הסגר לא ממש אפקטיבי, מקבלי ההחלטות יקיימו הערכת מצב מחודשת: שלוש יממות מלאות חלפו מאז הוטל הסגר השלישי על ישראל במטרה לעצור את נתוני התחלואה המחמירים - והנתונים הראשונים מעידים על כך שהוא לא יעיל כמעט בכלל. אז מדוע בעצם לא פועלים להחמיר את ההגבלות המוטלות כעת? 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במשרד הבריאות לא רואים ירידה משמעותית בתנועה ברחבי הארץ בימים האחרונים בהשוואה לסגרים קודמים, שבהם הייתה ירידה מהותית יותר. במשרד היו מעוניינים להחריף ולהקשיח את הסגר ולהטיל הגבלות נוספות - אלא שהבינו שם שלא ניתן יהיה לאשר צעדים כאלה מבחינה פוליטית. עקב המצב הזה, במשרד הבריאות "משלימים" עם העלייה הצפויה במספר הנדבקים היומי. 

מחסום משטרה, אילוסטרציה (צילום: דוברות המשטרה)
הסגר לא אפקטיבי, מה יהיו הצעדים הבאים?|צילום: דוברות המשטרה

על פי ההערכות, לקראת אמצע השבוע הבא צפויה להתקיים הערכת מצב מחודשת בנוגע למדיניות המאבק בנגיף בתקופה הקרובה. ה"מרוץ" שמתקיים הוא למעשה מרוץ בין מספרים: יש עלייה במספר הנדבקים היומי, אבל גם עלייה משמעותית של אוכלוסייה בסיכון שמתחסנת - מה שעשוי להשפיע על רמת התחלואה בקרב האוכלוסייה המבוגרת לקראת סוף השבוע הבא. ייתכן שבהתאם למספרים האלה יחליטו איך ממשיכים הלאה עם הסגר.

רף המחוסנים יהיה זה שיקבע איך נצא מהסגר? 

גם אתמול, היום השלישי המלא של הסגר, הרחובות והכבישים העידו על כך שמדובר ב"סגר לייט", מאוורר ופתוח הרבה יותר משני קודמיו. נוכח זאת, במשרד הבריאות אומרים שקצב התחלואה גבוה מקצב החיסונים ובשיא הגל הזה נגיע ל-8,000 מאומתים מדי יום.

החלטת קבינט הקורונה הייתה להמשיך בסגר עד שנרד לפחות מ-1,000 נדבקים ביום, אבל גם במשרד הבריאות וגם בממשלה מודים שבקצב הנוכחי, עם בתי ספר פתוחים ועם משק פועל, זה עלול לקחת שבועות רבים. לכן בודקים במשרד הבריאות אם אפשר לשנות את הקריטריון שבהתאם לו נצא מהסגר. 

אם עד כה דיברו על רף נדבקים יומי, כעת מעלים אפשרות להקל את הסגר בהתאם לרף המחוסנים. ככל שאחוז המחוסנים מקרב האוכלוסייה שבסיכון יהיה גדול יותר, כך ניתן יהיה לפתוח את המשק יותר. על פי ההערכות במשרד הבריאות, עד היום חוסנו בישראל כ-800 אלף בני אדם.

 

במקביל, קולות אחרים במשרד הבריאות קוראים להקשחת הסגר. האפשרויות שנשקלות הן סגירת מערכת החינוך (כאמור, תלמידי כיתות א'-ד' לומדים כרגיל בבתי הספר בכל הערים, ותלמידי ה'-י"ב לומדים רק בערים צהובות וירוקות), וצמצום מקומות העבודה.