לקראת הקלות בסגר: ממונה הקורונה, פרופ' רוני גמזו, התייחס הבוקר (חמישי) בראיון בגלי צה"ל לדיון המכריע בקבינט הקורונה והצהיר כי ישראל הגיעה לנתוני היעד שמאפשרים הקלה בסגר. "עמדתי היא שבהחלט אפשר בתחילת השבוע לעשות את הצעד הראשון של ההקלות", אמר. מנתונים שפרסם הבוקר משרד הבריאות עולה כי ביממה האחרונה אובחנו 1,994 נדבקים חדשים - מתחת לרף שהוצב כתנאי להקלה ראשונה בסגר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רשימת הערים האדומות שגמזו יציג היום בקבינט הקורונה: מודיעין עילית, בני ברק, רכסים, ביתר עילית, אלעד, בית שמש, קריית מלאכי ושכונות בירושלים.

חישוב הערים האדומות התבצע בהתאם לציוני תוכנית הרמזור: מציון 8 ומעלה, במשך חמישה ימים ברצף לפחות ומספר חולים מאומתים של חצי אחוז מכלל המאומתים החדשים. מאז אתמול הרשימה הצטמצמה ויצאו ממנה נתיבות, אור יהודה, רמלה ואופקים.

סגר בישראל (צילום: flash90)
סגר יוטל על ערים אדומות. אילוסטרציה|צילום: flash90

למרות הירידה במספר הנדבקים היומי, מספר המונשמים הגיע הבוקר לשיא חדש מאז פרוץ המגפה - 253. מספר החולים שמצבם קשה ירד ל-734. מספר המתים בישראל עומד על 2,099. במשרד הבריאות עדכנו כי אתמול נערכו 39,602 בדיקות, 5.4% מתוכן חזרו חיוביות.

לפני פרסום הנתונים העדכניים, אישר פרופ' גמזו כי הירידה הכללית בתחלואה מאפשרת את תחילתו של שלב היציאה הראשון מהסגר. "אנחנו נמצאים ב-2,000 מאומתים ומקדם ההדבקה הגיע ליעדים של 0.8", ציין. "אבל אנחנו צריכים כמות מאומתים זהה כשמתסכלים על מספר ימים אחורה, ולהערכתי אנחנו מגיעים ליעדים. נצטרך לראות ביום ראשון. עמדתי היא שבהחלט אפשר בתחילת השבוע לעשות את הצעד הראשון של ההקלות. נמצא את האפשרות לוודא את זה, אבל מסתמן שניתן להגיע ליעדים האלה בתחילת השבוע".

בהמשך הדגיש גמזו כי "היעד של 2,000 הוא ממוצע שבועי ולא מתמטיקה מדויקת". לדבריו, "אנחנו רוצים לוודא שמדובר במגמה מתמשכת ולא בנתון חד-פעמי. אני מניח שכשמקדם ההדבקה נסוג, מספר המאומתים צפוי להמשיך לרדת. אומנם בקצב נמוך, אבל צפוי להמשיך לרדת. אני אומר לכל עם ישראל: שום דבר לא בטוח, עדיין יכולה להיות עלייה במאומתים. יש יישובים שהירידה בהם מתמתנת ואני רוצה לראות המשך שמירה על הכללים. לכן כל כך חשוב נושא ההתקהלויות והמסכות, כי זה עזר לנו להגיע למקדם הדבקה של 0.8".

גמזו גיבה את המשטרה בעקבות העימות האלים שהתרחש אמש בחתונה בגבעת זאב ואמר: "יש להם עבודת שיטור מאוד קשה. מה יעשה שוטר שמגיע לאירוע כזה? הדבר הנכון לעשות - פשוט לא להתחתן".

הצימרים ייפתחו כבר בשבוע הבא?

קבינט הקורונה יתכנס בשעה 13:00 כדי לדון באסטרטגיית היציאה מהסגר ולהחליט מתי להתחיל ביישום השלב הראשון. אחרי שבימים האחרונים נרשמה ירידה ניכרת במספר החולים ובאחוז החיוביים, נתוני משרד הבריאות העדכניים' הם שיקבעו במידה רבה את גורל הישיבה. בכחול לבן דורשים שאם קצב הירידה יימשך - ההקלות ייכנסו לתוקף בתחילת השבוע הבא.

שלשום האריכו השרים את הסגר עד ליום שני הקרוב, אך בכחול לבן מאמינים כי אם נתוני התחלואה יירדו בקצב גבוה, ניתן לפתוח חלקים מהמשק ואת גני הילדים כבר ביום ראשון. על פי מתווה משרד הבריאות, בסבב ההקלות הראשון ייפתחו מקומות העבודה שלא מקבלים קהל, גני הילדים יחזרו לפעילות מלאה, יותר איסוף עצמי ממסעדות, חופי הים והגנים הלאומיים ייפתחו ותוסר הגבלת אלף המטרים.

בכירים במשרד הבריאות צפויים להמליץ לפתוח גם את הצימרים בשבוע הבא - ללא בריכות, ללא ארוחות ורק עם משפחה גרעינית. "חשוב מאוד להבין, כשמדברים על 2,000 נדבקים היום, זה לא מספיק טוב", ציין גורם במשרד הבריאות. "צריך להגיע ל-2,000 בממוצע שבועי ולא לפי יום אחד. ההערכות הן שביום ראשון אכן נגיע לכך, אבל חייבים לוודא שממשיכים להקפיד ולא לשחרר עד שזה קורה".

במשרד הבריאות חוששים שאם תוסר הגבלת המרחק, גם משפחות מורחבות יחלו להיפגש ללא שמירה על ריחוק חברתי או מסכה. הערכת כל הגורמים היא שיהיה קשה מאוד להשאיר את האיסור להתארח בבית משפחה אחרת אם יסירו את הגבלת המרחק.

גם אם יחליטו בדיון על הסרת הסגר הכללי, כ-11.7% מאזרחי ישראל ככל הנראה לא יחזרו לשגרה. אוכלוסיית הערים האדומות אומנם מהווה חלק קטן מאוכלוסיית המדינה אך היא אחראית על כ-40% מהתחלואה. ראש הממשלה נתניהו הודיע אתמול כי תעלה לאישור הקבינט הצעה לסגר דיפרנציאלי בהתאם לרמת התחלואה בעיר.