רוסיה הייתה המדינה הראשונה שהכריזה שפיתחה חיסון יעיל נגד הקורונה. הנשיא פוטין הכריז על פיתוח החיסון ואף בישר כי בתו חוסנה ולא נגרם לה שום נזק. ארבעה חודשים חלפו, התחלואה ברוסיה נוסקת, ופרט למאמר מדעי אחד על קבוצה מצומצמת של כמה עשרות נדבקים – הרוסים שומרים על סודיות מקצועית. מנכ"ל הדסה, זאב רוטשטיין מאמין מצידו בחיסון. "מראש אנחנו מניחים שדרגת הבטיחות שלו, מבחינת תופעות לוואי וסיבוכים, תהיה יותר נמוכה", טען, "ואנחנו מניחים שהתוצאות של היעילות שלו יהיו גבוהות".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פרופ' רוטשטיין הסביר כי החיסון הרוסי מבוסס על וקטור של וירוס - והוא לא מבוסס על RNA שליח כמו של החברות מודרנה ופייזר. מנכ"ל הדסה, שהשלוחה שלו במוסקבה שותפה בניסוי הקליני בחיסון הרוסי, שמח לשמוע שראש הממשלה נתניהו שוחח השבוע עם הנשיא פוטין בעניין של רכישת אופציה על אותו החיסון.
רוטשטיין שיתף כי הוא ביקש ממשרד הבריאות לאשר את החיסון הרוסי לשימוש במדינת ישראל. "כבר נתנו להם ערמות של חומר רפואי על החיסון הזה", חשף, "ההחלטה בסופו של דבר תהיה בידי משרד הבריאות וממשלת ישראל". אולם מטעם מנכ"ל משרד הבריאות נמסר כי הם "לא השתכנעו שמדובר במוצר רפואי שעומד בכללים הנדרשים מבחינת ייצור, איכות ובטיחות".
"הרוסים דיווחו שיש מעט מאוד תופעות לוואי", סיפר פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא, "אבל כל עוד לא שוחרר החומר בצורה שקופה לחלוטין ופורסם בעיתון מדעי של הספרות הרפואית – קשה מאוד להתייחס להודעות של הרוסים".
נינו אבסדזה, פרשנית לענייני רוסיה, הוסיפה: "יש חשדנות מסורתית כלפי רוסיה בכלל, וכל הפיתוחים הטכנולוגיים בפרט. יש לזה שורשים מאוד מאוד עמוקים, אבל גם חשוב לציין - לרוסיה יש מסורת וירוסולוגית ואפידמיולוגית ממש ארוכת טווח".