זה לא כל כך נעים לראות חדר כושר סגור, וגם יש לזה מחיר: פגיעה בבריאות של המתאמנים ובפרנסה של העובדים. מחקר חדש של בית החולים רמב"ם ביקש לבחון – האם פעולות אימון וכושר אפשריות כשעוטים מסכה? הממצאים העלו שהאפשרות בהחלט קיימת – ובעקבות כך נשמעות קריאות לפתוח את חדרי הכושר למתאמנים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חיים פרנקל, מנכ"ל רשת מועדוני הכושר ספייס, אמר: "אנחנו עדיין לא פיטרנו עובדים, אנחנו הוצאנו את כולם לחל"ת". אך פרנקל הודה: "נעשה בחינה לפני החזרה הבאה, לראות באיזה מצב אנחנו חוזרים ומה כוח האדם הנדרש להפעיל את הרשת מחדש".
חדרי הכושר הם בדרך כלל מהראשונים להיסגר. למרות שאין עדויות על הדבקות משמעותיות שם, ההערכה היא שסיכויי ההדבקה גבוהים יחסית בשל השהות בחלל סגור, ממוזג, ללא חלונות, כשהמתאמנים מתנשפים ומזיעים. אבל המחקר החדש של בית החולים רמב"ם מציג את הדברים באור חדש.
המחקר בחן מה קורה אם מתאמנים עם מסכות על הפנים. ד"ר דני אפשטיין מרמב"ם סיפר כי הם הופתעו מתוצאות המחקר: "בהתחלה אפילו התקשינו לגייס נבדקים למחקר, כי אנשים אמרו שהם לא יצליחו לעשות פעילות עם מסכה כירורגית, בוודאי שלא עם מסכת N95".
16 רופאים מרמב"ם התגייסו למחקר, והתבקשו לרכב על אופני חדר כושר - כאשר בכל 3 דקות הקשו עליהם עם שיפוע קשה יותר. הרופאים נתבקשו לסמן כשהם נשברים בשל מחסור באוויר.
כשהרופאים התאמנו בלי מסכה בכלל הם החזיקו בממוצע 18:54 דקות. כשהתאמנו עם מסכה כירורגית רגילה החזיקו 18:15 דקות, וכשעשו את זה עם מסיכות מסוג N95 - החזיקו בממוצע 18:27 דקות. במילים אחרות: המסכה לא השפיעה על הביצועים.
ד"ר אפשטיין הסביר: "כנראה שזו רק התחושה שלנו וצריך להתרגל לעניין יותר מאשר השפעה אמיתית". ד"ר אלכס קוריטני, רופא גסטרואנטרולוג שהשתתף במחקר, אמר: "אני חייב להגיד שהופתענו לגלות שזה לא כזה נורא. אני חושב שאימונים בחדר כושר עם מסכה יכולים לעבוד".
ד"ר אפשטיין הוסיף: "אני חושב שהתוצאות של המחקר עשויות בהחלט לעזור לקובעי המדיניות להחליט על חזרה לשגרה".
באימונים עם המסכה הייתה עלייה קטנה בשיעור הפחמן הדו-חמצני ששאפו המשתתפים במחקר - מאחר שהם נשמו בחזרה חלק מהאוויר שנשפו. אבל המדדים היו לגמרי בטווח תקין. על פי המחקר, למעשה, האימון עם מסכה הוא גם יעיל וגם בטוח.
יו"ר ועדת הקורונה של הכנסת, ח"כ יפעת שאשא ביטון, אמרה: "זה לא מותרות, זה בריאות הציבור. אנחנו חייבים לאפשר את זה, בין אם זה בכלים שנותנים לנו המחקר שהוצג, ובין אם זה על ידי יצירת רצועות בזמן לאוכלוסיות בסיכון או לבני הגיל השלישי".