מכוניות מעופפות וטיסות למאדים עדיין אין לנו אבל יכול להיות שבקרוב מאוד נוכל להדפיס איברים מלאכותיים בתוך דקות בודדות בלבד. שיטה חדשה להדפסת תלת ממד שפותחה באוניברסיטת באפלו שבארצות הברית עשויה להיות זאת שתביא את המהפכה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדפסת איברים בשיטה המוכרת ורגילה לוקחת שעות, עד פי 50 מההדפסה שאותה פיתחו החוקרים האמריקנים. "הטכנולוגיה שפיתחנו היא מאוד מהירה, הרבה יותר מהתקן שיש בתעשייה היום", אומר מחבר המחקר רוגן זאו. "השיטה משמשת היום להדפסת עדשות מגע אבל הפיתוח הוא שהיא עובדת בגדלים שקשה היה להגיע אליהם בעבר. זה תהליך שמסתמך על סטראוליטוגרפיה שהיא שימוש בלייזרים כדי להקשיח שרף נוזלי וג'ל שיכול לספוג הרבה מאוד מים".

לדברי החוקרים, השיטה הזאת מסייעת להדפיס פרטים זעירים כמו כלי דם, שהם קריטיים ביצירת רקמות אנושיות ואיברים מודפסים. "השיטה שלנו מאפשרת הדפסה מהירה של דגמי הידרוג'ל בגודל סנטימטר", מסביר צ'י ג'ו שהוא פרופסור להנדסה ותעשייה ואחד מעורכי המחקר. "הרעיון של איברים מודפסים בתלת ממד עדיין נראה עתידני אבל אם אתה יכול לאכול בשר מודפס או לירות בנשק שהודפס בתלת ממד אז השמיים הם הגבול".

הטכנולוגיה להדפסת תלת ממד קיימת כבר כמעט ארבעים שנה אבל בעשור האחרון הייתה התקדמות משמעותית בתחום, גם בהדפסה לצורך רפואי. בין השאר מנסים לייצור תותבות בהתאמה אישית. במסגרת מחקרים, הצליחו הרופאים לייצר לסת ואפילו חלקים בעמוד השדרה, ולאחרונה חוקרים ישראלים הדפיסו לב מלאכותי. ואולם, הטכנולוגיה עדיין בשלבי פיתוח, ועד שהיא תגיע ליצור וליישום מלא בבני אדם ייקח זמן. אולי הפיתוח של החוקרים מאוניברסיטת באפלו יהיה האות לפריצת הדרך.