כ-40 נוסעים ישראלים הורדו הערב (שלישי) מטיסות לרוסיה, לאחר שלא קיבלו אישור מוועדת החריגים לנסוע אליה - בהיותה מדינה "אדומה" שהנסיעה אליה מישראל אסורה. מוקדם יותר הורתה שרת התחבורה מרב מיכאלי על הפרדת הנוחתים ממדינות "ירוקות" בנתב"ג מהנוחתים ממדינות "אדומות", שמעתה ינחתו בטרמינל 1. הנוחתים מרוסיה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, מקסיקו ורוסיה יופרדו במטרה לצמצם אפשרות להדבקה בקורונה בחללים המשותפים.
לדברי השרה, ההפרדה זו תאפשר לנוחתים לעבור את הנחיתה, בדיקת ה-PCR, ביקורת הדרכונים, איסוף הכבודה, מכס והנסיעה הביתה בצורה מבודלת משאר הנוחתים. כמו כן, יתוגברו השאטלים בתוך נמל התעופה כדי להפחית את הצפיפות, וכן תהיה הסברה בנוגע להנחיות הבריאות.
הערב הורדו 24 נוסעים מאחד המטוסים שטסו לרוסיה, לאחר שלא קיבלו אישור לנסוע למדינה מוועדת החריגים. לאחר מכן אותרו על ידי בקרי הגבול של רשות האוכלוסין וההגירה 5 נוסעים נוספים בטיסה אחרת של חברת אירופלוט למוסקבה - והורדו אף הם מהמטוס. בסך הכול אותרו 40 נוסעים שלא הורשו לנסוע.
פתרון המצב מחייב אותנו לפתרונות יצירתיים. הצעתי לרה"מ בסיור שנערך אתמול בנתב"ג להסב את טרמינל 1 לטרמינל שבו ינחתו טיסות ממדינות אדומות, כך שהנוסעים לא יתערבבו עם נוסעים ממדינות ירוקות.
— Merav Michaeli מרב מיכאלי (@MeravMichaeli) June 23, 2021
הודעתי לרה"מ ולשר הבריאות כי משרד התחבורה עומד לרשותם לצורך הצעדים הנדרשים למיגור התחלואה. pic.twitter.com/IiW7PXBi9t
במטרה לייעל את הטיפול בפרצה בנתב"ג, בדיון חירום שמתקיים בנושא הערב שוקלים להעניק פטור ממכרז לבניית מתחם חדש וגדול לבדיקות החובה בנתב"ג, במקום הנוכחי שהוא קטן וצפוף מדי. במקביל, פועלים לאחד בין הגורמים שלוקחים את הדגימות מהאנשים – לבין אלה שמעדכנים אותם בתשובה.
אתמול פרסמנו פרטים חדשים על מחדל הבדיקות בנתב"ג. כ-3,000 נוחתים בנתב"ג עדיין לא קיבלו תשובה לבדיקת החובה בנתב"ג כבר יותר מעשרה ימים. במשרד הבריאות מודים בתקלה, אך אומרים שמדובר רק באנשים שהתוצאות שלהם שליליות. בזמן הזה החוזרים, שעשויים להיות חיוביים לקורונה, מסתובבים חופשי והנגיף עלול להתפשט.
בנוסף, רבים מהזרים והישראלים לשעבר שנחתו בנתב"ג בשבועיים האחרונים עדיין לא קיבלו תשובה על בדיקת הקורונה שערכו. זאת בעקבות תקלה בהזנת תוצאות הבדיקה באתר שבו הם אמורים להתעדכן. במשרד הבריאות אומרים בתשובה כי התקלה תוקנה לפני 4 ימים.
משיחות עם הנוחתים בנתב"ג מתברר כי לא ניתנו להם הנחיות ברורות באשר לאופן ביצוע הבידוד. חלק מהנוסעים אף חזרו מהטרמינל במוניות, באוטובוסים וברכבת - והעמידו את סביבתם בסכנת הדבקה. "חשבתי שעכשיו מישהו צריך להגיד לי מה אנחנו עושים עכשיו כי אני רק יצאתי", אמר אחד הנוחתים מרוסיה. "אף אחד לא אמר לי. חשבתי שאנחנו צריכים לנסוע לבית מלון".
בנוסף, למרות שהממשלה הודיעה על קנסות בגובה של 5,000 שקלים לטסים למדינה אסורה - לא כך הדבר כשזה מגיע לנסיעות במטוסים פרטיים. בעלי חברות מספרים שכל מי שטס במטוס פרטי יכול לטוס לכלל המדינות, ואין שום גורם שמונע ממנו לעשות זאת.
במשרד הבריאות חוזרים ומדגישים שהביקור במדינות שנמצאות ברמת סיכון מרבית אסור, ואדם שייסע אליהן ללא אישור מראש עלול לספוג קנס של 5,000 שקלים. כמו כן, נוסעים למדינות אלה, שקיבלו אישור מוועדת החריגים, מחויבים בבידוד ביתי.