ההקלה למערכת החינוך - וסימני השאלה על המשך הצעדים: שעות לאחר שקבינט הקורונה החליט על פתיחת מערכת החינוך במלואה בערים ירוקות וצהובות, הנתונים שפורסמו הבוקר (שלישי) העידו על המשך עלייה בתחלואה. שר הבריאות יולי אדלשטיין, שתמך בהרחבת פעילות החינוך, התייחס הבוקר לחששות ואמר: "אין לנו קו ישיר עם הנגיף, ואנחנו לא יודעים לנבא את התחזית מראש שבוע-שבועיים קדימה. זה תמיד הפער". ראש הממשלה נתניהו הודיע כי הדיון הבא של קבינט הקורונה יעסוק בצעדי ריסון אפשריים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הישיבה הבאה תוקדש לדיון בצעדים האפשריים לריסון/הפחתת התחלואה", נמסר הבוקר ממשרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות, שירכז את ההמלצות. עוד נמסר כי "יקודם הטיפול בהחמרת הקנסות".

על פי החלטת קבינט הקורונה, כיתות י'-י"ב יחזרו ללימודים ביום ראשון ב-29.11, וכיתות ז'-ט' ב-6.12, שבוע לאחר מכן. "החזרה ללימודים היא בהתאם למתווה שר החינוך, ביישובים ירוקים וצהובים, תוך ביצוע בדיקות ניטור רחבות". נמסר. עוד הובהר כי לא יהיו הקלות נוספות בחודש הקרוב, מלבד פעילות הקניונים: "לא ייפתחו תחומים נוספים עד 20.12, תישמר האפשרות לפתיחת הקניונים והשווקים בהתאם לתוצאות הפיילוט ולמצב התחלואה".

הקניונים ייפתחו מחר באופן ניסיוני ומצומצם - עד ל-6.12, ולאחר הפיילוט ישקול קבינט הקורונה את המשך הצעדים. "במקביל תוגש הצעה לפיילוט לשווקים. השווקים ייפתחו כשייפתחו הקניונים", הבהירו במשרד ראש הממשלה.

מתווה החזרה ללימודים שהוצג לשרים:

אדלשטיין הסביר הבוקר את הקשיים סביב פתיחת מערכת החינוך: "זה הקושי והדילמה, זו תמיד הבעיה שלנו. מצד אחד רוצים לתת הודעה מראש למורים, לרשויות, לבתי הספר ולמשרד החינוך, ולומר בתאריך זה וזה הלימודים ייפתחו. אנחנו מבינים שזו מערכת שאי אפשר להזיז אותה תוך 2 דקות. לפני כשקיבלנו את ההחלטה בקבינט, הנתונים היו יותר טובים למרות שהזהרנו".

במהלך דבריו במסיבת עיתונאים בבית הספר "בן-גוריון" בגבעת שמואל הודה אדלשטיין: "הנתונים לא טובים, לא מעודדים, נכון שיש הרבה יותר בדיקות ואנחנו שמחים על כך שיש היענות לבדיקות. נתון של 2.3% מאומתים - הוא נתון מאוד לא סימפטי ואנחנו עוקבים אחרי זה. גם הבוקר אנו מנסים להיות בטוחים שזה לא מגיע ישירות לבתי הספר".

שר הבריאות יולי אדלשטיין (צילום: איתן אלחדז, TPS)
"אין לנו קו ישיר עם נגיף". אדלשטיין, הבוקר|צילום: איתן אלחדז, TPS

פרויקטור הקורונה נחמן אש נשאל באותו מעמד עד כמה ישראל קרובה לסגר שלישי והוא השיב: "אני לא נביא. אנחנו עושים פעולות רבות למנוע, לא רוצים להגיע לשם. יש איזון בין לפתוח לבין הרבה צעדים שאנחנו עושים יום-יום להקטין. מקווה שנצליח להרגיע את התחלואה ולא להגיע לסגר".

"ראינו את המורים והילדים בכיתות עם המסכות - לא נעים ולא קל, אבל אם כולנו ניזהר יש סיכוי להצליח עם זה", הדגיש השר. "כל עניין פתיחת מערכת החינוך יתאפשר רק אם יהיה שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, ואני מקווה שהן יקבלו יותר ויותר סמכויות. אני חושב שכאן צריך להתחשב יותר ויותר בצרכים של כל רשות מקומית כדי שלא נשחק כאן אקורדיון עם בתי הספר - נפתח ונסגור ונפתח ונסגור".

"כשפותחים יותר מדי - הסוף ידוע מראש"

עוד התייחס אדלשטיין לתקווה שהגעת החיסונים תאפשר חזרה לפעילות מלאה של מערכת החינוך. "התפילה שלנו - שבתי הספר יישארו פתוחים, שתודות לבדיקות לא נראה התפרצות, ותודות לחיסונים שיגיעו לא יודע מתי - אולי בתחילת 2021, נראה את החיסונים הראשונים", אמר. "אם התהליך הזה יימשך נוכל לתת רצף חינוכי, לפתוח דברים נוספים במשק ולהילחם בתחלואה".

