לאחר שבכירים במשרד הבריאות האשימו הערב (ראשון) את משרד האוצר בכך שהוא מעכב את רכישת 10 מיליון מנות חיסון מחברת אסטרהזניקה בטענה שאין תקציב לכך, השרים כ"ץ ואדלשטיין שוחחו לפני זמן קצר ומצאו פיתרון לבעיית המימון. בלשכת שר האוצר הגיבו להאשמות מוקדם יותר: "כסף לא יהווה מכשול לרכישת חיסונים". במקביל, ישראל מנהלת בימים אלה מגעים עם יצרניות תרופות נוספות כדי להשיג חיסוני קורונה מוקדם ככל האפשר.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בין החברות שנמצאות במשא ומתן מתקדם עם ישראל נמצאת חברת נובהווקס האמריקנית, שמציגה חיסון שמבוסס על חלבונים - טכנולוגיה שונה משמציעות החברות פייזר ואסטרהזניקה. נובהווקס הודיעה כבר לפני כ-3 שבועות  על כניסתה לשלב השלישי של הניסויים הקליניים בחיסון. בשלב זה בודקת החברה את הפיתוח על 10,000 נבדקים בבריטניה, ובהמשך החודש צפויה להתחיל בניסוי על 30 אלף נבדקים בארה"ב.

חיסון קורונה של חברת נובהווקס novavax (צילום: Dado Ruvic, שי פרנקו)
חיסון לקורונה של חברת נובהווקס|צילום: Dado Ruvic, שי פרנקו

במשרד ראש הממשלה אישרו את הפרטים על המגעים עם נובהווקס אך אך במשרד הבריאות סירבו להגיב עקב הסכמי סודיות.

בלשכת שר האוצר הגיבו מוקדם יותר להאשמות הבכירים: "כפי שהבטיח שר האוצר לראש הממשלה – הכסף לא יהווה מכשול לרכישת החיסונים".

תאריך האספקה: מחצית ראשונה של 2021

ביום שישי הגיע משרד הבריאות להבנות עם חברת התרופות הבריטית אסטרהזניקה על הסכם רכישה - במסגרתו תרכוש ישראל 5 מיליון חיסונים. על פי ההסכם, חברת אסטרהזניקה תספק לישראל כ-10 מיליון מנות חיסון נגד נגיף הקורונה, שישמשו כ-5 מיליון אזרחים לאור העובדה שכל אדם נדרש לקבל שתי מנות. זוהי כמות החיסונים הגדולה ביותר שתגיע לישראל, והתאריך המשוער לאספקה הראשונית הוא המחצית הראשונה של שנת 2021 - בכפוף לאישורי רשויות הרגולטוריות באירופה, ארצות הברית ובישראל.

"הישג נוסף וחשוב לאזרחי ישראל", בירך ראש הממשלה נתניהו על הצעד. "המדיניות שלי היא שלכל אחד שירצה להתחסן תהיה את האפשרות להתחסן. עדיפה היערכות יתר מהיערכות חסר. נמשיך לפעול כדי להבטיח שיהיו לנו כמה שיותר חיסונים לכמה שיותר אזרחים, מכמה שיותר מקורות וכמה שיותר מהר".