השבוע צפוי קרב פוליטי משמעותי על סגירת חלקים ממערכת החינוך, לאחר דיונים והתייעצויות שהתנהלו אמש (שבת) ועסקו בצמצום מערכת החינוך ומקומות העבודה הפתוחים. ‎ראש הממשלה נתניהו תומך: "צריך סגר קצר והדוק, אלה ימים שלפי המומחים יימנעו הרבה מתים". יואב גלנט התראיין אתמול ל"חדשות סוף השבוע" - והתעקש: "לא יכול לקרות שיסגרו בגלל איזו גחמה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מערכת הבריאות ממליצה על סגירת מערכת החינוך כולה, אולם מציעה גם מתווה על פיו כיתות ה'-י' ייסגרו בכל הארץ, כיתות י"א-י"ב יישארו ללמוד לקראת הבגרויות והגיל הרך וכיתות א'-ד' ימשיכו ללמוד כרגיל. גורם בכיר במערכת הבריאות אמר כי הכוונה היא, כאמור, להמליץ על סגירה מוחלטת של מערכת החינוך, אבל אם זו תהיה הפשרה - היא עדיין עדיפה על המצב בשטח.

המתווה שמציעים במשרד הבריאות:

  • סגירת כיתות ה'-י'
  • כיתות י"א-י"ב ילמדו כרגיל

  • הגיל הרך וכיתות א'-ד' ילמדו כרגיל 

ראש הממשלה נתניהו תומך בהצעה לקדם מחדש את המתווה, שכבר נפסל על ידי ועדת החינוך‎. בתגובה לשאלת הידוק הסגר, אמר נתניהו: "צריך סגר קצר והדוק, אלה כמה ימים של סגירה שלפי המומחים יימנעו הרבה מתים".

גם שר הבריאות אדלשטיין תומך במהלך: "נוכח עלייה משמעותית ומדאיגה בתחלואה ובמספר החולים הקשים, וגילוי מקרי מוטציה, שר הבריאות אדלשטיין מתכוון להביא הצעת החלטה לממשלה לסגר מלא לתקופה קצרה של שבועיים", נמסר מלשכתו. עוד ציין כי תמיכתו נובעת מהמלצת אנשי המקצוע של המשרד: "שר הבריאות קורא לכל מקבלי ההחלטות לנהוג באחריות ולהימנע מפופוליזם של בחירות".

 

בינתיים, ראש עיריית בת ים צביקה ברוט הודיע אמש על סגירת כיתות ה׳-י׳ במערכת החינוך בעיר החל מיום שני בבוקר - למרות היותה עיר צהובה. ברוט ציין כי החליט להעביר את בת ים למצב של עיר כתומה למרות שנתוני התחלואה בעיר נמוכים יותר, כדי לבצע צעדי מנע ולהביא לצמצום מהיר יותר של התחלואה בעיר בכלל ובמוסדות החינוך בפרט. עם זאת, גני הילדים, כיתות א'-ד' וכיתות י"א-י"ב ימשיכו ללמוד כרגיל, כמו גם החינוך המיוחד.

גם ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, כתב אמש בעמוד הפייסבוק שלו: "הורים שיכולים להימנע מלשלוח את הילדים מחר למערכת החינוך טוב שיעשו כך. תפעילו שיקול דעת ואם הילדים שלכם לא חייבים רגשית, חברתית או לימודית להגיע מחר - מוטב שישארו בבית". לדבריו, הבוקר ימדדו בעירייה את נתוני היממה האחרונה שללא שינוי במגמה צפויים להפוך את העיר לכתומה. "נקבל החלטה ונעדכן איזה שכבות (כנראה ה'-ז' ובתיכונים ט'-י') ובאיזה בתי ספר לא יפעלו החל מיום שני".

שר החינוך יואב גלנט, מתנגד מצידו לסגירת מערכת החינוך. "אם זה היה תלוי במערכת הבריאות, אף אחד לא היה לומד", אמר אמש בריאיון ל"חדשות סוף השבוע". "אני שמח שאני מייצג את האינטרסים של 2.5 מיליון תלמידים. עמדת משרד הבריאות הייתה לסגור הכול - אני התעקשתי על זה. בגלל תדרוכים של כחול לבן ליו"ר ועדת החינוך, עצרו את מה שהחלטנו".

"אני לא מדבר על פשרה", הוסיף גלנט. "אני שמעתי את מה שנחמן אש אמר. מבחינתו מערכת החינוך זה בייביסיטר הפוך. בחינוך ילדי ישראל צריך לטפל בכפפות של משי". עוד אמר השר: "משרד הבריאות מסתכל על האינטרסים שלו, ב'וקטור' שלי הכול צריך להיות פתוח. זה לא יכול לקרות שיסגרו בגלל איזו גחמה".

"אני לא שר הבריאות, כולם מבינים שמערכת החינוך היא מראה של סביבתה", אמר גלנט. "אם יש דרישה שמעוגנת בהיגיון, נדון עליה. אני מנהל פה קרב שההורים יידעו שיש מי שדואג לילדים - מקווה שכל הציבור ייענה להחלטות".

קורונה, בית ספר, תל אביב (צילום: JACK GUEZ, AFP)
גלנט: "מערכת החינוך היא מראה של סביבתה"|צילום: JACK GUEZ, AFP

פרויקטור הקורונה פרופסור נחמן אש התראיין גם הוא אמש בתוכנית "פגוש את העיתונות" עם רינה מצליח, ואמר כי הכוונה היא לחסן את עובדי ההוראה – ברגע שיהיו מספיק מנות. אש מצידו תומך בסגירה של מערכת החינוך כולה, והתייחס בדבריו למטרות הסגר הנוכחי, שעד כה נראה כי אינן מושגות.

"האפקטיביות של הסגר הזה מינימלית", אמר אש. "רוצים שהוא יוחמר - לסגור את מערכת החינוך ולצמצם את העבודה למשך כשבועיים. בחצי מהחקירות אנשים אומרים שהם לא יודעים איפה הם נדבקים, ורבים אחרים בבית. אנחנו יודעים שמערכת החינוך מידבקת ושהילדים נדבקים בבית - ומדביקים את בני המשפחה". הצעד המתבקש, אומר אש, הוא להחמיר את ההגבלות בתקווה שתבוא עם זה גם אכיפה.

 השתתפו בהכנת הכתבה: דנה ויס, רינה מצליח, קרן מרציאנו, יואב אבן.