שר הבריאות דיבר על הצורך לתעדף את החינוך לעומת דרישות נוספות: "לפני שעות ספורות הסתיימה ישיבת קבינט הקורונה, התקבלו החלטות חשובות מאוד. דרשתי גם אתמול - חינוך לדור העתיד שלנו נמצאים מאוד גבוה בסדר העדיפויות שלנו. לצערי עד כה זה לא בא לידי ביטוי בהחלטות - כולם רוצים לפתוח את מערכת החינוך, אבל גם את זה, וגם את זה, וגם את זה. אבל מה לעשות שהנגיף לא מתחשב בסולם הערכים שלנו - הוא פוגע בכולם. כשפותחים יותר מדי דברים בבת אחת, המחלה מגיעה לבתי ספר ומשם לערים, והסוף ידוע מראש".

עוד שיבח את ההחלטות שהתקבלו בדיון הסוער: "סוף-סוף אתמול הקבינט קיבל החלטה שאולי איכשהו משקפת את סדר העדיפויות הנכון". בהומור הוסיף: "אני מחייך כי אני תמיד שמח לגלות כמה שותפים היו לישיבת הקבינט שלא היו אמורים. אבל זה מה שקורה כשהישיבות בזום..."

לדבריו, "דרשתי שיפתחו את מערכת החינוך אבל קצת בהדרגה שנוכל להתארגן עם כל קבוצה נוספת שמגיעה לבית הספר, ולאחר שסיימנו לפתוח אותה לא נראה פתיחות נוספות כדי לא לייצר עומס במובן של עלייה בתחלואה. בחודש הקרוב נהיה עסוקים בפתיחת מערכת החינוך ולא בדברים אחרים - כך החליט הקבינט וכך אני מקווה שיהיה בשטח". השר הבהיר: "לא חזרנו אחורה - היינו בעיצומו של פיילוט עם קניונים, אני מקווה שהם יעמדו בכל הכללים".

אדלשטיין הגיע לגבעת שמואל ומסר הצהרה על הפיילוט שהופעל בעיר - בדיקות קורונה לילדים ולצוותים החינוכיים. המיזם יצא לפועל בשלושה יישובים נוספים: אום אל-פחם, רחובות ורהט. "אנחנו מאוד מקווים שזה יצליח, אנחנו בנושא הזה צריכים הסכמה רחבה", טען השר. "ההסכמה תעזור לנו לנהל מערכת חינוך גם בצל הקורונה. לכך אנחנו צריכים הסכמה לבדיקות של הילדים ובוודאי של הצוות החינוכי. התוצאות לא כפי שהיינו רוצים לראות מבחינת המורים והמורות שבאים להידבק, מקווה שנראה תנופה". על הדגימות לילדים אמר: "לא ראינו ילד אחד בוכה, ראינו אותם קצת מבוהלים אבל בסופו של דבר מחייכים".

"מקבלים ילדים בחזרה בבית הספר במצב לא פשוט"

פרויקטור הקורונה נחמן אש תמך במתן סמכויות לרשויות המקומיות: "אני בהחלט חושב שהרשויות הן מפתח מרכזי. היכולת של הרשות היא גדולה מאוד להכיר את השטח, לבצע חקירות ובידוד, והסברה שתשפיע על התושבים. אני מאמין שצריך לתת להן יותר סמכויות וכלים כדי שיפעילו את כל היכולות שלהן, ואני מקווה שנגיע לזה. צריכים לאזן בין מה שאנחנו קובעים לסמכויות של הרשויות".

גם ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' שרון אלרעי-פרייס, נשאה דברים ואמרה: "זה עניין של מדיניות. אם אנחנו מנסים באופן שיטתי לעשות בדיקות. הגיוני מאוד לחפש תחלואה היכן שהיא נמצאת, ביישובים כתומים, צהובים ואדומים, בגילים עם שיעורי תחלואה גדולים יותר. פתחנו את אסטרטגיית היציאה עם ילדים בגילים נמוכים וידענו שזה יהיה בטוח, ולכן זה בשלבים הראשונים, ובאמת אנחנו לא רואים עלייה בתחלואה. חבל לי להעביר ילדים כל כך קטנים (6-0) בדיקות כשאנחנו יודעים שהם כמעט לא חולים". עוד התייחסה לפיילוט בגבעת שמואל ואמרה: "זה מאוד מרגש להיות במקום שבו אנחנו פותחים יותר בטוח".

ד
"אנחנו פותחים יותר בטוח". אלרעי-פרייס, הבוקר|צילום: איתן אלחדז, TPS

יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים, נאמה גם היא - ולא התייחסה לאפשרות שיתקיימו לימודים גם בחנוכה, כפי שבוחן שר החינוך גלנט. על פיילוט הבדיקות אמרה: "הדבר החשוב ביותר הוא שעושים את זה וולונטרית ולא כופים. הנושא של ההסברה הוא חשוב. להסביר להורים, לתלמידים, לצוותי ההוראה כמה הבדיקות הללו חשובות מאוד. מדברים על לפתוח בהדרגה את כיתות ז'-י' בכפוף להנחיות משרד הבריאות. כולם צריכים להבין שצריך לפעול אך ורק לפי הנחיות משרד הבריאות, שאמון על בריאות כל הציבור. כולנו חייבים להישמע להוראות שלו".

עוד אמרה: "אני סמוכה ובטוחה שהפרויקט הזה יצליח והבדיקות הללו נועדו לדבר אחד: לשמור על הבריאות של כולנו. הקורונה לא תעזוב אותנו ואנחנו צריכים ללמוד לחיות איתה. יחד עם המסכות ושמירת המרחק. מאחלת פתיחה טובה למערכת החינוך, שמחים ונרגשים לראות את הילדים. אנחנו מקבלים ילדים במצב לא פשוט, נצטרך לטפל גם במצב הרגשי, הנפשי, החברתי והלימודי".