על אף שנתוני התחלואה עדיין גבוהים מאוד, בצמרת משרד הבריאות ניתן לזהות התחלה של אופטימיות זהירה בימים האחרונים והאפשרות שמתחילה מגמה של בלימה בתחלואה, בעיקר באחוז הבדיקות החיוביות. הנתונים שהתקבלו לאחרונה מספיקים לגורמי המקצוע שאמרו אמש (ראשון) לראש הממשלה נתניהו ולשר הבריאות אדלשטיין שצריך להוריד מהשולחן את הצעד של החרפה נוספת בסגר. נתניהו אמר אמש כי ההחלטה על הידוק או הקלה בהגבלות תתקבל רק ביום חמישי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בקבינט הקורונה שיתכנס היום בשעה 17:00 ידונו השרים יחד עם נציגים של משרד הבריאות והפרויקטור רוני גמזו בממדי התחלואה והשפעת רמת הסגר על היקף הנדבקים החדשים. במסגרת הדיון יעלו המשתתפים את המלצותיהם כיצד יש להמשיך בהגבלות. גם המשרד לביטחון הפנים ייקח חלק בדיון ולא מן הנמנע שגם ההפרות הבוטות של ההנחיות בדבר איסור התקהלות והטיפול המשטרתי בהן יעלו על השולחן.

הפגנות בתל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
הפגנות בתל אביב|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

ביקורת נוקבת נשמעת בציבור ובקרב גורמי המקצוע על היעדר יעדים ברורים לטיפול בקורונה. עדיין לא התקבלה החלטה על מדרגות היציאה מהסגר או החרפת ההגבלות. תחילה דובר על מקדם הדבקה נמוך מ-1 עם מספר מאומתים יומי של מאות בודדות לאורך כמה ימים, ולאחר מכן עלתה האפשרות שתהליך היציאה יהיה במקביל לירידה באחוז הבדיקות החיוביות. אך גם היום, יותר משלושה שבועות אחרי תחילת הסגר - עדיין אין פרמטרים ברורים. על כך צפויים השרים וגורמי המקצוע לדון ואולי לקבל החלטות. 

הציבור לא שומע להנחיות? גמזו מציע להכפיל את הקנסות 

עוד ידונו השרים היום בהעלאת הקנסות לאלו שיחליטו להפר את ההנחיות. אחת מהבעיות הקשות באכיפת ההגבלות על בתי עסק שהחליטו לפתוח למרות האיסור, היא שבחלק מהמקרים מדובר על קנסות יחסית קטנים שמשתלם לקבל בכדי להמשיך להפעיל את המקום. 

לפי ההצעה של פרופ' גמזו, פתיחת בתי עסק, מקומות ציבוריים ועסקיים שפתיחתם נאסרה בתקנות, תגרור קנס של 10,000 שקלים במקום 5,000 היום. לעומת זאת, קיום אירועים מרובי משתתפים אסורים לרבות מסיבות, כנסים וטקסים יגרור קנס של 50 אלף שקלים לעומת 5,000 היום, פי עשרה.

עוד מציע גמזו להגדיל פי עשרה את הקנס על פתיחת מוסד חינוכי או פנימייתי שפתיחתו נאסרה ל-50 אלף שקלים. הפרת חובת בידוד אישית תעמוד לפי ההצעה על 10 אלף שקלים לעומת 5,000 היום, והקנס על אי עטיית מסכה יעמוד על 1,000 שקלים לעומת 500 היום.  

קורונה בישראל (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
קורונה בישראל - ירושלים|צילום: תומר נויברג, פלאש/90

אלא שעכשיו, מתחיל מאבק על הקלות ששר האוצר ישראל כ"ץ מבקש להחיל מיד. כ"ץ דורש לאפשר לעסקים קטנים עד 10 אנשים לחזור לעבוד – ולא רק שר האוצר תומך בכך, אלא גם חלק מגורמי המקצוע שאומרים שאפשר לתת לעסקים לעבוד כי הם לא מהווים מוקדי תחלואה. ראש הממשלה נתניהו לא מקבל את הגישה הזו נכון לעכשיו - ורוצה לחכות עוד כמה ימים עד שיחליטו על הקלות נוספות.

נקודת הזמן הקריטית ביותר שמסתכלים עליה עכשיו היא א' בחשוון (19 באוקטובר, בעוד שבועיים), אז בחורי הישיבות אמורים לחזור ללימודים. הכוונה היא שיחזרו ללמוד על פי מתווה לימודים חדש לישיבות ולמוסדות הלימודים החרדיים, אלא שבינתיים מחכים - והחשש הוא שיהיו שם מוקדי תחלואה רציניים. 

קורונה בישראל, שוק מחנה יהודה, ירושלים, סגר (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
חלק מהמשק ייפתח כבר בשבוע הבא?|צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

נתניהו: ההחלטה על המשך הסגר לאחר החגים - ביום חמישי 

על רקע ההמלצות הללו של גורמי המקצוע, ראש הממשלה נתניהו אמר אמש בסרטון שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו כי הוא מעדיף להמתין עוד לפני שהולכים להקלות: "יש כאלה שכבר אומרים שיש להם אופטימיות זהירה שהסגר כבר מתחיל לעבוד, לעשות שיטוח של עקומת הגדילה. אני יותר זהיר מהזהירים, אני רוצה לחכות לפחות שיעברו 10 ימים". 

"זה אומר", המשיך נתניהו, "שאת ההחלטות על המשך הסגר, אחרי מוצאי שמחת תורה, אנחנו נקבל רק ביום חמישי. בינתיים נדון מחר בקבינט על נתוני היציאה ארוכי הטווח מהקורונה, המעבר משלב לשלב, שמירה על האוכלוסייה המבוגרת, הגדלת הקנסות והגברת המשמעת והאכיפה, כי זה הרי בנפשנו". 

שרים בקבינט הקורונה תומכים בפתיחה חלקית של המשק מהשבוע הבא 

מוקדם יותר אתמול פרסמנו כי לקראת הדיון המכריע של קבינט הקורונה שצפוי היום (שני), עוד ועוד שרים תומכים בפתיחה של חלק מהמשק אחרי החגים, החל בשבוע הבא - זאת בצל נתוני התחלואה שאומנם עדיין גבוהים למדי, אך גם מציגים ירידה יחסית באחוז הבדיקות החיוביות. השרים יתכנסו מחר אחר הצהריים ויכריעו אם להקל בהחמרות או להדק את הסגר עוד יותר. 

הכבישים ריקים בכל רחבי הארץ
הסגר: כבישים ריקים ומחסום משטרתי

יותר ויותר שרים החברים בקבינט הקורונה ובהם שר האוצר ישראל כ"ץ, שר הכלכלה עמיר פרץ, ושר המדע והחלל יזהר שי, תומכים בפתיחה של לפחות 50% מהמשק כבר בשבוע הבא, ובהחזרת גני הילדים בגילאי 3-0. בעמדה זו תומכים גם מומחים רבים שמשתתפים בדיונים. 
 
מנגד, יש חשש בקרב מקבלי ההחלטות - ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המל"ל מאיר בן שבת, שהחלטה כזו תעביר מסר מתעתע לציבור. בימים שבהם התחלואה עדיין גבוהה עם אלפי נדבקים בכל יום, זה עלול ליצור תחושה שהמצב לא כל כך חמור לכאורה ובעצם להוביל לזלזול ולהפרה של ההנחיות.