקבלת מטופלים שמופנים מהמיון למחלקה.

המתמחים שעובדים במחלקה למעשה מבצעים את שתי התורנויות. בתביעתם הם טוענים כי הם למעשה אינם מתוגמלים על תורנות המיון שהשכר בה גבוה יותר. לדבריהם, פרקטיקת העבודה הזו נעשית בידיעת מנהלי המחלקות ובתי החולים מכיוון שהעבודה בדרך הזו מאפשרת קיצור של זמני ההמתנה בחדרי המיון ומסייעת לתדמיתו של בית החולים.

"זה התחיל במחלקה שלי עוד לפני שכל המתמחים במחלקה התחילו התמחות", מספר ק', מתמחה בבית חולים במרכז הארץ. "פנינו כל כך הרבה פעמים בנושא להנהלה ולא קיבלנו מענה. ניסינו גם לגרום להסתדרות הרפואית להתערב ולהגן עלינו, וגם מהם קיבלנו התעלמות. עם כמה שאנחנו אוהבים את המחלקה ואת בית החולים, בכנות לא נותרה לנו ברירה אלא לתבוע כדי לקבל את הכסף שמגיע לנו וגם בתקווה לתקן את זה עבור המתמחים הבאים במחלקה ובמחלקות אחרות".

בהתאם להסכמים הקיבוציים החלים על בתי החולים והמתמחים, ובפרט ההסכם הקיבוצי משנת 1976, תעריף תורנות מחלקה או מיון נקבע בהתאם למועד ביצוע התורנות (יום חול, יום שישי, שבת וחג) ולמקום ביצוע התורנות (מחלקה אל מול מיון). תעריף משמרת התורנות מחושב על פי שכר העבודה של הרופא במכפלות של ימי עבודה.

המתמחים:
מתמחה בחדר ניתוח. אילוסטרציה|צילום: רויטרס, חדשות

"כבר שנתיים שאנחנו פועלים על מנת לתקן את העוולה הבלתי מוסרית והבלתי חוקית הזו שמתרחשת בעשרות מחלקות ברחבי הארץ כבר עשרות שנים", מציין עו"ד דור לסקר, מנהל השטח של ארגון המתמחים מרשם. "העוולה הזו מגלמת בצורה הכי מוחשית את מעמד הרופאים המתמחים במערכת הבריאות: הפרה של זכויות וגזל שכר שמתבצע לאור יום, מתמחות ומתמחים שחוששים לפעול מפחד שיפגעו בהם, התעלמות מצד ההסתדרות הרפואית (שהעוולה מתרחשת במחלקתו של היו"ר שלה, פרופ' ציון חגי) ובעיקר - כשמתגלה חוסר במערכת הבריאות, אז המתמחים הם השמיכה שמותחים כדי להתגבר על החוסר, גם אם זה על חשבון תנאי העבודה שלהם".

"אני מאוד מקווה שהתביעה הזו והאומץ של כל המתמחים והמתמחות ישדרו מסר חזק וברור לכל ראשי מערכת הבריאות", מוסיף עו"ד לסקר. "הימים שבהם המערכת מרוויחה על גבם של המתמחות והמתמחים נגמרו. היום אלו תורנויות מיון או מחלקה ומחר זה קיצור 26 שעות התורנות. לא נעצור עד שנביא למיגורן של כל העוולות שהן מנת חלקם של המתמחים והמתמחות בבתי החולים בארץ".


תגובות בתי החולים הנתבעים

המרכז הרפואי מאיר: "בבדיקה שערכנו טרם הגיעה התביעה לגורמים המשפטיים בבית החולים. לכשתגיע תיבדק לעומקה".

המרכז הרפואי קפלן: "בבדיקה שערכנו טרם הגיעה התביעה לגורמים המשפטיים בבית החולים. לכשתגיע תיבדק לעומקה".

המרכז הרפואי שערי צדק: "התביעה טרם התקבלה ולכשתתקבל נלמד את הפרטים ונגיב כמקובל בבית המשפט".

מרכז רפואי העמק: "כתב התביעה טרם התקבל. כשיתקבל נלמד אותו ונתייחס במישור המשפטי".

המרכז הרפואי בני ציון: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. נלמד אותה לכשנקבלה ונתייחס  כמקובל בערכאות המשפטיות".

בית חולים רמב"ם: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. נלמד אותה לכשנקבלה ונתייחס  כמקובל בערכאות המשפטיות".

המרכז הרפואי הלל יפה: "התביעה טרם נתקבלה בבית החולים. עם זאת, להדגיש, כי מעולם לא נתקבלה בבית החולים פניה של מתמחים על בעיה כלשהי בתנאי השכר בית החולים מקפיד לפעול על פי ההסכמים הקיבוציים הקיימים במלואם ועל פי כל דין".

מהמרכזים הרפואיים איכילוב, וולפסון, מענייני הישועה, פדה-פוריה ואסותא אשדוד טרם התקבלה תגובה.