האם הסגר ייגמר השבוע ומתי גל התחלואה יירד? פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, התייחס היום (שני) לשאלות שמעסיקה כמעט כל ישראלי. "אנחנו מנסים למצוא את האיזון הטוב ביותר בין החשש לעלייה בתחלואה ובין הצורך לפתוח את המשק", אמר אש בתדרוך לעיתונאים - שעות לאחר שהממשלה סיכמה על הארכת הסגר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו רוצים מאוד לחדש את הלימודים מתוך הבנה של החשיבות", הוסיף. "בוחנים בימים אלה את המתווה המדויק ומקווה שנמצא את האיזון בין הצורך להמשיך את הלימודים גם במקומות אדומים ויחד עם זאת לשמור על בריאות התלמידים. אנחנו נערכים לפתוח את המשק ומערכת החינוך בזהירות. כרגע חשוב לנו לראות את מספר החולים קשה יורד כדי להוריד את העומס בבתי החולים. פחות נסתכל על המאומתים. כל עוד המספר הזה יורד ולא עולה, נוכל להמשיך בפתיחת המשק".

פרופ' אש התייחס גם לתמונות ההתקהלויות ההמוניות בהלוויות בירושלים - שעוררו סערה וגררו ביקורת ציבורית. "אתמול היו שני אירועי לוויה המוניים ושמענו גם על מסיבות בסוף השבוע. אני מגנה בתוקף את ההפרות האלה של הסדר - קורא למנהיגים למנוע אירועים כאלה ולמשטרה למנוע התקהלויות", הדגיש אש.

הלוויה המונית של הרב סולובייצ'יק בירושלים (צילום: פלאש 90)
הלוויית הרב סולובייצ'יק בירושלים, אתמול |צילום: פלאש 90

במענה לשאלת N12 הדגיש: "המנהיגות צריכה לגלות אחריות ולמנוע אירועים כאלה וגם המשטרה צריכה לעשות שימוש בכל האמצעים הקיימים כדי למנוע אירועים כאלה, אני מצפה שהמשטרה תמצא את הדרכים לעשות את זה". עוד הצהיר: "נעקוב אחר התפרצות התחלואה בקרב משתתפי ההלוויה. החשש שלנו שהייתה שם הדבקה". 

אש התייחס גם לפרסום של יואב אבן בחדשות סוף השבוע על האפשרות לבטל את הפטור מבידוד לאלו שהתחסנו לנגיף. "כרגע לא בוחנים את ביטול חובת הבידוד למחוסנים. כרגע זה נשאר", הצהיר. "אנחנו כן שוקלים לגבי החוזרים מחו"ל - גם אם התחסנו - שלא יהיה להם פטור מבידוד". 

בידוד, קורונה (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90 )
ביטול חובת הבידוד - תבוטל?|צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90

"העומס על בתי החולים עדיין גדול"

בסקירת המצב ציין הפרויקטור כי קיימים מספר אתגרים, ובראשם הכיוון המדאיג: "מגמת הירידה בתחלואה נעצרה. בימים האחרונים אנחנו רואים שמקדם ההדבקה עלה ל-0.96. יש ירידה מתונה מאוד במספר החולים הקשים החדשים שמגיעים לבתי החולים וירידה מאוד מתונה במספר הכולל של החולים הקשים. העומס על בתי החולים עדיין גדול".

במהלך התדרוך התייחס גם למוטציות ולזנים שמעוררים דאגה. "לגבי המוטציה הדרום אפריקאית - מצאנו 80 מקרים ויכול להיות שיש נוספים. פועלים לאתר כל מקרה ומקרה גם מתוך הבדיקות של החוזרים מחו"ל וגם מהריצופים שנעשים בארץ".

פרופ' אש גם הבהיר כי פתיחת החיסונים לכל הגילים עדיין לא על הפרק: בשלב זה מחוסנים בני 35 ומעלה ובני 16-18. "נפתח את החיסונים לכלל האוכלוסייה רק כאשר נמצה את הניסיונות של חיסון האוכלוסייה בסיכון", אמר. "אני מודע לכך שיש לא מעט אנשים בגילאים הצעירים שהתחסנו במסגרת אפשרויות שונות מול הקופות". 

לדבריו, המאמץ מוקדש לקבוצה שהכי דחוף לחסן: "אנחנו ממשיכים במאמצים לחסן את האוכלוסייה בסיכון. מבחינה מספרית יש לנו עוד נתח לא קטן - למעלה מ-200 אלף איש מעל גיל 60 שעדיין לא חוסנו, מעל גיל 50 יש 450 אלף אנשים שצריכים להתחסן. לא מיצינו את המאמצים כדי להגיע למקסימום האוכלוסייה הזו, לכן צריך לדבוק במאמץ לחסן את האוכלוסייה הזו". 

עוד התייחס למתן החיסונים לפלסטינים: "הוחלט על העברת כמות קטנה יחסית של חיסוני מודרנה לרשות הפלסטינית, הם מיועדים לחיסון צוותי רפואה ואנו עושים את זה מתוך הבנה של חשיבות ההתחסנות גם בקרב החברה הפלסטינית. מעבירים מה שאנחנו יכולים במסגרת החיסונים שיש אצלנו. יש עוד כמות של חברת מודרנה שנשארה אצלנו - לא ויתרנו על השימוש בחיסונים האלה".