מפקד חטיבת הנח"ל אל"ם שרון אסמן מת אתמול (חמישי) בפתאומיות לאחר שהתמוטט בחדר הכושר. מותו של אדם בריא וצעיר, בן 42 בלבד, מעלה שוב את השאלה כיצד ניתן למנוע את הישנותם של מקרים נוספים. לשם כך פנינו לכמה מומחים, שמדגישים שחשוב לשמור על אורח חיים בריא וספורטיבי – אך במקביל יש להיות מודעים לסכנות שבמאמץ ולהקפיד להיבדק.
אז כמה צעירים סובלים מדום לב בכל שנה? לטענת ד"ר רפאל סטרוגו, סמנכ"ל רפואי בארגון מד"א, "אנחנו יודעים שיש סדר גודל של משהו כמו 7,000 מקרים של דום לב בשנה מחוץ לכותלי בית החולים. קשה לדעת את המספרים המדויקים במהלך פעילות גופנית של אנשים צעירים, אבל אנחנו מדברים על לפחות כמה עשרות מקרים בכל שנה".
פרופ' גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר הסביר שבדרך כלל יש 2 סיבות עיקריות למקרי מוות של צעירים כתוצאה מבעיות לב: "הפרעת קצב שנובעת ממחלת לב, או מגיל מסוים אפילו התקף לב". לטענתו "זה תמיד טרגי ונדיר מאוד, אבל זה קורה".
נוסף על אסמן, אירוע דרמטי אחר התרחש לאחרונה והוכיח שלמרות שמדובר בתופעה נדירה, זה בהחלט עלול לקרות בכל רגע: כריסטיאן אריקסן, כוכב נבחרת דנמרק בכדורגל, התמוטט על המגרש ועבר החייאה על הדשא. המקרה הזה הסתיים בטוב, כמו כמה מקרים אחרים שהתרחשו לאחרונה בחדרי כושר בישראל. לרוע המזל במקרה של אסמן, שגם היה בכושר גופני מעולה, זה הסתיים במוות.
"חלק מהפעילויות הספורטיביות יכולות להיות מסוכנות לאנשים מסוימים", הסביר קרדיולוג הספורט ד"ר דן הדס. לטענתו, יש להקפיד על 3 בדיקות: אקו לב, אק"ג במנוחה ומבחן מאמץ שמתמקד בשיא המאמץ של הפעילות, שבו עלולות להתרחש הפרעות קצב קשות.
פרופ' שלומי מטצקי, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב בבית החולים שיבא, הדגיש גם הוא את עניין הבדיקות והוסיף: "אם אנחנו עוסקים באנשים מעל גיל 35, לרוב מדובר במחלה של כלי דם של הלב. אם יש כאבים בחזה ומתעורר חשד להתקף לב יש להגיע מוקדם ככל האפשר לבית החולים, מאחר והשעות הראשונות של התקפי לב מתאפיינות בסיכון גבוה מאוד להפרעות קצב קשות, וכתוצאה מכך לדום לב".
פרופ' ברבש הסכים עם הדברים אך טען ש"רוב האנשים, בוודאי במסלול של המח"ט, עוברים בדיקות כדי לזהות בעיות מבניות לב". הוא ביקש להדגיש שתי סוגיות מרכזיות: "ראשית, אנשים שחווים קוצר נשימה או לחץ בחזה, למרות שגילם צעיר, צריכים להיות ערים לזה. שנית, למי שיש היסטוריה משפחתית של התקף לב או אירוע כזה בגיל צעיר, צריך לפנות לרופא ולבקש לעבור בדיקות שונות: שומני הדם, אקו לב במאמץ ולפעמים אפילו צנתור וירטואלי".