הבוקר (שני) הוסרו רוב מוחלט של ההגבלות שהוטלו מאז פרוץ המגפה. בעקבות זאת, המשמעות היא שהחל מהיום אין צורך להקפיד על הנחיות התו הירוק ולפיהן רק מחוסנים ומחלימים יכולים להיכנס למקומות כמו מסעדות, אירועים המוניים ואטרקציות. גם הנחיות התו הסגול, שחייבו בתי עסק שונים בנקיטת אמצעי זהירות, שמירת מרחק ותליית שלטים בפתח החנויות - בוטלו.
ההחלטה להסיר את ההגבלות מגיעה לאחר תקופה ארוכה שבה מאובחנים מדי יום פחות ממאה חולים מאומתים. ביממה האחרונה אובחנו רק ארבעה חולים מאומתים חדשים ביותר מ-22 אלף בדיקות. נכון להיום, בישראל יש 352 חולים פעילים בקורונה, מהם 49 במצב קשה ו-35 מונשמים.
עם זאת, חלק קטן מההגבלות עדיין בתוקף, כמו החובה לעטות מסכה בחלל סגור, שעדיין עומדת בעינה ובמשרד הבריאות מקיימים דיונים בשאלה מתי יהיה ניתן לבטל גם אותה. כמו כן, הגבלות על הכניסה והיציאה לישראל עדיין רלוונטיות. לאחר החזרה מחו"ל אנשים שאינם מחוסנים, כמו גם ילדים מתחת לגיל החיסון, יחויבו בבידוד ביתי של שבועיים.
חלק מהמדינות בעולם גם מוגדרות כ'אדומות בוהקות', ובמשרד הבריאות החליטו להוציא אזהרת מסע חמורה אליהן. במדינות אלו לא יהיה ניתן לצאת ולהיכנס ללא אישור מיוחד של ועדת החריגים. בין המדינות שברשימה: איי סיישל, אורוגוואי, בוליביה, האיים המלדיביים, נפאל, פרגוואי, צ'ילה, קולומביה ותוניסיה.
שר הבריאות, יולי אדלשטיין, בירך על החזרה לשגרה אך הדגיש כי "החזרה לשגרה היא עם כוכבית: משרד הבריאות פועל להמשיך את המצב הירוק בשטחי מדינת ישראל וימשיך לעקוב בצורה רחבה יותר כדי למנוע התפרצות". הוא הבהיר כי "אם תהיה התפרצות כזו - ניאלץ לחזור אחורה".
"זה הזמן לקחת סיכון מחושב"
פרופ' רן בליצר, יו"ר קבינט המומחים וראש מערך החדשנות בכללית, הביע תמיכה בהסרת ההגבלות, ובשיחה עם N12 הסביר כי "ההחלטות שהתקבלו הן מאוזנות. הנתונים מראים ששיעורי התחלואה בישראל הם הנמוכים ביותר מאז שהתחלנו למדוד אותם. לכן זה הזמן לקחת סיכון מחושב ולבחון באמצעות הסרת ההגבלות עד איזו נקודה אפשר להגיע ולהשאיר את המחלה תחת שליטה".
הוא הוסיף כי "מטרת התו הירוק הייתה לאפשר סביבה בטוחה עבור אנשים מכל הגילים ובכל רמות הסיכון להשתתף בפעילות המונית בחללים סגורים. מרגע שכמעט ופסקה העברת הנגיף באוכלוסייה, ההכרח בתו הירוק פחת". עם זאת, פרופ' בליצר תומך בנקיטת משנה זהירות במדיניות פתיחת השמיים: "בחלק מהמדינות המחוסנות לא פסקה התחלואה, ווריאנטים חדשים הולכים ותופסים את מקומם של הקודמים, לכן צריך להמשיך ולנטר באופן הדוק כדי לוודא שתופעה דומה לא תקרה אצלנו".
מנגד, חלק מהמומחים מתנגדים להחלטה וחושבים שהיא התקבלה מוקדם מדי. פרופ' יהודה אדלר, המייעץ לעיריות הרצליה וראשון לציון בענייני קורונה, אמר כי "החיסון יעיל בכ-95% וברחבי העולם מגפת הקורונה עוד לא חלפה. לכן אני חושב שמוקדם לוותר על ההגבלות, אנחנו לא בשלב שבו ניתן לסגת מכל ההנחיות".
פרופ' אדלר הסביר כי "זו החלטה פוליטית שמגיעה שבוע לאחר שהוחלט להאריך את התו הירוק עד דצמבר, וכעת ההחלטה הזו מצטיירת כפרס למתנגדי החיסונים ומסכנת את כולנו". לדבריו, "אם ייכנס וריאנט חדש שהתפשט במהרה - יהיה קשה מאוד לעצור אותו".