הדרך להעלאת הקנסות למפרי התקנות מסתבכת: מליאת הכנסת אמנם אישרה בקריאה ראשונה את חוק הקנסות שקובע שהקנס למפרי הגבלות הסגר יעלה מ-5,000 ל-10,000 שקלים, אלא שבדרך לאישור בקריאה שנייה ושלישית - החוק תקוע ובמערכת הפוליטית מציבים קשיים שעלולים להוביל לכך שהממשלה לא תוכל להאריך את הסגר.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החוק הגיע היום (שלישי) לדיון בוועדת החוקה של הכנסת, אלא שיו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) מנסה להסיר מחוק הקנסות את הסעיף המרכזי שלו - האפשרות לסגור מוסדות חינוך באופן מיידי אם יתברר שהפרו את ההנחיות. 

בכחול לבן מסרבים להתפשר בעניין הזה ודורשים שחוק הקנסות יעבור כמו שהוא, אחרת לא יתמכו בהארכת הסגר - אלא שהחרדים לא מעוניינים שתינתן סמכות לסגור מוסדות חינוך ומבני דת. בליכוד הציעו פשרה שלפיה מוסדות חינוך שיפרו את התקנות ייסגרו רק לאחר כמה התראות. 

יעקב אשר (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ יעקב אשר|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"אם יש מוסד שפועל בניגוד להנחיות הוא צריך להיסגר. נקודה", הבהיר יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר, "מאחר וראיתי שהחרדים רוצים לבטל לגמרי את סגירת המוסדות. זו בעיה. אני מציע שהסגירה תגיע רק אחרי מספר קנסות. אחרי הפרה אחת לא יסגרו. אם הוא נכנס פעם שנייה או שלישית יהיה צו מנהלי לסגור אותו". 
 
תקנות הסגר אמורות לפקוע היום בחצות. אם התקנות לא יאושרו עד חצות הלילה, הן יעברו למליאה - ולא בטוח ששם יש רוב להעברתן, בעוד שאישור תקנות חדשות בממשלה מאריך את הסגר באופן אוטומטי. המשמעות היא שאם עד מחר בערב לא עובר מתווה הקנסות - ההחלטה על המשך הסגר תועבר למליאת הכנסת שבה אין לקואליציה רוב ללא כחול לבן.
נתניהו וגנץ בישיבת הממשלה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
בכחול לבן מסרבים לתמוך בחוק הקנסות אם דרישת החרדים תתקבל|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90
 
"עד שלא יעבור חוק הקנסות בשלוש קריאות - לא נאפשר את העברת תקנות הסגר", אמר אתמול יו"ר כחול לבן בני גנץ. "לא אאשר להעלות לדיון את תקנות הסגר עד להעברה מלאה של מתווה הקנסות במליאה".  לפי הצעת החוק שעליה הצביעו במליאה, הקנסות שמוטלים בגין פתיחת בית עסק, פתיחת מוסד לימודים, קיום אירוע בניגוד להנחיות ועוד, יועלו מסכום מירבי של 5,000 שקלים ל-10,000 שקלים. בסיעות החרדיות מסרו לנתניהו ואנשיו אזהרה לפני הדיון ואמרו כי אם החקיקה תאושר בקריאה שנייה ושלישית יהיו לכך השלכות רוחביות.

התיעוד שחושף את הלחץ החרדי - שהוביל לכך שהחוק תקוע 

הקרב על החוק להכפלת הקנסות על הפרת הנחיות הקורונה הגיע אתמול לשיאו - ונראה שהשיקולים הפוליטיים של כל הצדדים משחקים תפקיד נרחב, כשהלחץ שמפעילים חברי הכנסת החרדים על נתניהו ומפלגתו עושים את שלהם.

בתיעוד של שיחה בין חבר הכנסת מיהדות התורה משה גפני לאחד מאנשי לשכת נתניהו שפרסמנו אמש במהדורה המרכזית, נשמעים הלחצים הכבדים ואפילו האיומים בפירוק השותפות הפוליטית. "מה זה הדבר הזה, אני גם שותף, שיתייעץ איתי גם", נשמע גפני גוער באדם מהצד השני של קו הטלפון. "שזה ילך לוועדה של כחול לבן, המפלגה הכי גדולה במזרח התיכון אחרי אסד".

גפני המשיך ואף איים על האדם מלשכת נתניהו בפירוק השותפות: "לא יאומן, אנחנו עבדים שלכם. יש לי מחשבה גדולה עכשיו על כל השותפות הזאת". אומנם לא מן הנמנע שמדובר בהצגה בלבד למטרת הפעלת לחץ על ראש הממשלה, אך בשורה התחתונה הלחץ הצליח, נתניהו התקפל והדיונים על החוק שכבר עבר בקריאה ראשונה נתקעו.