האם בקרוב נחזור לשגרה מסוימת? השאלה הזו שכיחה בקרב הציבור, שמצא את עצמו בתקופה האחרונה נע בין הסגר לבין ההקלות לנוכח התפשטות הקורונה והמוטציות של הנגיף הקטלני. גם למומחים אין תשובה חד-משמעית לכך, אך הם מנסים לשדר אופטימיות וחושבים על הצעד הבא - פתיחת המשק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"הרבה אנשים בציבור שואלים את עצמם מה יהיה הסוף? מתי נוכל לצאת מהסגרים ולחזור לאיזושהי נורמליות מסוימת?", אמר פרופסר רצף לוי, חבר מועצת החירום הציבורית לטיפול במשבר. "הממצאים מראים שסגרים הורגים. זה ידוע שהשמנה, עישון, דיכאון, אבטלה ואובדן השכלה הם גורמי חולי ותמותה להרבה מאוד מחלות. הם מקצרי חיים".
המומחים שחולקים את תפיסתו של פרופ' לוי סבורים שסגר הוא טעות נוראית - לא רק בשל הנזקים שהוא מוביל אליהם, אלא מהסיבה העיקרית שלדבריהם הוא לא מביא לירידה בתחלואה. רוב המומחים סבורים שמספר החולים קשה בבתי החולים לא יורד למרות הסגר והחיסונים - בגלל המוטציה הבריטית, אך הם אופטימיים כי הירידה הזו תגיע.
פרופ' מטות: "הייתי פותחת את התרבות"; פרופ' לוי: "צריך לתת עדיפות לספורט"
פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות בכללית, סבור כי הירידה בתחלואה קרובה מתמיד ועימה היציאה מהסגר: "אני מקווה ומאמין שבשבוע הקרוב נתחיל לראות מגמת ירידה נוספת, גם בחולים החדשים המאומתים וגם בעיקר בחולים קשה החדשים. מאמין שעד סוף השבוע הבא נראה את הירידה הזאת ונוכל להתחיל לצאת מהסגר".
התשובה לשאלה לאיזה ענף יש לתת עדיפות עם היציאה מהסגר שנויה במחלוקת בקרב המומחים. "בוודאי שבתרבות, הייתי פותחת לאלתר ומאפשרת לאלה שרוצים להקשיב לתרבות ב-80%-75% תפוסה. העם כבר צמא ועייף", טענה מנהלת האגף הכירורגי באיכילוב, פרופ' עידית מטות.
מנגד, פרופ' לוי הבהיר כי "צריך לתת עדיפות לכל דבר שקשור לפעילות ספורט, שמורות טבע, פארקים, צימרים וחדרי כושר".
לדברי פרופ' בליצר, מונחות כעת על השולחן כמה אפשרויות: להמשיך ולשמור על R קטן מ-1 עם משק שמוגבר לטווח הארוך, או שמא לקבל החלטה שתגבה מחיר לא פשוט של גל תחלואה ותמותה עם פתיחת המשק. אופציה אחרת שהציג הוא אימוץ הגישה של ניו זילנד למיגור המגפה - עם אפס תחלואה.