אחרי חודשים ארוכים של גיבוש אסטרטגיות ליציאה מהסגר וחזרת החיים לשגרה מסויימת, משרד הבריאות הודיע הערב (ראשון) כי החל מיום ראשון הקרוב מערך הבדיקות המהירות ייכנס לתוקף. המשמעות היא שהכניסה לפעילויות התו הירוק מעתה תתאפשר למחוסנים, מחלימים – ולאלו שיציגו תוצאה שלילית בבדיקה המהירה. פרופסור אש במסיבת עיתונאים: "המגמה החיובית יכולה להשתנות אם לא נקפיד על ההתנהלות שלנו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על מהלך הבדיקות המהירות סיכמו שר הבריאות אדלשטיין, מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי וממונה הקורונה פרופסור אש. ממשרד הבריאות נמסר כי הוא נמצא בקשר עם משרדי האוצר והכלכלה, זאת במטרה לבחון את הדרך לאפשר שמירה על רמת מחירים נמוכה יחסית לבדיקות המהירות כדי שהעסקים יוכלו לרכוש אותם.
כאמור מיום ראשון, הכניסה לפעילויות המוגדרות תחת התו הירוק תתאפשר למחוסנים, מחלימים ואנשים שיציגו בדיקה שלילית מהירה שנערכה באותו המקום בלבד. במשרד הבריאות הדגישו כי לא תתאפשר הצגת בדיקת קורונה שלילית רגילה, אלא רק בתנאי של תוצאות הבדיקה המהירה.
פרופ' נחמן אש, פרויקטור הקורונה, התייחס לנושא במסיבת עיתונאים במהלכה אמר: "המגמה החיובית יכולה להשתנות אם לא נקפיד על ההתנהלות שלנו: הקפדה על התו הירוק בעסקים, על הבידודים של החוזרים מחו"ל שהם המפתח לקטיעת שרשראות ההדבקה, ומניעת התקהלויות מיותרות גם בחוץ וגם בפנים".
פסח, בתי הכנסת ומערכת החינוך – עושים סדר
במקביל לתחושה שהחיים חוזרים לסדרם, ושנה אחרי שמדינת ישראל הייתה תחת סגר מהודק בחג הפסח 2020, פרופסור אש מחזק את דבריו של השר אדלשטיין מוקדם יותר היום ואומר כי "לאור מדדי התחלואה הטובים, ניתן לומר כי נוכל לחגוג את חג הפסח בצורה סבירה. לא צפויות עוד הגבלות בפסח".
למרות המסר המעודד, אש מסביר כי יש לנהוג גם בחג באחריות. "מפגש סביב שולחן החג הוא פוטנציאל להדבקות ולכן צריך לשמור על הכללים: ככל שניתן לקיים ארוחה באוויר הפתוח. מי שמרגיש תסמינים כמו חום או שיעול - שיוותר במקום להסתכן בהדבקה. וכמובן שמירה על ריחוק ומסיכות. מתווה תואם לחג הרמדאן יוצג בהמשך".
עוד התייחס פרופסור אש לסוגיית ההתקהלות בבתי הכנסת, שם נכון להערב, ההגבלות יישארו בתוקף בהתאם למגבלת ההתקהלות. "בבתי הכנסת נמשיך תחת האפשרות של התו הירוק או מגבלות התכנסות לפי בחירה", הסביר פרופ' אש. "האירוח בבתים תחת המגבלות הקיימות: 20 במבנה ו-50 בחוץ, במלונות תחת התו הירוק וכניסת ילדים עם בדיקות.
בנוגע לפתיחה כללית של מערכת החינוך, הבהיר ממונה הקורונה כי יש רצון ומאמץ גדול של הגופים השונים להביא לירידת התחלואה ביישובים האדומים. "בכל יישוב ויישוב אנחנו רוצים שהתחלואה תהיה נמוכה וביישוב אדום יש סיכון גדול יותר שילד חולה יגיע לבית הספר וידביק את חבריו", הסביר. "לא רואה מצב שנבטל בקרוב את הקפסולות בבתי הספר שבהם שיעור ההתחסנות נמוך".
במענה לשאלה "מתי נוכל לטוס שוב לחו"ל" ענה פרופ' אש: "הדרך עוד ארוכה, זה לא קרוב. הרצון שלנו הוא למנוע כניסה של מוטציות. החיסון פועל בצורה טובה מאוד מול מרבית הוריאנטים. לגבי הדרום-אפריקני יש יעילות פחותה. כרגע לפי הממצאים אין וריאנט ספציפי שמדביק יותר מחוסנים. הפוטנציאל שיתפתח וריאנט שמדביק מחוסנים - קיים ואנחנו עוקבים אחרי זה באדיקות".