העולם כולו ממתין לבשורות על תוצאות האמת של יעילות החיסון לקורונה של חברת פייזר. בשלב זה, מלבד תוצאות הפאזה השלישית של המחקר, ישנם נתונים נוספים שנאספו, חלקם כאן בישראל - המדינה שבה שיעור המתחסנים ביחס לאוכלוסייה הוא הגבוה בעולם. בדוח של ועדת המעקב על מבצע החיסונים שהוגש למשרד הבריאות עולה כי כבר מנת החיסון הראשונה יעילה בהורדת הסיכון להידבק בנגיף - אבל היעילות מתחילה רק לאחר יותר משבועיים מקבלו. גם במחקרים של קופות החולים נמצא מסקנה דומה: שבועיים לאחר קבלת מנת החיסון הראשונה חלה ירידה משמעותית בהדבקות בקורונה בקרב המתחסנים
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ניתוח הנתונים שמוצג בדוח מגלה שככל שחולף זמן רב יותר מקבלת מנת החיסון הראשונה - ירד הסיכוי של המתחסן להידבק בנגיף. הנתונים נאספו בתחילת השבוע, 10 בינואר, ומהם עולה כי 82,567 מחוסנים במנת החיסון הראשונה - נמצאו חיוביים לקורונה תוך שבוע מקבלת החיסון. אבל בטווח של 8 עד 14 ימים כבר חלה ירידה משמעותית - עם 35,023 נדבקים מקרב המחוסנים. לאחר 15 יום ומעלה חלה כבר ירידה דרמטית ונספרו רק 4513 נדבקים מקרב המחוסנים במנה אחת בלבד, שמהווים 3.8 אחוז מתוכם.
בדוח הוועדה נכתב כי "נצפית ירידה במספר החולים רק אחרי 15 יום ומעלה, אבל מנת חיסון אחת לא מספיקה לצורך הגנה מלאה ולכן יש להמשיך להקפיד על עטיית מסיכה וריחוק חברתי".
בדוח עקבו גם אחר החולים שנדבקו לאחר קבלת מנת החיסון הראשונה ואושפזו בבית החולים. מתוך 375 חולים שאושפזו לאחר שכבר קיבלו את המנה הראשונה, רובם המוחלט אושפזו בין יממה לשבוע לאחר קבלתו. 124 אושפזו בין 8 ל-14 יום מקבלת החיסון ורק 7 לאחר 15 יום ומעלה. המסקנה היא שמנת החיסון הראשונה לא מספיקה כדי לפתח הגנה מהנגיף אבל שבועיים ומעלה לאחר קבלתה - מתחיל האפקט שמסייע להימנע ממחלה קשה מהנגיף.
רק כשיהיה היקף גבוה של אוכלוסייה מחוסנת יהיה ניתן לבדוק האם אפקט חסינות עדר עובד. השבוע קיבלו הראשונים את מנת החיסון השנייה. קופות החולים פרסמו בדיקות סרולוגיות, לפיהם 30% מהמתחסנים שלהם פיתחו הגנה אחרי הזריקה הראשונה כשלא הייתה ציפייה לזה.
מכון "כללית" למחקר פרסם גם כן נתונים ראשוניים על השפעת החיסון לקורונה. המחקר בדק כ-200 אלף מתחסנים בני 60 ומעלה, שנמצאו במעקב לפחות 11 יום מאז קבלת מנת החיסון הראשונה. ממסקנות המחקר עלתה תוצאה דומה לזו שהוצגה בפני משרד הבריאות: שבועיים לאחר קבלת מנת החיסון הראשונה חלה ירידה משמעותית בהדבקות בקורונה בקרב המתחסנים.
בימים 5-12 מקבלת החיסון, בהם לפי המאמר של פייזר לא היה מצופה לראות אפקט לחיסון, המגמה של אחוז הבדיקות החיוביות הייתה זהה בין מתחסנים לבין לא מתחסנים. אבל בקרב המתחסנים, ביום ה-14 נצפתה ירידה משמעותית בשיעור החיוביים. בחלק מן המקרים שנבחנו, נצפתה ירידה משמעותית כבר ביום ה-13 מקבלת מנת החיסון הראשונה.
מסקנות מעודדות דומות התקבלו גם במכון המחקר והחדשנות "קאהן, סגול, מכבי", בו נבדקו נתונים של כ-430 אלף מתחסנים, מבוטחי מכבי שירותי בריאות. ניתוח המחקר מגלה כי כבר לאחר חיסון במנה ראשונה חלה ירידה משמעותית של כ-60% בשיעורי ההדבקות של מחוסנים כעבור 13 ימים ומעלה מיום קבלת המנה הראשונה.
עוד נמצא ששיעור ההדבקה ירד מכ-40 למאה אלף ליום ב-12 הימים הראשונים לכ-15 למאה אלף בימים 13 עד 21. נתון המצביע על יעילות של כ-60% בהפחתת ההדבקה. עם זאת, מדגישים החוקרים כי ישנם מקרי הידבקות בקרב מתחסנים גם מעל לשבועיים לאחר קבלת המנה הראשונה ולכן עליהם להמשיך ולשמור על כללי הריחוק החברתי.
"המחקרים האלו לא מבשרים עדיין דבר לגבי חסינות עדר מכיוון שעוד לא חולקו כמויות משמעותיות של מנת החיסון השנייה", מסביר פרופ' רן בליצר, ראש חטיבת החדשנות בשירותי בריאות כללית. "מעבר לכך, המחקרים הללו לא נבנו על מנת לבדוק את נושא העברת הנגיף מאדם לאדם אלא היעילות כלפי המתחסן עצמו".
סומיה סוומינאתן, המדענית הראשית של ארגון הבריאות העולמי, הודיעה השבוע כי יחלוף זמן עד שנוכל להכריז על הגעה לחסינות העדר: "אנחנו לא עומדים להשיג את רמות חסינות העדר הנדרשות באוכלוסייה עד סוף שנת 2021", אמרה בפסימיות, "לכן יש צורך לשמור על ריחוק פיזי, שטיפת ידיים ועטיית מסכות בכדי לרסן את המגיפה".