אחרי שגורם בכיר במשרד הבריאות צפה אתמול (שלישי) עלייה משמעותית בתחלואה בקורונה בשבוע הבא, גם בצוות הטיפול במגפה של פרופ' גמזו צופים תחזית קשה לשבוע הבא: "אם יהיה שחרור מהיר של ההגבלות, הדבר יורגש גם במספר החולים קשה והמונשמים". במקביל נשקלת בסביבת ראש הממשלה הטלת עוצר לילי במידה שהתחלואה אכן תעלה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"כל הנתונים מצביעים על כך שבעוד ימים ספורים נראה את התחלואה עולה מחדש", אמר ל-N12 פרופ' פייר זינגר, חבר צוות הברומטר המייעץ לפרופ' גמזו. "אמרו לאנשים שהם יכולים לחזור לפגוש חברים ובני משפחה, אבל לא הדגישו מספיק כמה חשוב להמשיך לשמור על אמצעי זהירות כמו מסכות ומרחק". פרופ' זינגר מודאג מהתרופפות בהקפדה על ההנחיות: "אנשים מפרשים את ההנחיה כראות עיניהם וזה גורם לאובדן שליטה. זה לא אחראי לפתוח את המשק בלי לבחון את ההחלטות שמתקבלות צעד אחד צעד, כדי להבין היכן אנחנו עומדים. היום עוד יהיה מוקדם מדי לקבל החלטות נוספות מהסיבה הפשוטה שעדיין לא הצטברו מספיק נתונים".
כצעד מניעה לעלייה בתחלואה, נשקלת האפשרות להטיל עוצר לילי. חבר נוסף בצוות הטיפול במגפה של פרויקטור הקורונה התייחס להצעה: "אני לא חושב שעוצר לילי יוריד בהכרח את התחלואה מכיוון שעד כה נגרמה העלייה ממוסדות חינוך או מהתקהלויות גדולות. לכן חשוב לעצור התקהלויות של אנשים רבים במקום סגור - גם ביום וגם בלילה. הוא סבור שהצלחתו של העוצר יהיה תלוי במדיניות האכיפה: "אם היא אכן תהיה כוללנית, והאם בכלל ניתן לאכוף את ההגבלה באופן רחב, בלי לגרום להתנגדות ציבורית".
במחלקות הקורונה בהדסה עין כרם מאושפזים הבוקר 70 חולים, מחצית מהם במצב קשה וקריטי, עם 22 מונשמים. גורם רפואי במחלקת הטיפול הנמרץ של הדסה תיאר את המצב: "בהדסה יש הרבה מאוד חולים במצב קריטי והיד עוד נטויה. אנחנו עוד לא רואים את הירידה בחולים האלה. להבנתי זה המצב גם בבתי החולים האחרים בהם חולים רבים מחוברים למכשירי אקמו. אומנם יש ירידה גדולה בחולים הקלים, אבל הירידה בחולים הקריטיים לא משמעותית ואינה מורגשת. הירידה במספר המאושפזים בבתי החולים היא נגזרת של שמירת ההנחיות, לכן אם יהיה שחרור מהיר של ההגבלות, הדבר יורגש גם במספר החולים קשה והמונשמים".
ד״ר ענת עקה-זוהר, אפידמיולוגית בכירה וראש מערך ההערכה והמחקר של מכבי, העריכה גם כן שבקרוב נראה עלייה בתחלואה בגלל גני הילדים והישיבות שנפתחו. "זו בדיוק שעת המבחן אם אסטרטגיית היציאה מהסגר היא זהירה", אמרה. "אילו המשק ייפתח מהר מדי, כפי שקרה ביציאה מהסגר הקודם, הדברים התערבבו ולא יכולנו לבודד מה הייתה הסיבה לעלייה: המסחר, בתי הספר, או החלטות אחרות. לכן ככל שכרגע הפתיחה תעשה בצורה זהירה יותר, נוכל ללמוד את הדברים יותר לעומק. להערכתי כבר בשבוע הבא נראה תחילת עלייה בתחלואה בגלל גני הילדים והחזרה ללימודים של בני הישיבות".
לדבריה, ההצעה להטיל עוצר לילי עשויה להיות פתרון יעיל. "יש מידה של היגיון בהחלטה להטיל עוצר לילי. התקהלות היא האתגר הגדול והעקב אכילס של המגפה ולכן כלי של עוצר לילי יכול לסייע כדי למנוע הדבקה. חברי קבינט הקורונה צריכים להבין שההדרגתיות ושחרור איטי ובטוח הוא קריטי כדי שלא נמצא עצמנו בסגר נוסף בחודשי ינואר-פברואר".
בתוך כך, משרד הבריאות עדכן הבוקר (רביעי) כי אתמול אובחנו 1,165 נדבקים חדשים בקורונה. שיעור הבדיקות החיוביות מוסיף לרדת, ועמד נכון לאתמול על 3%. מתוך החולים, מצבם של 591 מוגדר קשה - מהם 229 מונשמים. אתמול בוצעו בסך הכול 41,193 בדיקות. בהמשך היום יתכנס קבינט הקורונה לדיון שנדחה מאתמול ובו, בהתאם לממדי התחלואה ולהסכמות בין משרדי הממשלה, יוחלט על המשך ההקלות על המשק במסגרת היציאה מהסגר.