האנושות מתמודדת עם מספר לא ידוע של וירוסים חדשים שיכולים לצוץ ביערות הטרופיים של אפריקה - ועלולים להפוך באופן פוטנציאלי לקטלניים. כך טוען ג'ין תמפום, הפרופסור שסייע לגלות את נגיף האבולה כבר בשנת 1976 וניצב מאז בחזית לגילוי מוטציות חדשות של נגיפים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אנו נמצאים בעולם חדש שבו יצוצו פתגונים חדשים - וזהו דבר שמהווה סכנה לאנושות", הסביר פרופ' תמפום. בהיותו חוקר צעיר, תמפום היה זה שדגם את בדיקות הדם הראשונות מהקורבנות של מחלה חדשה, מסתורית וקטלנית שגרמה למותם של 88% ממי שנדבקו בה. לאחר מכן התברר שמדובר בנגיף האבולה.
זיהוי אותו וירוס נשען על שרשרת גורמים שחיברו בין החלקים המרוחקים ביותר של יערות הגשם באפריקה לבין המעבדות עם הטכנולוגיה הכי מתקדמת במערב. כעת, המערב חייב להסתמך על מדענים אפריקניים בקונגו ובמקומות אחרים שיזהו מראש ויזהירו מפני מחלות עתידיות אחרות שעלולות להתפרץ.
פרופ' תמפום מזהיר מפני מחלות זואונוטיות נוספות, כלומר כאלה שעוברות מבעלי חיים לבני אדם ועלולות להתפשט וליצור מגפה. הקדחת הצהובה, סוגים שונים של שפעת, כלבת ומחלת הליים הן רק חלק מהמחלות שעברו מבעלי החיים לאדם וגרמו למגפות.
גם מחלת האיידס נוצרה מסוג של שימפנזה והתפתחה דרך מוטציית למגפה עולמית נרחבת. הסארס, המארס (תסמונת נשימתית מזרח-תיכונית) וגם הקוביד-19 הידועה לנו כקורונה - הן דוגמאות נוספות לנגיפים שהתפתחו למגפות שהתפשטו. האם פרופ' תמפום סבור שיכולות להתפתח מגפות נוספות בדומה לקורונה שעלולות להיות קטלניות אף יותר? "כן, כן אני חושב כך", הוא משיב.
הסיבה לווירוסים החדשים: הרס הטבע
מאז הווירוס הראשון שעבר מבעל חיים לאדם והביא למחלת הקדחת הצהובה שהתגלתה בשנת 1901, מדענים מצאו לפחות 200 וירוסים נוספים דומים שיכולים לגרום למחלה בבני אדם. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת אדינבורו - בין 3 ל-4 זנים חדשים של וירוסים כאלה מתגלים בכל שנה, רובם מתפתחים מבעלי חיים.
מומחים טוענים כי המספר ההולך וגדל של וירוסים חדשים הוא תוצאה של ההרס האקולוגי שגורמים בני האדם בעולם ואופי המסחר הגלובלי שהם מקיימים. מדענים אף קישרו בעבר בין התפרצות נגיף האבולה לבין הפלישה המסיבית של בני האדם ליערות הגשם.
האו"ם הזהיר בעבר, באופן מעט אפוקליפטי, כי אם תימשך מגמת כריתת היערות הנוכחית וכן גדילת האוכלוסייה העולמית - יערות הגשם כולם צפויים להיעלם לגמרי עד לסוף המאה ה-21. במצב כזה, החיות והווירוסים שהם נושאים עליהם "יתנגשו" עם האנושות בדרכים חדשות והרסניות.