שבעה ממנהלי בתי החולים הציבוריים בישראל מחו בשבוע האחרון נגד משרד האוצר, בדרישה להשוות את תקציבם לזה של בתי החולים הממשלתיים. לדבריהם, בימים האחרונים בתי החולים הגיעו למצוקה תקציבית שבגינה אין ביכולתם לשלם משכורות לעובדים, קיים מחסור בתרופות והיום (חמישי) המנהלים אף שיגרו מכתב למנכ"ל מד"א אלי בין, ובו הודיעו שלא יקבלו אמבולנסים לפתחם החל מיום ראשון הקרוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כעת, אנו חושפים ב-N12 כי הדרישה של בתי החולים ממשרד האוצר היא להכפיל את התקציב העומד לרשותם פי 6. בעוד שכיום עומד התקציב השנתי של שבעת בתי החולים הציבוריים על כ-200 מיליון שקלים, הדרישה היא להוסיף מיליארד ו-200 מיליון שקלים נוספים לבסיס התקציב. לא מדובר בתוספת חד-פעמית לשנה אחת בעקבות נזקי הקורונה, אלא בתוספת קבועה שהמדינה תתחייב אליה מדי שנה, מעתה והלאה, במידה ודרישת מנהלי בתי החולים תיענה.

גורם המעורה בפרטי המשא ומתן בין משרד האוצר לבתי החולים אמר ל-N12: "אחד הפתרונות שהוצעו במשא ומתן הוא 'לתפור חליפה תקציבית מתאימה' לכל אחד מבתי החולים, כדי לסייע להם להתמודד עם הקשיים הכלכליים שאליהם נקלעו".

מחאת בתי החולים הציבוריים
מחאת בתי החולים הציבוריים

"אולם", טען הגורם, "בתי החולים מתעקשים לנהל משא ומתן משותף יחד, זאת למרות שצרכיו של מרכז רפואי גדול כמו הדסה אינם זהים לצרכיו של בית החולים האנגלי בנצרת. כאשר אין תקציב מדינה ועוד בתקופת בחירות, החוק אוסר על שינויים בבסיס התקציב כמו אלו שנדרשו על ידי בתי החולים. יש כאן ניסיון להצמיד אקדח לרקה ולדרוש דרישות שאין יכולת לעמוד בהן בתקציב המשכי". עוד נטען, כי למרות האמירות לפיהן המאבק הוא על "משכורות ותרופות", מדובר במאבק שדורש שוויון תקציבי לבתי החולים הממשלתיים.

מנגד, גורם אחר המעורה בפרטי המשא ומתן הגיב לטענות: "במקום לתת פתרון ולמנוע קריסה של בתי החולים, במשרד האוצר מנסים להפריד ולסכסך בין בתי החולים החברים במאבק".

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי התייחס היום גם הוא לדרישות בתי החולים הציבוריים ואמר: "אני מודע לקשיים התקציביים הקשים שאתם חווים, ושר הבריאות ואני עוסקים בנושא באינטנסיביות מול משרד האוצר". עם זאת, הוא ביקר בחריפות את כוונתם של בתי החולים לא לקבל אמבלונסים החל מיום ראשון: "לא נוכל לקבל מצב שבו מטופלים משמשים ככלי במו"מ. בתי החולים הציבוריים מחויבים לקבל מטופלים המגיעים בשעריהם".

מנכ
פרופ' רוטשטיין, מחוץ למאהל המחאה בירושלים

"ההוראה במכתב שהוצאתם למד"א חסרת תוקף", המשיך פרופ' לוי. "היא אינה עומדת בנהלי משרד הבריאות, ופינוי מטופלים אליכם יימשך כסדרו, וזאת בצד המשך המאמצים להסדרת הסוגיות התקציביות".

ממטה המאבק של בתי החולים הציבוריים נמסר בתגובה לפרסום ב-N12: "המדינה מעבירה לבתי החולים הממשלתיים כ-3.5 מיליארד שקלים בשנה לכיסוי גרעונות - בעוד שלבתי החולים הציבוריים מועברים 200 מליון שקלים בלבד, למרות שאנו מהווים כ20 אחוזים ממיטות האשפוז. היחס איננו הגיוני ולכן כבר חצי שנה אנו דורשים שוויון תקציבי".

הבוקר, עשרות עובדים מבתי החולים הללו הגיעו אל מחוץ למשרד האוצר, חסמו את התנועה וקיימו צעדה עד לפתח משרד ראש הממשלה.  "מה כבר ביקשנו, שיורידו לנו את הירח?", אמר מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין, במהלך המחאה. "אנחנו רוצים לתת טיפול לאנשים שזקוקים לעזרתנו. הצוות הרפואי מחזיק בציפורניים חלק מהמטופלים בחיים ואנחנו עומדים כאן כמו פושטי יד. בושה גדולה למי שיודע שאנחנו כאן - ולא מונע את זה". 

מנכל משרד הבריאות חזי לוי (צילום: Flash90)
פרופ' חזי לוי. ביקר את הכוונה לא לקבל אמבולנסים|צילום: Flash90

ביום שני האחרון התייחס ראש הממשלה נתניהו למחאה ואמר: "אני קשוב לקובלנות של בתי החולים - נדאג להם ונעזור להם. מערכת הבריאות בישראל היא מהטובות בעולם, יש עוד כברת דרך ללכת אבל אנחנו בדרך הזאת".‎