כשברקע תחלואת קורונה גבוהה והערכות שמשרד הבריאות ימליץ על הגבלות חדשות שמתגבשות, מנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי ערך הערב (חמישי) תדרוך לתקשורת והסביר: נוכח העלייה המדאיגה בתחלואה - נמליץ "לצמצם את הלימודים, מקומות העבודה והתנועה" במסגרת הסגר השלישי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אנחנו עוקבים כל הזמן אחרי התחלואה וכל המדדים ואנחנו מתכננים צעדים נוספים שאולי נצטרך לעשות על מנת להוריד את התחלואה", הסביר פרופסור לוי, "צעדים שפירושם החמרה. צמצום הלימודים, העובדים והתנועה - כל זה על מנת למנוע התקהלויות וסכנה להדבקה".
"אם אנחנו ממשיכים בקצב התחלואה הזה ולא מצליחים להוריד אותו - אנחנו נכפיל את מספר החולים כל שבועיים, נכפיל את הקשים כל 5-6 ימים ונגיע למצב אי ספיקה ולתמותה", הוסיף, "לכן אנחנו חושבים שיכול להיות שאנחנו נצטרך להטיל עוד הגבלות. אנחנו ממתינים עוד זמן מה כדי לראות את ההשפעות של הסגר הזה, ואת זה נראה עוד כמה ימים".
על פי הנתונים שהציג לוי, 5,250 בני אדם אובחנו היום כחיוביים לנגיף מתוך 91 אלף בדיקות שבוצעו, כלומר 6.2% חיוביים - השיעור הגבוה ביותר בשבועות האחרונים. באשר לחגיגות השנה החדשה, הסביר לוי כי ישנה דאגה גדולה במשרד הבריאות: "אנחנו מודאגים מהסילבסטר - זו סיבה להתקהלות, למסיבות, להתארחות בבית למרות הוראות הסגר וכמובן לעלייה בתחלואה. אנחנו סבורים שחלק מהתחלואה כעת היא בעקבות אירועי חנוכה, שמשפחות התגודדו בבתים, וכעת אנחנו חוששים שגם בסילבסטר נראה את הדברים האלו. אנחנו קוראים לציבור לחגוג את החג בקרב המשפחה הגרעינית ולא בהתקהלויות".
לוי הבהיר בדבריו כי אין כל קשר בין קצב ההתחסנות המרשים של ישראל לבין ההקלות במשק, לפחות בשלב זה: "משך הסגר לא ממש קשור באופן ישיר לחיסונים. כמובן שהם פתח לתקווה ולהורדת תחלואה, אבל צריך לחסן מספר מליונים כדי להוריד תחלואה. החיסון משפיע רק אחרי כחודש ושבוע אחרי המנה הראשונה של החיסון. כך שאלה שחוסנו לפני 10 ימים או שבועיים הם עם הגנה מסוימת אבל מאוד חלקית. אם אנחנו מחסנים כעת עד סוף ינואר 2 מיליון תושבים שמרביתם בקבוצות החיסון, אז אנחנו מאמינים שאנחנו יכולים להתחיל בפתיחה זהירה של המשק".
עוד הסביר מנכ"ל משרד הבריאות כי כשליש מבני ה-60 ומעלה בישראל כבר קיבלו את המנות הראשונות של החיסון של פייזר, זאת באמצעות 257 תחנות החיסון שפרושות לאורך הארץ. מחר צפויות להיפתח כ-70 תחנות נוספות שיתמקדו באזורי הפריפריה והערים הקטנות יותר.
אחד הנושאים שמעסיקים רבות את משרד הבריאות ואת הישראלים כעת היא הדאגה סביב המוטציה הבריטית שהתפשטה בעולם. לוי הדגיש את מה שכבר היה ידוע כי המוטציה היא מדבקת יותר ועוברת מהר יותר מאדם לאדם אולם "המחלה היא אותה מחלה והחיסונים שאנו נותנים לא מושפעים מהמוטציה".
עוד נושא שמעסיק רבים מהישראלים הוא מערכת החינוך, שבתחילת השבוע הוחלט לפתוח אותה לכלל תלמידי הכיתות, זאת בניגוד להמלצת הממשלה. מנכ"ל משרד הבריאות אמר: "אנחנו רואים גם עלייה בקצב התחלואה בקרב מורים וגננות. אם השיעור של התחלואה בקרב הציבור הכללי נע בין 5 ל-7 אחוזים אז בקרב המורים שיעור המאומתים הוא גם בערך 6 אחוז. אחד הכלים לצמצם את התנועתיות של המשפחות, ההורים, התנועה ברחובות והתקהלות של תלמידים - זה מגבלות במערכת החינוך".
הקבינט יתכנס בשבוע הבא
בתוך כך ובהמשך ישיר לדבריו של פרופ' לוי, במשרד הבריאות מגבשים המלצות להחמרת הסגר לקראת קבינט הקורונה להתכנס בתחילת שבוע הבא. החשש של גורמי המקצוע הוא שלמרות שישנו צורך חיוני להחמיר את ההגבלות - המצב הפוליטי ימנע ממקבלי ההחלטות לקבל את ההמלצות הנדרשות לצורך הורדת התחלואה.
גורם בכיר במשרד הבריאות אמר בשיחה עם N12: "התחלואה עולה והתחזיות של משרד הבריאות לגבי העלייה מתגלות כמדויקות. בניגוד לספטמבר, שבו ידענו שהסגר מוריד את התחלואה, הפעם הסגר חלש מאוד ואנו צופים שהוא לא יגרום לאותה השפעה. הכלי היחיד שיש לנו ביד כרגע הוא החיסונים, אך השפעתו איטית. אנו חוששים שהתחלואה תמשיך לגדול ושוקלים להמליץ על צעדים יותר חריפים כמו החמרת הסגר, אבל בסיטואציה הפוליטית הנוכחית יהיה קשה מאוד לעשות זאת".