המוטציה - והסכנות: המוטציה לווירוס הקורונה שהתגלתה בסוף השבוע האחרון בקרב חורפנים בדנמרק עוררה דאגה ברחבי העולם. לאחר שהתקבלה ההחלטה של הממשלה בקופנהגן להשמידם כדי למנוע הדבקה המונית בקרב בני אדם, שאלנו את פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר, ממה צריך לחשוש בעקבות המקרה ומה ההשלכות שלו עלינו כאן בישראל. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מהי המוטציה שהתגלתה בחורפנים? 

כל וירוס בעצם משתכפל, החומר הגנטי שלו מועתק ובזמן ההעתקה יש שגיאות שנקראות מוטציות. רובן אינן משנות את התכונות של הווירוס והוא נשאר דומה, אבל תמיד יש חשש שהמוטציה תהפוך את הווירוס לאלים ומדבק יותר (למשל, שבמקום בצורה טיפתית, הווירוס יהיה מדבק בצורה אווירנית). לפעמים המוטציות מתפתחות בחיות ולא בבני אדם וכשמגדלים את החיות האלו בצורת שבי במושבה, אז כשיש מוטציות כאלו הן מתפשטות בכל המושבה.

ממה צריך לחשוש בעקבות גילוי המוטציה? 

החשש הוא שווירוסים יעברו מוטציה בבעלי חיים וידביקו בני אדם. כמו שפעת העופות שהייתה מאוד קטלנית לבני אדם, כך גם לגבי הווירוס בחורפנים. אנחנו לא יודעים מה המשמעות של המוטציה הזו באופן מלא ואם היא גורמת למחלה אלימה בבני אדם.

הממשלה הדנית החליטה להשמיד אותם כדי לעצור את ההתפשטות - זאת בדומה להחלטות להשמיד עדרים או לולים שלמים בעקבות גילוי מחלות כמו שפעת העופות או הפה והטלפיים. זו לא החלטה חריגה ברפואה וטרינרית ובכל האמור לבריאות הציבור. באנגליה השמידו עדרים שלמים של פרות בגלל מחלת הפה המשוגעת. המטרה היא לשמור על בריאות הציבור. 

אנשי משרד החקלאות בלול הנגוע (צילום: צילום: דוברות משרד החקלאות)
שפעת העופות. לולים שלמים הושמדו|צילום: צילום: דוברות משרד החקלאות



האם כל החיות יכולות להידבק בווירוס ולפתח מוטציה?

כל החיות יכולות להידבק. חלק מהחיות עוברות מחלה ללא תסמינים, אז הן לא חולות - רק הווירוס משתכפל.  


האם בארץ התגלו מוטציות לווירוס הקורונה בחיות?

בארץ כרגע אין דיווחים משמעותיים של הדבקה בבעלי חיים, אבל בתחילת המגפה היו שמועות על הדבקה של חתולים וחיות בית. סביר להניח שבמקומות שבהם בני אדם חולים ובאים במגע עם חיות יצוצו הידבקויות. 

מה ההבדל בין החיות השונות שנדבקות?

צריך להבדיל בין חיות בר, חיות בית וחיות שמגדלים לצורכי מזון או פרווה. בקרב חיות בר שלרוב אינן באות במגע עם בני אדם, הווירוס הוא נדיר יחסית אבל זה קורה לפעמים אם צדים אותן בטבע.  בקרב חיות בית, נדיר מאוד שיהיו מחלות מדבקות שעוברות לבני אדם באופן נפוץ. 

לגבי חיות למזון ופרווה - יש רפואה וטרינרית שעוסקת בבריאות הציבור שמטרתה להבטיח את בריאות העדרים כדי שלא ייכנסו אליהם מחלות. אם זה כן קורה - צריך להגיב לכך בצורה הכי מתאימה. יש לבחור האם לטפל בהן או להשמידן. למשל, יש מחלה שנקראת ברוצלה שגורמת לנזקים רבים בחלב לא מפוסטר ובעדרי צאן היא גורמת למחלה נוראית. בכל פעם שאנחנו מזהים עדר שלא מחוסן אנחנו מטפלים בזה.  

יש תחום שלם בבריאות הציבור ומחלות זיהומיות שנקרא בריאות אחת. התחום עוסק ברעיון שמחלות הן לא נפרדות בין בני אדם לבעלי חיים ולכן צריך לשמור על הבריאות של בעלי החיים כדי לשמור על הבריאות של בני האדם.