אלפי ילדים נמצאים היום בבידוד בעקבות 416 גנים ו-35 בתי ספר שנסגרו לאחר שהתגלו בהם מקרים חיוביים של נגיף הקורונה. מתחילת המגפה נדבקו בישראל 266,257 ילדים ובני נוער עד גיל 19, כך על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו היום (שני). בעת מתן החיסון ה-5 מיליון, רמז ראש הממשלה נתניהו כי בקרוב גם שכבת גיל זו תוכל לצאת ולהתחסן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"נשארו לנו בערך מעל מיליון בוגרים מעל גיל 16 שצריך לחסן ומעריכים שזה יקרה עד אפריל - הישג עולמי", אמר נתניהו. "נותר לנו לשמור על מסכות וריחוק חברתי. אנחנו ביציאה ברורה מהקורונה - לכו להתחסן ונמשיך במלאכה. אנחנו עובדים על הבאת עוד עשרות מיליוני חיסונים כדי לשמור על הכלכלה. פייזר ומודרנה מעריכות שתוך זמן קצר יהיו גם חיסונים לילדים ואנחנו פועלים להביא עוד עשרות מיליוני חיסונים. אנחנו רוצים לחסל את הקורונה לא בפעם אחת אלא לתמיד". 

נתניהו  (צילום: לעמ)
נתניהו ואדלשטיין במעמד החיסון ה-5 מיליון|צילום: לעמ

"הגיע הזמן לפעול כדי להחזיר את החיים לשגרה"

עם זאת, כבר עכשיו לאחר ששיעור המחוסנים הגבוה עולה, נשאלת השאלה האם כבר היום ניתן לוותר על בידודים לילדים כדי למנוע את הנזק הכלכלי? ועל כך הדעות בנושא חלוקות. "משרד הבריאות חייב לעשות חשיבה מחודשת לגבי בידודי ילדים", אומר אריק קפלן, סגן יו"ר הנהגת ההורים הארצית ל-N12, "המצב הנוכחי בעייתי בצורה בלתי רגילה ואיננו בריא. לפעמים זה אפילו מגוחך".

"ילד נכנס לבידוד כאשר כל המשפחה שלו מחוסנת, זה מצב הזוי. אם הבן שלי למשל ייכנס לבידוד - הוא יישב בבית כאשר הוא לא יכול להדביק אף אחד מבני המשפחה שכולם מחוסנים ומעבר לכך הילדים בקושי מרגישים שהם חולים או חווים תסמינים. עם שיעור ההתחסנות הגבוה, הגיע הזמן לפעול כדי להחזיר את החיים לשגרה", אומר קפלן.

עם זאת, בשבועיים האחרונים שיעור ההדבקה בקרב הצעירים גבוה ובני 0 עד 19 מהווים כ-50% מהנדבקים החדשים מדי יום. פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, מאמין שזו לא העת לוותר על בידוד לילדים. "השאלה הזו יכולה לעמוד על הפרק אבל כרגע להערכתי זה עדיין מוקדם מדי. אפשר יהיה לוותר על בידודים לילדים רק ביום שבו כל הבוגרים שמקיפים את הילדים האלה יהיו מחוסנים או מחלימים", הוא טוען.

"שיעור ההתחסנות בקרב המורים איננו מספיק גבוה"

"מכיוון שרק מעטים מהילדים עלולים לחוות את הקורונה כמחלה קשה - הסכנה במקרים החיוביים מקרב הילדים היא בעיקר בהדבקת הבוגרים הסובבים אותם", מסביר גרוסמן. "אבל נכון להיום שיעור ההתחסנות בקרב המורים והבוגרים בישראל איננו מספיק גבוה. מעל מיליון ישראלים בגילי 16 ומעלה עדיין לא התחסנו, כך שיש זמן עד שנוכל להרשות לעצמנו לוותר על בידוד לילדים".

גם ברשויות המקומיות יש מי שמתנגד להצעה. פרופ' יהודה אדלר, יועץ הקורונה לעיריית ראשון לציון והרצליה, התייחס לכך: "המגפה עדיין לא מאחורינו ולכן זה רעיון רע לבטל את הבידוד לילדים בשלב זה. מספר החולים במצב קשה בילדים מתברר כנמוך מאוד אבל הם עלולים לגרום להדבקה - במיוחד כאשר הווריאנט הבריטי נפוץ באוכלוסייה. כדאי לבטל את הרעיון הזה בטרם נולד מפני שהוא יגרום לזינוק תחלואה בקרב האוכלוסייה הבוגרת שאיננה מחוסנת".

מהנהגת ההורים הארצית נמסר כי "הורים משלמים מחיר כבד ומיותר על בידוד של הילדים. בתקופה שבה אחוז גבוה מהאוכלוסייה מחוסנת, הבידודים האלו גורמים לנזק גדול מהתועלת. משרד הבריאות צריך לקיים חשיבה מחודשת לגבי הבידוד לילדים. למה משפחה מחוסנת צריכה לוותר על עשרה ימי עבודה אם הילד לא חווה תסמינים?".