הממונה על המאבק בקורונה פרופ' גמזו התנגד היום (שלישי) בתדרוך לתקשורת להשוואה בין נגיף הקורונה לשפעת: "מי שחושב שהם אותו דבר - לא מבין את הנגיף". הפרופסור עקץ את גילה גמליאל, שהפרה את ההנחיות ביום כיפור ונדבקה בקורונה: "תחושת אכזבה, נבחר ציבור צריך להבין שהנזק סודק אמון". גמזו העריך שבתחילת 2021 נוכל לקבל תשובות על יעילות החיסון.

פרופ' גמזו סיפר על מקרה מצער בו נתקל בבית החולים מאיר: "ראיתי אחות שיצאה מאירוע של החייאה לאישה צעירה, ללא מחלות רקע, שהייתה בסדר למשך יום וחצי - ואז היא קרסה נשימתית בבת אחת. זה הקורונה ומי שמשווה בין הסיטואציה הזו לשפעת לא מבין קורונה - זו מחלה עם אלמנטים שלא הכרנו, שגרמו לקריסת מערכות בריאות בעולם".

הוא הדגיש את השוני בין ה"גל הראשון" למצב שבו אנו נמצאים כעת: "טווח הגילאים של המאושפזים כרגע הרבה יותר צעיר. זו מחלה מורכבת מאוד ויש לנו מעל 30 נפטרים ביום". את הירידה המסוימת בשיעור הבדיקות החיוביות וברמת התחלואה ביקש פרופ' גמזו לסייג. הוא טען שהיא עדיין לא מזכירה את ההאטה שראינו בדעיכת הגל הראשון: "מכיוון שמדובר בתזזית של ימי החג - אנחנו לא משוכנעים בכך בוודאות".

עימותים בין המשטרה לחסידים באשדוד (צילום: מוטי זילברברג)
עימותים בין המשטרה לחסידים בשאדוד שהפרו את ההגבלות|צילום: מוטי זילברברג

פרופ' גמזו התייחס לישבת קבינט הקורונה שבה השתתף אתמול, וביקש עוד זמן להעריך את המצב: "כדי לקבל החלטות בטוחות, נכונות ומקצועיות עליי לקבל החלטות רק לקראת 14 לאוקטובר". בנוגע לחדרי הכושר, גמזו סבור שניתן לפתוח אותם מוקדם משהוגדר: "חדרי כושר בתו סגול הדוק אפשר לפתוח, אבל אנחנו בבדיקה עם אנשי המקצוע ועם מנהלי הרשתות".

בתגובה לשאלת N12: "איך הציבור אמור להקפיד על ההנחיות כשהשרה גמליאל וח"כ מיקי לוי מפירים אותן?", אמר פרופ' גמזו: "כל אדם שבחר להיות איש ציבור צריך לדעת שהכללים שחלים על הכלל - חלים עליו כפל כפליים. תחושת הטעות, האכזבה ואמון הציבור על אותו איש ציבור צריך להיות כפל כפליים שבעתיים. זה הנזק שסודק את אמון הציבור. אל תחפשו עיגולי פינות - לכו ישר".

גילה גמליאל
"תחושת אכזבה, נבחר ציבור צריך להבין שהנזק סודק אמון". גמזו על השרה גמליאל

גמזו הוסיף: "הציבור מצפה לראות שאנחנו עושים את מה שאנחנו מבקשים ממנו. השרה גמליאל כבר אמרה שהיא טעתה ואני לא בוחר עבור שרים את הצעדים שהם עושים אל מול הציבור".

הפרופסור הציג תמונת מצב לחיסון לנגיף הקורונה: "החברות המתקדמות ביותר נמצאות בשלב שבו הם סיימו את הגיוס, ורוב הנדבקים כבר קיבלו את הזריקה הראשונה. אני מניח שהזריקה השנייה תהיה במהלך אוקטובר עד נובמבר, ואז צריך לראות אם החיסון עובד ואם הוא מגן מהידבקות. זה עוד חודש חודשיים. צריך לעשות סיכומים ולהסיק מסקנות – כך שזה בערך סביב 3 חודשים ואז אפשר יהיה לקבל תשובות על יעילות. אני חושב שזה יקרה בערך בתחילת 2021".
פרופסור רוני גמזו (צילום: לעמ)
פרופ' גמזו בתדרוך לתקשורת|צילום: לעמ
 
מנהל "מגן לישראל" חזר והדגיש את חשיבות עטיית מסכות ושמירה על הריחוק חברתי, במיוחד בחללים סגורים - כולל בתי כנסת: "ההתקהלויות שראינו בימים האחרונים מיותרות, אבל הסגר אפקטיבי". "המטרה היא להשאיר את האמצעי של סגר שמקטין מגעים, התקהלויות ותנועה", הוסיף גמזו, "כדי להמשיך להקטין את התחלואה לממדים הסבירים ושנוכל לחזור לחיים סבירים ורגילים".