משרד הבריאות הגיע היום (שישי) להבנות עם חברת התרופות הבריטית אסטרהזניקה, ובשעות אלו נסגרים הפרטים האחרונים לקראת חתימה על הסכם - במסגרתו תרכוש ישראל 5 מיליון חיסונים נגד קורונה, בייצור החברה בשיתוף אוניברסיטת אוקספורד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי ההסכם, חברת אסטרהזניקה תספק לישראל כ-10 מיליון מנות חיסון נגד נגיף הקורונה, שישמשו כ-5 מיליון אזרחים לאור העובדה שכל אדם נדרש לקבל שתי מנות. זוהי כמות החיסונים הגדולה ביותר שתגיע לישראל, והתאריך המשוער לאספקה הראשונית הוא המחצית הראשונה של שנת 2021 - בכפוף לאישורי רשויות הרגולטוריות באירופה, ארצות הברית ובישראל.
אסטרהזניקה היא מחברות התרופות המובילות בעולם, ופרסמה בימים האחרונים תוצאות מעודדות לגבי יעילות החיסון בקרב האוכלוסייה המבוגרת. בכך, הגיעה ישראל להסכמים עם מספר חברות המפתחות חיסונים בטכנולוגיות שונות – במטרה להביא ארצה חיסונים יעילים ושונים זה מזה.
בהבהרה שפרסם משרד הבריאות וראש הממשלה נכתב כי בניגוד לפרסומים בכלי התקשורת, אזרחי ישראל לא יחויבו להתחסן – אולם המדינה תדאג להעמיד לרשותם את האפשרות להתחסן במידה ויבחרו בכך.
הנתונים המעודדים של חברת אסטרהזניקה
אתמול פרסמנו, כי חברת אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד פרסמו תוצאות מעודדות במסגרת הניסויים שערכו, במחקר שנמצא בשלב השני מתוך שלושה. המחקר בדק האם מתן החיסון מפעיל את מערכת החיסון של הגוף ובמקביל נבדקה ההשפעה על מערכת החיסון של אוכלוסייה מעל גיל 56.
על פי הממצאים, 100% מהנבדקים, ללא תלות בגיל, פיתחו תגובה חיסונית לאחר קבלת החיסון, גם בקרב קבוצת הצעירים וגם בקרב האוכלוסייה המבוגרת יותר. המחקר התמקד באנשים מעל גיל 56 מתוך הנחה שאצל אוכלוסייה זו התגובה החיסונית עלולה להיות פחותה מזו של צעירים.
מניתוח הממצאים התגלה שלאחר מתן המנה השנייה של החיסון, הייתה תגובה גבוהה כמו זו שנמדדה אצל הצעירים. יתרה מזאת, תוצאות הניסוי הראו שככל שגיל המתחסנים היה גבוה יותר, כך תופעות הלוואי היו קלות יותר. לאחר המנה השנייה נרשמו פחות תופעות לוואי מאשר לאחר המנה הראשונה, ובכל אופן, לא נמצאו ממצאים חריגים בהקשר הזה.
נתניהו: מי שירצה להתחסן - יוכל
"הישג נוסף וחשוב לאזרחי ישראל", בירך ראש הממשלה נתניהו על הצעד. "המדיניות שלי היא שלכל אחד שירצה להתחסן תהיה את האפשרות להתחסן. עדיפה היערכות יתר מהיערכות חסר. נמשיך לפעול כדי להבטיח שיהיו לנו כמה שיותר חיסונים לכמה שיותר אזרחים, מכמה שיותר מקורות וכמה שיותר מהר".
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר: "מאמץ אסטרטגי של חודשים ארוכים משתלם! מדינת ישראל ניצבת היום עם הסכמי חיסונים של החברות המובילות בעולם. שמנו לנגד עינינו את המטרה שכל אזרח שיחפוץ בכך יוכל להתחסן. באופן זה אני מקווה שנמגר את הנגיף במהירות האפשרית. עד אז אסור לנו להיות שאננים. חייבים להקפיד על ההנחיות - מסכה, ריחוק והיגיינה".
"זהו הסכם היסטורי בהובלת הנציגות המקומית של החברה שיאפשר הנגשה של החיסון למיליוני אזרחי ישראל כחלק ממדיניות בינלאומית להנגשה שוויונית ורחבת היקף בעולם", אמר אוהד גולדברג, מנכ"ל אסטרהזניקה ישראל. "כחלק ממחויבותה של החברה לבריאות הציבור, אסטרהזניקה תספק את החיסונים במודל 'ללא רווח' בתקופת המגיפה ותמשיך לעבוד באופן צמוד עם רשויות בריאות ברחבי העולם לרבות משרד הבריאות הישראלי".
"החברה בנתה מערך ייצור המוני חסר תקדים ברחבי העולם", הוסיף גולדברג, "על מנת לעמוד ביכולות ייצור מהירות ורחבות היקף, ובמקביל החברה ממשיכה במחקרים על מנת להבטיח את הבטיחות והיעילות של AZD1222. אנו גאים בהתגייסות של החברה, כמו גם של כל תעשיית הביו-פרמצבטיקה, לסייע ולהציל חיים תוך צמצום ההשפעות הקשות, החברתיות והכלכליות, של המגיפה העולמית הזו".
בשבוע שעבר ישראל סיכמה עם חברת פייזר על הבאת מיליוני חיסונים שיספיקו לארבעה מיליון ישראלים. עוד לפני כן, ישראל חתמה גם עם חברת מודרנה על קניית מיליוני חיסונים נוספים. עם זאת, מתנהל משא ומתן גם עם חברות נוספות לרכישת חיסונים לקורונה.