חילוקי הדעות שנותרו סביב הדרכון הירוק: יותר משלושה חודשים חלפו מאז שהרעיון לייצר דרכון ירוק שיאפשר למחלימים ומתחסנים לקורונה לחזור לפעילות ולהאיץ את שחרור המשק עלה לשולחן הדיונים, ועדיין נשארו קצוות פתוחים. חילוקי דעות במכמה נושאים עדיין צריכים לבוא לכדי יישוב ובמרכזם הדילמה הכלכלית, הדילמה הביו-לאומית ושאלות משפטיות נוספות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כתבות נוספות ב-N12:
- ועדת החוקה דנה בהנפקת דרכון ירוק ותעודת מתחסן
- מה זה דרכון ירוק ואיך הוא ישפיע על חיי המחלימים מקורונה?
- המודלים לפתיחת המשק: מתי מכניסים לפעילות את הדרכון הירוק?
- הדרכון הירוק יינתן שבועיים אחרי המנה השנייה של החיסון
הסכמים בין-לאומיים
בעיה דיפלומטית לא פשוטה - איזה חיסונים סומכים עליהם ואיזה לא? האם דין החיסון הישראלי והחיסון הרוסי למשל כדין החיסון של פייזר והחיסון של מודרנה? לנושא המורכב הזה נכנס משרד החוץ שיעשה כל מה שהוא יכול כדי להימנע מתקריות דיפלומטיות כאלה ואחרות, בין היתר הקשורות לשאלות כמו האם הדרכון הירוק הישראלי יכובד במדינות אחרות. במשרד ראש הממשלה פועלים לקדם את הנושא. תומר לוטן, האחראי על פרויקט הדרכון הירוק בתוכנית מגן ישראל, אמר ל-N12: "כרגע אין הרבה מה לבשר בנוגע לנסיעות לחו"ל מכיוון שלא גובשו עדיין הסכמים בין-לאומיים בנושא המתחסנים. מתנהל שיח מאוד צפוף עם קולגות בעולם ואני מניח שזה ייקח עוד מספר שבועות".
השאלה המשפטית
שאלות נוספות שמטרידות את משרד הבריאות נוגעות לסוגיה המשפטית של מניעה מפני קהלים מסוימים לקחת חלק בפעולות מכיוון שלא התחסנו או החלימו. כדי לא לפגוע בזכויות, הוצעו אפיקים חלופיים כמו הצגת תוצאת בדיקה סרולוגית שלילית או בדיקת קורונה חיובית - הצעות שחשוב לציין כי אכן התקבלו.
הדילמה הכלכלית
באילו עסקים ניתן יהיה לעשות שימוש בדרכון כדי להקנות את פתיחתם? על פי מסמך שגובש במשרד הבריאות, האישור יהיה רלוונטי לכניסה למופעי תרבות, אירועי ספורט, כנסים, אירועים ומוזיאונים. לעומת זאת, לא ייעשה בו שימוש במערכת החינוך, מקומות עבודה, חנויות רחוב ובתי כנסת. חילוקי דעות וסימני שאלה נותרו לגבי מסעדות ובתי קפה, ענף שנפגע קשות בתקופת הקורונה, קניונים, מלונות, חדרי כושר ובריכות שחייה.
החלטות סופיות עדיין לא התקבלו בנושא ובחלק מן הענפים נעשה ניסיון להפעיל לחץ כדי להצטרף גם כן לרשימה. תומר לוטן: "לאילו פעילויות יהיה רלוונטי התו הירוק, באיזו נקודת זמן יחל לפעול ואיך זה יעבוד? כל השאלות הללו תלויות במדיניות פתיחת המשק שעליה תחליט הממשלה. אנו יודעים לבנות כל מיני תסריטים: כאלו של פתיחת המשק בבת אחת וכאלו של פתיחה הדרגתית. אלו שאלות שקשורות לתוכנית היציאה מהסגר ויש עדיין קושי לדעת איך הדברים ייראו".
דילמת הבדיקות
מלבד הבדיקות הסרולוגיות לבדיקת נוגדנים בגוף, או בדיקות ה-PCR שנעשות על ידי קופות החולים ופיקוד העורף, במשרד הבריאות מנהלים משא ומתן עם חמש חברות שמייצרות בדיקות קורונה מהירות (כדוגמת מכשיר הסופיה). במסגרת המשא ומתן שמנהלת המדינה, דנים בשאלה האם תוצאות הבדיקה המהירה יהיו רלוונטיות לקבלת דרכון ירוק.
השאלה שמטרידה את גורמי המקצוע היא רמת האמינות של כל אחת מהבדיקות הללו, שבמדינות רבות בעולם הפסיקו בעבר להשתמש בהן בשל הסיבה הזו. בעיה נוספת נוגעת לאפשרות שהוצאתו לפועל של הדרכון הירוק תעמיס יתר על המידה על מערך בדיקות הקורונה. לוטן: "צריך לזכור שאם עושים את זה מוקדם כשאין הרבה מתחסנים בישראל, יש סיכון שנעלה את הבדיקות בצורה אקספוננציאלית וגם אותו לוקחים בחשבון. שיקפנו לוועדה שאנחנו דנים בכל סקטור כזה בנפרד ונקבל החלטה".
שאלת זמן הכניסה לתוקף
במשרד התיירות לוחצים שהשימוש בדרכון הירוק ייכנס בהקדם ויהיה רלוונטי לפתיחת מלונות ואטרקציות תיירותיות. עדיין לא הוחלט תאריך כניסתו לתוקף, וההערכות הן שהדבר לא יקרה לפני חודש מרץ הקרוב.
בתוך כך, יש להבדיל בין שני סוגי תעודות שייעשה בהם שימוש: תעודת המתחסן שניתנת רק למי שהתחסן לקורונה בשתי מנות, שבוע אחר קבלת המנה השנייה, מעין פנקס חיסונים דיגיטלי שיאפשר פטור מבידוד. והסוג השני הוא התו הירוק, שמקנה למחלימים, מחוסנים, בעלי נוגדנים או בדיקה שלילית - כניסה לפעילויות מסוימות, כאשר ייפתח.
יוזם הדרכון הירוק, יו"ר ועדת החוקה ח"כ יעקב אשר, אמר: "המדינה חייבת להאיץ את הדרכון ולצאת לדרך, גם אם הנושא הבין-לאומי עוד לא נפתר סופית. אין סיבה לעכב את ההקלות שהדרכון יכול להעניק בארץ לענפים שונים. כבר באוקטובר כשהצעתי את היוזמה וביקשתי להיערך ליישומה, הסכימו כל הגורמים שזו הדרך הנכונה להוציא את המדינה מהקורונה, לשחרר את המשק ולאפשר לאנשים לחזור לשגרת החיים. המסלול חייב להיות מוכן, תיקונים נוספים ניתן יהיה לעשות תוך כדי תנועה גם בהמשך".