משרד הבריאות הודיע היום (שני) כי בתוך מספר ימים תחל אכיפה מחמירה, ויוטלו קנסות בסך של אלפי שקלים על מי שיטוס למדינות האסורות. זאת, בעקבות העלייה בנדבקים בנגיף הקורונה ומספר הטיסות הגבוה של אלפי ישראלים למדינות שנחשבות בעלות סיכון מירבי לתחלואה.

על פי התקנות שכרגע בתוקף, אסורה הטיסה לשש מדינות שברמת סיכון מירבית: ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו ורוסיה. אלא שהישראלים המשיכו לטוס למדינות אלו, ומדי יום יצאו טיסות מלאות ללא אכיפה של ממש. כך יצא שלמרות האיסור אלפי ישראלים טסו בשבועות האחרונים למדינות עם תחלואה גבוהה מאוד, ולאחר מכן שבו לארץ ללא שום גורם שעוקב אחריהם.

נתב
נתב"ג בזמן קורונה|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

שר הבריאות ניצן הורוביץ הודיע היום כי הוא פועל לסגור את הפרצה הזו ולהחמיר באכיפה. "התברר כי האיסור לטוס למדינות אלו, שנקבע בממשלה הקודמת, לא כלל מנגנוני אכיפה אפקטיביים", הסביר שר הבריאות. "בהובלת ראש הממשלה, קיבלנו אמש החלטות חשובות: בתוך מספר ימים ננהיג אכיפה מחמירה בשדה התעופה על מי שיטוס למדינות אסורות, תוך הטלת קנסות גבוהים מאוד על מי שיצפצפו על ההוראות ויסכנו את בריאות אזרחי ישראל".

הורוביץ הוסיף: "חברות וחברים, המרחב הציבורי פתוח, המסכות הוסרו, אבל צריך לזכור שהמצב בארץ שונה מהמצב בשאר העולם. אנחנו חייבים לשמור על שגרת החיים הטובים שהושגה במאמץ רב - ולעשות זאת יחד. לעשות כל מה שצריך כדי שלא יפשטו חלילה בישראל וריאנטים שעלולים להביא לגל תחלואה נוסף". בהמשך הוסיף: "אנחנו, הממשלה, ננקוט בצעדים מחמירים כדי לפקח על נתב"ג, לנהל את מקרי התחלואה במוקדי התפרצות, ולשמור על בריאות הציבור".

נמל תעופה בן גוריון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
בדיקות קורונה בנמל התעופה בן גוריון|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

מדינות נוספות שעל הכוונת: איחוד האמירויות, קולומביה וצ'ילה

כאמור, המדינות שכרגע נמצאות ברשימת המדינות שברמת סיכון מירבית הן ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו ורוסיה. עם זאת, ישנן מדינות נוספות שצפויות להצטרף לרשימה אם לא יחול שיפור משמעותי בתחלואת הקורונה בשטחן.

המדינות המועמדות להצטרף לרשימה הן: איחוד האמירויות, אוגנדה, אורוגוואי, איי סיישל, אתיופיה, בוליביה, האיים מלדיביים, נמיביה, נפאל, פרגוואי, צ'ילה, קולומביה, קוסטה ריקה ותוניסיה.

שר הבריאות ניצן הורוביץ
שר הבריאות ניצן הורוביץ

על פי התקנות הנוכחיות, אסורה יציאת אזרחים ותושבים ישראלים (למעט חריגים אשר אושרו על ידי וועדת חריגים) וכניסה (מכל גיל, כולל מחלימים ומחוסנים) ממדינות בעלת רמת סיכון גבוהה. מי שכן אושר לו להיכנס לישראל, מחויב בבידוד ביתי על פי נהלי משרד הבריאות. התקנות הללו בתוקף עד 27 ביוני ובמשרד הבריאות מתכוונים להאריך אותן על פי הצורך.

_OBJ

ראש הממשלה, נפתלי בנט, קיים אמש הערכת מצב בעניין נגיף הקורונה. על פי הודעת לשכת ראש הממשלה, נקודות התורפה בשלב זה הן התפשטות וריאנט הדלתא ברחבי העולם, ביקורי ישראלים במדינות שבסיכון והעובדה כי רבים מהשבים מחו"ל לא מקפידים על הנחיות הבידוד.

לנוכח זאת, אושרו ההמלצות הבאות של גורמי המקצוע: הגברת אכיפת הבידוד לשבים מחו"ל - גיוס 250 שוטרים באופן ייעודי למשימת האכיפה לפרק זמן מוגבל; הקמת מתחם בדיקות בנתב"ג; הגדלה ניכרת של מספר עמדות הבדיקות בנתב"ג; קמפיין הסברה ייעודי לחידוד החשיבות שבשמירה על הנחיות הבידוד בקרב שבים מחו"ל; מילוי טופס נוסע יוצא וחתימה על תצהיר טרם עלייה לטיסה, כדי לוודא אי-הגעה לששת המדינות שבסיכון גבוה.