"יש לנו סוג של מעבדה": בהקלטה שחשפנו אמש (שישי) ב"אולפן שישי" נשמע ד"ר פיליפ דורמיצר, סגן נשיא והמדען ראשי בפייזר, אומר שישראל משמשת כמעבדה שבאמצעות הנתונים שמתקבלים בה, החברה מסיקה את מסקנותיה בנוגע לחיסון נגד קורונה. הבכיר נשמע אומר בהקלטה שישראל סיכמה עם החברה שאזרחיה יתחסנו באופן בלעדי רק בחיסוני 'פייזר'.
"בשלב מוקדם של המגפה יצרנו קשר עם משרד הבריאות הישראלי, שמשתמש בחיסוני פייזר באופן בלעדי ומבצע מעקב צמוד", אמר ד"ר דורמיצר, "כך שיש לנו סוג של מעבדה שבה אנחנו רואים בשלב מוקדם את האפקט (של החיסון) יורד בחלק גדול מהאוכלוסייה. למעשה אנחנו כמעט יכולים להסתכל קדימה: מה שאנחנו רואים שקורה בישראל, קורה שוב בארצות הברית מספר חודשים אחר כך".
את הדברים אמר ד"ר דורמיצר באירוע אקדמי מקוון שנערך בזום - שבמהלכו הוא סתר את הדברים של בכירי משרד הבריאות, לפיהם ישראל היא לא "שבויה" של חברת פייזר. ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, אמרה בתשובה לשאלתנו בנושא זה כי "אנחנו לא שבויים של אף אחד ובשום שלב אין שום הסכם של בלעדיות עם פייזר".
במשרד הבריאות מכחישים בתוקף את הדברים שהבאנו שאמר הבכיר בפייזר וטוענים שהוא מהווה הטעייה של הציבור: "כפי שהובהר לא פעם, אין הסכם בלעדיות עם חברת פייזר ובהתאם לכך, בימים אלה מתבצעים בישראל גם חיסוני מודרנה".
המידע שהעביר משרד הבריאות ל'פייזר' נחשף
שלשום (חמישי) חשפו במשרד הבריאות חלקים מההסכם שנחתם עם חברת 'פייזר' לרכישת החיסונים נגד נגיף הקורונה. את המידע פרסם המשרד כשמונה חודשים לאחר הבקשה שהגישה התנועה לחופש המידע. במשרד הבריאות הסבירו כי חלק מהמסמכים הושחרו כדי לא לפגוע בסודיות של החברה וכי במסגרת המידע שהועבר, נכלל עדכון על תופעות לוואי משמעותיות.
באשר לבקשת התנועה לקבל "כל מסמך הנוגע להבנות באשר לשימוש במידע שיועבר מהמשרד לידי גופים פרטיים בהקשר החיסונים בנוגע למתחסנים", הבהירו במשרד הבריאות כי לא ניתנה לחברת פייזר גישה לנתונים, אלא הועברו קבצים הכוללים מידע, שהועלו כעת לרשת.
תיאורי הקבצים שהועברו לחברת פייזר
התנועה לחופש המידע ביקשה לקבל לפני כשמונה חודשים את כלל החוזים שנחתמו בין המדינה לבין 'פייזר', כולל עדכונים ונספחים. כמו כן, דרשו בתנועה לחשוף כל מידע שהועבר ממשרד הבריאות לחברת 'פייזר' או לכל אחת מהחברות שעמן נעשתה התקשרות בנוגע לרכישת החיסונים.
ככל שניתנה גישה למאגרי מידע, בתנועה ביקשו מסמכים המעידים על ההרשאות הללו, לרבות פירוט הנוגע למאגרים שאליהם ניתנה הרשאה. כמו כן, בתנועה לאיכות השלטון ביקשו לחשוף כל מסמך הנוגע להבנות באשר לשימור מידע שיועבר מהמשרד לידי גופים פרטיים.
יחד עם העברת המידע, במשרד הבריאות הסבירו כי חלק מהמסמכים הושחרו כדי לא לפגוע בסודיות של החברה. כמו כן, הוסיפו במשרד הבריאות כי הם "ממשיכים לנהל מו"מ מול חברות וגורמים שונים לרכישת חיסונים כנגד נגיף הקורונה, מתוך מטרה לבצע רכישה מגוונת של חיסונים מטכנולוגיות שונות ולהבטיח זמינות עתידית של חיסונים עבור כלל האוכלוסייה".
"חשיפת פרטים מסוימים בהסכם עלולה לחבל בהליכים אלה ולפגוע ביכולתו של משרד הבריאות לבצע את תפקידו", הוסיפו במשרד הבריאות. הקבצים שהועלו לרשת הם אלו שהועברו לחברת פייזר במסגרת הסכם שיתוף המידע. "לצורך חשיפת המידע לציבור, הקבצים עברו בדיקה ובוצעו שינויים לצורך התממת מידע אשר חשיפתו עלולה לפגוע בפרטיות המטופלים", הוסיפו.
במשרד הבריאות ציינו כי במסגרת המידע שהועבר, נכלל עדכון על תופעות לוואי משמעותיות, וזאת "במסגרת חובתו על פי תקנה 26י לתקנות הרוקחים (תכשירים) תשמ"ו – 1986".
מחברת פייזר נמסר בתגובה: "פייזר מודעת לסרטון הכולל ראיון עם אחד המדענים שלנו שלצערנו טעה בנקודה מרכזית שברצוננו להבהיר: אנו אסירי תודה על שיתוף הפעולה בין פייזר לבין משרד הבריאות הישראלי. זהו לא מחקר קליני. זהו שיתוף פעולה ללא התערבות לצורך איסוף נתוני 'עולם אמיתי'.
ההסכם עם משרד הבריאות, שאינו בלעדי, מספק ניתוח נתונים אפידמיולוגיים שנאספו באמצעות קופות החולים בישראל. שיתוף פעולה זה איפשר מעקב בזמן אמת אחר התפתחות המגיפה וההשפעה של הפצת החיסון בעולם האמיתי. בעוד שפרויקט זה מתבצע בישראל, המדינה אינה משמשת מעבדה, אלא היא המדינה הראשונה שהשיגה שיעורי התחסנות משמעותיים, הצליחה להעריך את יעילות החיסון בעולם האמיתי ואת משך ההגנה שלו ולשתף את העולם בנתונים אלה. ואכן, התובנות שהתקבלו יושמו ברחבי העולם, כשממשלות אחרות מבקשות להבין את מסקנות מישראל כדי למקסם את ההשפעה של מבצעי החיסונים שלהן על בריאות הציבור".