אנשים שנדבקו בקורונה ובשפעת נמצאים בסיכון גבוה יותר לתחלואה קשה, והם בעלי סיכון גבוה פי שניים למות מאשר מי שנדבק רק בנגיף הקורונה - כך נטען במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי "BMJ" בבריטניה. המחקר התבסס על ניתוח נתונים שפרסם משרד הבריאות באנגליה, ולפי הנתונים, רוב מקרי ההדבקה היו בקרב אנשים מבוגרים ויותר ממחצית מהם נפטרו. על רקע זה, במערכת הבריאות הישראלית נערכים לחיסון האוכלוסייה משפעת - אולם דווקא כעת מדובר במשימה מורכבת במיוחד שתצריך חשיבה יצירתית ומציאת פתרונות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"השכל הישר אומר שאם שפעת זו מחלה לא נעימה, וקורונה זו מחלה מסוכנת, ביחד האדם יהיה חולה כפליים", הסביר פרופ' אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים בבית החולים שניידר לילדים. "בכל אופן, חורף שבו אנשים יהיו חולים פעם בשפעת ופעם בקורונה, כאשר כל אחת מהמחלות בנפרד מחלישה את הגוף ובעלת שיעור סיבוכים הוא מצב בעייתי. אף אחד לא רוצה לחטוף שפעת ושלושה שבועות אחרי זה לחלות בקורונה". עוד התריע פרופ' בילבסקי: "המחלקות בבתי החולים מלאות בגלל הקורונה ועומדות בעומס עצום, ובהנחה שעונת השפעת תהיה ממוצעת, במקביל לקורונה, קשה לי לדמיין מספיק מיטות אשפוז לכולם".

מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב (צילום: רויטרס_)
מחלקת הקורונה באיכילוב, נתונה בעומס רב כבר עכשיו|צילום: רויטרס_

הקשיים בחיסון הציבור משפעת

על רקע החשש מהתחלואה הכפולה בקורונה ושפעת בחורף, והעומס שעלול להיווצר בבתי החולים כתוצאה מכך, במערכת הבריאות נערכים למבצע חיסונים רחב - אלא שדווקא הנסיבות הנוכחיות מקשות במיוחד על המשימה. השנה, בניגוד לשנים קודמות, אין יכולת לערוך את מבצע החיסונים השנתי בבתי הספר, והאחריות על חיסון הילדים עברה לידיהן של קופות החולים. כמו כן, משרד הבריאות הזמין השנה מספר שיא של חיסוני שפעת, כ-4 מיליון, אלא שבשל מלחמה עולמית על השגתם קיים חשש מפני מחסור. 

משרד הבריאות תדרך את קופות החולים לגבי תעדוף חיסוני השפעת, וכך הסבירה ד"ר אמיליה אניס, מנהלת האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, לקופות החולים: "בשלב הראשון החיסון יינתן רק לאנשים ברשימת 'קבוצת יעד' בסיכון גבוה לסיבוכים. לאחר מכן, החיסון יוצע למטפל עיקרי של אדם מעל גיל 65. תלמידי כיתות ב' עד ד' יחוסנו בבתי הספר, ותלמידי א', ה', ו-ו' יחוסנו בקופות החולים".

חיסוני שפעת (צילום: רויטרס)
חיסון לשפעת. אילוסטרציה|צילום: רויטרס

עוד הודגש בתדריך של מנהלת האגף לאפידמיולוגיה: "כמו תמיד, ובמיוחד השנה, ישנה חובה מקצועית ומוסרית לעובדי מערכת הבריאות להתחסן כדי לא להעביר שפעת לאוכלוסיות בסיכון גבוה".

מהנחיות משרד הבריאות לקופות החולים עולה, כי ילדים בגיל שנתיים עד 12 יחוסנו נגד שפעת באמצעות "תרסיס לאף" במקום על ידי זריקה. עוד נכנס לישראל השנה חיסון חדש בשם "פלוזון HD", עם כמות חומר פעיל גבוהה פי ארבעה, עבור אנשים בני 65 ומעלה שנמצאים בקבוצת הסיכון. החיסון, שאושר על ידי ה-FDA, יגיע לישראל בשבועות הקרובים ויינתן בחינם בקופות החולים. 

"השנה תידרש חשיבה יצירתית"

לנוכח המצב, אנשי רפואה קוראים למשרד הבריאות להקים מתחמי "התחסן וסע" כדי להגדיל את היקף החיסון באוכלוסייה. "עיתוי תחילת מבצע חיסוני השפעת נגזר מהרצון לחסן מסה גדולה של אנשים לפני תחילת עונת השפעת", הסביר פרופ' בילבסקי. "אבל זה לא תמיד בידיים שלנו, והחיסונים נוחתים בישראל לעתים בטפטוף, מאוקטובר ועד דצמבר - ובפרט השנה שבה המלחמה העולמית על כל חיסון בעיצומה". 

בדיקת קורונה במתחם
מתחם "היבדק וסע". מודל דומה ייושם גם בחיסונים לשפעת?|צילום: רויטרס, רויטרס_

"השנה לא יספיק לקבוע תור לקופת חולים ולגשת להתחסן אצל האחות", הוסיף פרופ' בילבסקי. "הכמות היא הרבה יותר גדולה ולכן תידרש חשיבה יצירתית, לרבות מתחמי 'התחסן וסע' שבהם יחסנו מסות של אנשים. תשומת לב מיוחדת תידרש לאוכלוסיית הילדים - בעוד שחלקם היו אמורים להתחסן בבתי הספר, השנה בגלל הקורונה ידרשו לפתרונות אחרים. אני מקווה שמשרד הבריאות נותן על זה את הדעת ומשקיע בזה משאבים, במקביל לעניין הקורונה".

ראש אגף סיעוד בחטיבת הקהילה ב"כללית", כלנית קיי, מסרה בתגובה: "השנה מבצע החיסונים מתנהל בצל מגפת הקורונה. נערכנו מבעוד מועד והזמנו מיליון ו-800 אלף חיסונים בכללית, שזה הרבה יותר מאשר בשנים הקודמות. כדי למנוע התקהלות אנחנו מזמינים מראש את אוכלוסיות הסיכון להגיע ולהתחסן. הסגר מונע את מבצע החיסונים בבתי הספר, לכן כבר עכשיו אנו מאפשרים לתלמידים להתחסן בקופה בתיאום מראש. השנה נשים דגש על חיסון צוותים רפואיים ונשים הרות".

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "הקופה ערוכה לחסן את תלמידי בתי הספר עד לחודש דצמבר".

מקופת החולים לאומית נמסר בתגובה: "מבצע חיסוני השפעת יתנהל על פי קבוצות הסיכון שהוגדרו על ידי משרד הבריאות".