סגר שלישי ממושך ומבצע חיסונים מרשים, אז למה המספרים בישראל לא יורדים? ישראל עדיין מצויה בגל התחלואה הקשה ביותר של נגיף הקורונה מאז שפרצה המגפה לפני כשנה. אם משווים את המצב כאן למצב במדינות המפותחות - הוא בעיקר מדאיג, וזאת למרות מבצע החיסונים המרשים. מספרי החולים היומיים בישראל לא יורדים, זאת בזמן שבארה"ב ובאירופה חווים ירידה בנתון הזה בתקופה האחרונה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ישראל עורכת הרבה מאוד בדיקות ובימים האחרונים אנו רושמים שיא מפוקפק - ישראל מובילה במספר הבדיקות החיוביות בקרב מדינות ה-OECD: ממוצע של 800 מאומתים למיליון איש מדי יום. בישראל אין צניחה של הנתונים הללו כלפי מטה, ומה שכן יש זו יציבות במספר המאומתים - ובמקרה הטוב, ירידה "איטית ומתסכלת". 

אז למה בעצם זה קורה? סיבה אחת למצב שנוצר היא שהסגר המהודק שנמשך חודש לא היה אפקטיבי ושהאכיפה הייתה רופסת. לכישלון הסגר תרמה התחושה בציבור, שאיבד אמון בהנחיות ובאופן שבו מנוהלת המגפה. סיבה שנייה היא שהמוטציה הבריטית של הנגיף שהתפשטה במידה נרחבת בארץ היא מידבקת יותר - ועדיין לא חוסנו מספיק ישראלים או חלו מספיק אנשים כדי לעצור אותה.  

הסיבה השלישית היא מתסכלת ופרדוקסאלית למדי: ייתכן מאוד שמרכזי הבדיקות לקורונה שהוקמו ואולי גם מרכזי החיסונים משמשים למעשה זרז להדבקה. האנשים הרבים שמגיעים לשם אומנם מגיעים למטרה טובה, כדי לשמור על עצמם ולהוביל לסיומה של המגפה, אבל שם הם מתקהלים - ונדבקים.

ובכל זאת יש גם שתי נקודות חיוביות: ישראל היא עדיין המדינה שמובילה במספר החיסונים לגודלה, וגם - שיעור התמותה בישראל הוא בתחתית הדירוג העולמי. עד כה, מתו יותר מ-5,000 אנשים ומדי יום ממשיכים למות עשרות, אך לעומת העולם - מספר המתים כאן נמוך יחסית. זה נובע בעיקר מהמספר הגדול של הבדיקות והטיפול הרפואי הטוב בישראל.

 
ירידה ניכרת בביקוש לחיסונים: וכמה התחסנו בבתי החולים? 

בתוך כך, בימים האחרונים הביקוש למה שאמור להיות הכלי המוביל של ישראל בדרך ליציאה מהירה מהמגפה - החיסונים - ירד דרמטית. מבצע החיסונים החל בסוף דצמבר בשיעורים מרשימים ולפני כשלושה שבועות אף נרשם שיא במספר המתחסנים היומי שעמד על 224 אלף ישראלים. עם זאת, בתקופה האחרונה, מאז שהחיסונים נפתחו גם לבני 16 ומעלה, מספר המתחסנים היומי צנח בכ-50%. היום התחסנו 119 אלף ישראלים בלבד. 

מתחם חיסונים כללית (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
עמדות חיסון רבות נותרות ריקות|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

בקופות החולים ערוכים לחסן יותר מ-200 אלף ישראלים ביום, אך עמדות רבות נותרות כמעט ריקות: "למרות שאנחנו פה בהרכב מלא, עדיין פחות מתחסנים מגיעים אלינו", אומרת דגנית ברק, מנהלת סיעוד של מתחם החיסונים בשירותי בריאות כללית. "אין לנו הסבר למה אנשים לא מגיעים. אנחנו מעודדים את כל האוכלוסייה לבוא להתחסן. אנחנו שולחים הודעות לבוא להתחסן, ועדיין ההיענות נמוכה". 

לפני נתוני משרד הבריאות המעודכנים, עד היום התחסנו 3,480,406 ישראלים במנה הראשונה ו-2,081,509 מהם כבר הספיקו להתחסן במנה השנייה. כשבוחנים את המצב בקרב צוותי הרפואה בבתי החולים, הרוב גדול כבר חוסן - אך יש בתי חולים שבהם נתוני ההתחסנות נמוכים למדי. 

מרכז המתחסנים, חיסון לקורונה, חיסונים, הקורונה ביש (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
ירידה של 50% במספר המתחסנים בימים האחרונים|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בבתי החולים הדסה ובשיבא יותר מ-90% רופאים ורופאות ויותר מ-80% אחים ואחיות התחסנו. נתונים גבוהים נרשמו גם בבית החולים איכילוב, שם יותר מ-90% מהרופאים והרופאות מחוסנים ו-74% מהאחים והאחיות. בבית החולים זיו בצפת - 90% מהצוות הרפואי מחוסן ו-88% מהצוות הסיעודי. 

בתי החולים שמצויים בתחתית הרשימה - שערי צדק בירושלים ומאיר בכפר סבא - שם פחות מ-75% מהרופאים, הרופאות, האחים והאחיות חוסנו. בבית החולים לניאדו בנתניה, הנתונים נמוכים למדי: רק 60% מהרופאים והרופאות וצוותי האחים והאחיות כבר התחסנו.