הנזקים הנפשיים של משבר הקורונה: מפרוץ מגפת הקורונה בישראל חלה עלייה בצריכת תרופות נוגדי דיכאון. ישנו זינוק של 25% בצריכת תרופות הרגעה, נוגדי דיכאון ושינה, כך עולה מבדיקה שערכה הסתדרות הרוקחים. על פי הבדיקה שנערכה בכ-600 בתי מרקחת פרטיים ברחבי כל הארץ, קיים גידול במרשמי תרופות הרגעה בין החציון הראשון של 2019 אל מול החציון הראשון של 2020.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הגידול המשמעותי ביותר נצפה באשר לתרופות מרשם לטיפול בחרדות – 28% יותר בתקופת הקורונה מאשר בשנה שעברה. תכשירים "טבעיים" לטיפול בעצבנות וחוסר שינה רשמו גידול של 24% בצריכתם. בתרופות נוגדי דיכאון וחרדה כדוגמת ציפרלקס, וואבן, קלונקס ורגיעון – נרשם גידול של 21%. בנוגע לכדורי שינה במרשם רופא – חלה עלייה של 18%.
דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים אמר בשיחה עם N12: "הפחד מהמגפה, הבדידות והקשיים הכלכליים שנוצרו בתקופה האחרונה, גרמו לאנשים רבים לשקוע בדיכאון. הגידול ברכישת התרופות נובע הן מהתנאים שיצרה ההתנהלות בזמן הקורונה והן בעקבות הצטיידות מוגברת עקב חשש ממחסור. בזמנים כאלו של בעיות נגישות וסגרים, יש חשיבות למדיניות 'המרשם הפתוח' המאפשרת לכל בית מרקחת לתת שרות למטופלים של כלל קופות החולים".
לצד זאת, על פי נתוני דו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי חלה עלייה בפניות למוקדי הסיוע. מתחילת מרץ ועד אמצע יולי, פנו אל המוקדים כ-143 אלף אנשים במצוקה. מדובר בעלייה של 30% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. איתן בן חיים, מנכ"ל עמותת 'כנפיים', מרכז אומנויות ליוצרים המתמודדים עם קשיים ומשברים נפשיים אמר: "תקופת הקורונה היא ממלכה של אי וודאות עבור כל אחד מאתנו".
"הסגר, הבידוד החברתי והמציאות המשתנה הביאו להגברת תחושות החרדה, הדיכאון והבדידות בקרב האוכלוסייה כולה", הוסיף בן חיים. "יש הלימה בין רמת התחלואה לבין הצורך במערך תמיכה נפשי. אנו נמצאים בתקופה של מציאות טראומתית משותפת אשר יכולה לגרום נזק, אך גם גלום בה פוטנציאל להתפתחות ולהזדמנויות חדשות. תקופה כזו עשויה לעודד השקפה פרנואידית ומשתקת, אך גם עשויה להדגיש את כוחה של הקהילה ויכולתה להשתקם ולהשתנות נוכח אסון".
המלצות עמותת "כנפיים" להתמודדות עם קושי נפשי בתקופת זו הקורונה======== הקורונה:
1. שמירה על מערכות יחסים וקשרים חברתיים: מחקר ארוך שנים שנעשה באוניברסיטת הרווארד מצא כי מערכות יחסים משמעותיות ועמוקות הן הגורם מספר אחת לאושר.
2. שימור או פיתוח שגרה יומית: חזרה על ריטואלים יומיים, למשל להתלבש בשעות הבוקר במקום להישאר במיטה - כדי לשמור על יציבות.
3. עידוד סקרנות ולמידה: מצאו את הדברים המעניינים אתכם ללמידה, שתורמת לצמיחה, טיפוח יכולות החשיבה וגם יציבות הבריאות הנפשית.
4. התמודדו עם רגשות כואבים: מנכ"ל כנפיים הסביר - "למדו לקבל ולחבק את הרגש, להזכיר לעצמנו שזה טבעי שיהיו רגשות של כאב, פחד, כעס וחרדה. במקביל נסו לטפח רגשות נעימים כמו הכרת תודה לבני המשפחה ולאנשים הקרובים לכם".