ועדת השרים להכרזה על אזור מוגבל אישרה אמש (ראשון) את המלצת משרד הבריאות וממונה הקורונה פרופ' רוני גמזו להטיל סגר על מג'דל שמס החל מהיום בשעה 18:00 ועד ליום שבת ב-18:00, בעקבות נתוני התחלואה ביישוב, שבמשך חמישה ימים עבר את הציון 8 ב"מדד הרמזור".

מתוך 12 היישובים שנמצאים בסיכון להפוך לאדומים, 11 הם ערביים. חזרת החתונות בחלק מהיישובים הללו, בניגוד לתקנות, הפכה להיות עובדה בימים האחרונים ומסע ההסברה של גמזו בנושא לא עזר. אחרי הירידה המשמעותית בתחלואה ביישובים הערביים לאחרונה, המספרים שם מתחילים שוב לעלות. המומחים מזהירים כי צפויה עלייה של ממש בתחלואה בחברה הערבית, בשל החתונות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחד מהיישובים הוא דיר אל-אסד שסבל מתחלואה גבוהה בשני הגלים, אבל ראש המועצה שם מתנגד בתקיפות לקביעה שהיישוב יהפוך בקרוב לאדום. בעלי העסקים והתושבים ביישוב ממורמרים. "המצב לא טוב", אמר נאסים נעמה, תושב דיר אל-אסד. "אין חפלות, אין מסעדות. הכול סגור בלילה כל הזמן. מה נעשה". לדבריו הצטרף יאסין נעמה, גם הוא תושב הכפר: "הקורונה זה משהו מפחיד מאוד. אנשים פה שומרים על מסכות, על מרחק ועל ההנחיות. זה הכי חשוב לנו. אם לא, תהיה לנו בעיה רצינית".

חתונת ענק בסח'נין
חתונת ענק בסח'נין

בתוך כך, שני יישובים נוספים כבר הוכרזו אדומים, בהם מג'דל שמס ברמת הגולן. היישוב התיירותי, שבתקופה זו אמור להיות תוסס, עומד היום שומם והחשש המרכזי של התושבים הוא שיכניסו אותם לסגר. "מג'דל שמס עברה תהליך מאוד מאוד משמעותי בנושא של השתלטות על התחלואה", הדגיש ראש מועצת מג'דל שמס, דולאן אבו סלאח.

עוד מקום שהוכרז אדום בשל זינוק בתחלואה הוא הכפר פורידיס. גם שם חוששים דווקא מהכרזת סגר על היישוב. "זה שאנחנו באדום זה בגלל חתונה שבכלל לא הייתה בפורידיס", טען יו"ר מועצת פורידיס, איימן מרעי. "אם יכריזו על סגר תהיה פה מצוקה רבה".

קורונה בחברה הערבית בישראל: דיר אל אסד (צילום: באסל עווידאת, פלאש/90 )
"אם יכריזו על סגר נהיה במצוקה". דיר אל-אסד|צילום: באסל עווידאת, פלאש/90

היישוב הזה מבוסס גם הוא על תיירות פנים, בעיקר המסעדות הרבות ביישוב שכמה חודשים נותרו סגורות. "אין עבודה - לא בחתונות, ולא במושבים או בקיבוצים לידינו", ציין אחמד, בעל מסעדה בפורידיס. "אני שף קייטרינג של חתונות, אין עבודה בכלל". עלי, עובד בשליחויות ביישוב, הוסיף: "בתקופה האחרונה אנשים לא יוצאים ולא קונים כלום אז הביקושים ירדו".

ראשי המועצות ביישובים הערביים טוענים שכל המשאבים נוצלו ובלי הזרמת כספים ותקציבים ממשרדי הממשלה הטיפול בתחלואה יהיה לוקה בחסר ולא תהיה תשובה לעלייה המדאיגה. "עניין החתונות הוא באמת מדאיג ואני מקווה שזה לא יחזור, אמר ראש עיריית אום אל-פחם, ד"ר סמיר מחאמיד. "אנחנו שוב רואים עלייה קטנה במספרי החולים. בלי תקציבים ומשאבים העירייה לא תוכל לטפל בחתונות או לעזור באכיפה. כדי למנוע את החתונות המדינה צריכה להתגייס".