המחדל בנתב"ג נמשך: עשרות הנוסעים שהורדו אתמול (שלישי) מהמטוס לאחר שניסו לטוס למדינה אסורה יצאו מנמל התעופה מבלי לקבל קנס של 5,000 שקלים. הסיבה לכך היא שיש לקונה בתקנות, שלא מאפשרת להטיל קנס על מי שהורד מהטיסה ולא הגיע ליעד, אלא רק על מי שחוזר בפועל ממדינה אסורה. לכן למרות שהם היו על המטוס לרוסיה, שנמצאת ברשימת המדינות האסורות, לא ניתן היה לקנוס אותם.
התקלה הזו בתקנות הקורונה, מצטרפת לשורת כשלים שהתגלו גם בתקופה האחרונה, בעת שהתחלואה בקורונה בישראל חוזרת לעלות. חוקרים במערך האפידמיולוגי של משרד הבריאות סיפרו ל-N12 על שורת כשלים ובעיות במערך החשוב. החוקרים מספרים על מה שהוביל להתפרצויות הקורונה האחרונות במודיעין ובכפר סבא – שהחלו בעקבות הדבקות של אנשים ששבו מחו"ל ולא נשארו בבידוד.
החוקרים מספרים שההתפרצות בימים האחרונים נבעה כתוצאה מתקלה במערכת לרישום מבודדים שחוזרים מחו"ל. ההתפרצות בשבועים האחרונים החלה לאחר שילדה חזרה עם הוריה מחו"ל והייתה אמורה לשהות בבידוד, אלא ששמה של הילדה לא הופיע ברשימת המבודדים ולכן לא היה ניתן לדעת שהיא אמורה לשהות בבידוד. שמה של הילדה לא הוכנס למערכת ולכן אותה ילדה הלכה לבית הספר ובאה במגע עם ילדים אחרים. לאחר שהיא באה במגע עם ילדים רבים – היא התגלתה כחולה בקורונה.
בנוסף לכך, החוקרים מספרים שבשל מחסור בכוח אדם ובעיות תקציב - עובדי המערך מצליחים להגיע לאחוז קטן מהאנשים שבאים במגע עם החולים. בשל עומס ומעט עובדים הם לא מגיעים לכלל המגעים. "אנחנו התרענו על המחדל. נכנסים אולי רבע מהאנשים שאמורים לשהות בבידוד", סיפרה אחת מהעובדות במערך האפידמיולוגי.
"לא מצליחים להגיע לכולם. לדוגמא בשבוע האחרון הייתה התפשטות בצופים - היו עשרות מאומתים ולא הצלחנו להגיע לכלל המגעים. היה שם בלגן", הסבירה אותה עובדת. "מה שבפועל קרה זה שרק רבע מהמגעים נכנסו לבידוד כי אף אחד לא דיבר איתם. אין לנו מספיק חוקרים".
היא הוסיפה כי "עברנו לפחות על הרשימות כדי להכניס למערכת שישלחו להם סמס שיכנסו לבידוד, אבל המערכת קורסת כל הזמן". המערכת שהיא מזכירה היא מערכת לשליחת הודעות סמס שמודיעה למבודדים שהם באו במגע עם חולים. "אי אפשר להגיע לכולם. היום בממוצע אנחנו מגיעים ל-120 מגעים... אנחנו פשוט עוברים למקרה הבא ומקווים שאותם אנשים לא יתגלו כמאומתים ויפיצו את המחלה", סיפרה עובדת המערך.
בתוך כך, במשרד הבריאות שוקלים להחזיר את שיטת הצמידים האלקטרוניים למבודדים החוזרים מחו"ל, אבל לא הצמידים שאותם הכרנו – אלא צמידים חד-פעמיים, כמו הצמידים שמקבלים מאושפזים בבתי החולים. לצמידים אלו יתווספו היכולות הטכנולוגיות שיאפשרו את איכון המבודדים. מדובר באמצעי זול יותר ופשוט לתפעול.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "מפקדת 'אלון' מקיימת בעת הנוכחית מאמצים רבים על מנת לקטוע את שרשראות ההדבקה ולבלום את התפשטות ווריאנט 'דלתא' בישראל. בניגוד לטענות, לא קיים כל פער ביכולות מערך החקירות מול ממדי התחלואה הנוכחיים". בצה"ל הוסיפו כי "מפקדת 'אלון' ביצעה מספר רב של פעולות בזמן קצר, בניהן דחיית סגירת יחידת 'אלה' לחקירות אפדימיולוגיות, גיוס חוקרים נוספים והכשרה מחודשת של חוקרים המופעלים מתוך הרשויות המקומיות. מפקדת 'אלון' תמשיך לפעול ככל שתידרש".